Μιλώντας για Ρώσους αθλητές… (video)

Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος γράφει στο προσωπικό του blog για τους Ρώσους αθλητές και την επικείμενη απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Οι Ρώσοι αθλητές δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο και είναι σίγουρο πως όταν περάσει η μπόρα των τιμωριών και των αποκλεισμών, η κηλίδα που θα μείνει για κληρονομιά τους, θα είναι μια απ’ τις πιο έντονες στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Εν αναμονή της τελικής απόφασης της ΔΟΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών για τον τρόπο επιβολής ποινής στο σύνολο των Ρώσων αθλητών, το novasports.gr θυμάται τους επτά κορυφαίους αντιπροσώπους της ολυμπιακής παράδοσης της Ρωσίας! 


Γέλενα ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ (Άλμα επί κοντώ)

Το φαινόμενο Ισινμπάγεβα γεννήθηκε το 1984 και έκανε την εμφάνιση της το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει. Ο αποκλεισμός της στον προκριματικό γύρο του άλματος επί κοντώ, δεν υπήρξε λόγος για να τη θυμόμαστε, όμως η ολυμπιακή της συνέχεια την έβαλε στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών της Ιστορίας. Κατέκτησε δύο Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια (2004, 2008) και ένα χάλκινο (2012), τρία παγκόσμια πρωταθήματα (2005, 2007, 2013), διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος (5.06) και φυσικά θεωρείται η σπουδαιότερη επικοντίστρια της ιστορίας. Η μεγάλη Ρωσίδα κέρδισε το προσωνύμιο «θηλυκός Μπούμπκα» σημειώνοντας 17 παγκόσμια ρεκόρ στον ανοικτό στίβο και 13 στον κλειστό. Η φωνή της ακούγεται δυνατά στα αθλητικά και κοινωνικά τεκταινόμενα της Ρωσίας, έχοντας εκδηλώσει ανοικτά την υποστήριξη της στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλεξάντερ ΚΑΡΕΛΙΝ (Ελληνορωμαϊκή πάλη)


Γ
εννημένος το 1967 ο Αλεξάντερ Καρέλιν έμελλε να είναι το κεντρικό αθλητικό πρόσωπο στη μετάβαση απ’ το Σοβιετικό παρελθόν στο Ρωσικό μέλλον. Ο εντυπωσιακός αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης με ύψος 191 εκατοστά και βάρος 130 κιλά σάρωσε τους αγώνες απ’ το 1988 στη Σεούλ ως το 2000 στο Σίδενι! Η «ρωσική αρκούδα» δεν έχασε αγώνα επί 13 χρόνια και κέρδισε επάξια τον τίτλο του κορυφαίου παλαιστή όλων των εποχών. Η τελευταία εμφανιση του «Αλέξανδρου του Μέγα» σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2000, όταν απρόσμενα ηττήθηκε στον τελικό απ’ τον Αμερικανό Ρούλον Γκάρντνερ. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα ασημένιο, εννιά χρυσά σε παγκόσμια και 12 σε ευρωπαικά πρωταθλήματα τα οποία μεταφράζονται σε 887 νίκες και μόλις δύο ήττες!

Αλεξάντερ ΠΟΠΟΦ (Κολύμβηση)

O Αλεξάντερ Ποπόφ γεννήθηκε το 1971 στην καρδιά της ρωσικής επικράτειας, το Λεσνόι, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Γεκατερίνμπουργκ. Ο Ποπόφ θα γινόταν ένας απ’ τους σπουδαιότερους κολυμβητές της ιστορίας πρωταγωνιστώντας σε τρία Ολυμπιακά ραντεβού, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά και πέντε ασημένια μετάλλια σε Βαρκελώνη (1992), Ατλάντα (1996) και Σίδνει (2000). Θεωρείται ένας απ’ τους πιο άρτιους σπρίντερ ελευθέρου, ενώ είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία που έχει κερδίσει τέσσερα χρυσά ατομικά μετάλλια σε αγωνίσματα ελευθέρου! Όλα αυτά από έναν αθλητή που όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία οκτώ ετών, φοβόταν το νερό (!), γι’ αυτό και ο πατέρας του επέμεινε να κάνει μαθήματα κολύμβησης!

Aναστασία ΝΤΑΒΙΝΤΟΒΑ (Συγχρονισμένη Κολύμβηση)


Η Αναστασία Νταβίντοβα γεννήθηκε το 1983 στη Μόσχα και γνώρισε την απόλυτη επιτυχία ως αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης. Το επιτυχημένο της ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε στην Αθήνα το 2004 με δύο χρυσά σε ντουέτο και ομαδικό και ακολούθησαν ακόμα δύο στο Πεκίνο το 2008 και ένα στο Λονδίνο το 2012. Σε παγκόσμια πρωταθλήματα μετράει 12 χρυσά μετάλλια και μόλις ένα ασημένιο απ’ το 2001 ως το 2011. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πριν μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής της, η Νταβίντοβα ανακοίνωσε την απόσυρση της απ’ την ενεργό δράση, ενώ πλέον συνεχίζει ως προπονήτρια των εθνικών ομάδων.

Μπόρις ΣΑΚΛΙΝ (Ενόργανη Γυμναστική)

O Μπόρις Σακλίν γεννήθηκε το 1932 στη Σοβιετική Ρωσία και στα 12 του ξεκίνησε να ασοχλείται με την ενόργανη γυμναστική. Το όνομα του έγινε συνώνυμο της Ολυμπιακής επιτυχίας καθώς ο Ρώσος πανηγύρισε επτά χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα  Ολυμπιακά μετάλλια απ’ το 1956 στη Μελβούρνη, ως το 1964 στο Τόκιο. Το ρεκόρ του το κατέρριψε ο συμπατριώτης του Νικολάι Αντριάνοφ φτάνοντας στα 15 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο Ο Σακλίν έγινε ο πιο επιτυχημένος αθλητής των Ολυμπιακών της Ρώμης με τέσσερα χρυσά μετάλλια. Σάρωσε τα μετάλλια και στις διεθνείς διοργανώσεις με 14 σε παγκόσμια πρωταθλήματα και δέκα σε ευρωπαϊκά. Ο Σακλίν αποχώρησε απ’ την ενεργό δράση σε ηλικία 35 ετών μετά από καρδιακή προσβολή. Πέθανε το 2008 σε ηλικία 76 ετών έχοντας τιμηθεί τόσο απ’ τη Σοβιετική Ένωση, όσο και απ’ τη Ρωσία μετέπειτα, αλλά και απ’ την παγκόσμια ομοσπονδία ενόργανης γυμναστικής. 

Νικολάι ΑΝΤΡΙΑΝΟΦ (Ενόργανη Γυμναστική)


Με χρυσά γράμματα γράφτηκε το όνομα ενός ακόμα Ρώσου γυμναστή στην Ολυμπιακή ιστορία! Ο Νικολάι Αντριάνοφ μεσουράνησε στην ενόργανη γυμναστική απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 μέχρι εκείνους του 1980 στη Μόσχα! Συνολικά κατέκτησε 15 μετάλλια (7 χρυσά, 5 ασημένια, 3 χάλκινα) και για αρκετά χρόνια βρισκόταν στην κορυφή τη λίστας με τους πλέον πολυνίκες Ολυμπιονίκες, έχοντας αφήσει στη δεύτερη θέση τον επίσης γυμναστή και Ρώσο Μπόρις Σακλίν. Το ρεκόρ του διατηρήθηκε ως το 2012, όταν ο Μάικλ Φέλπς τον ξεπέρασε για να συνεχίσει την τρελή του κούρσα ως τα 18 μετάλλια! Ο Αντριάνοφ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 με τέσσερα χρυσά, δυο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο. Εκτός από 15 Ολυμπιακά μετάλλια πανηγύρισε ως το τέλος της καριέρας του το 1980, 12 μετάλλια σε παγκόσμια και 18 σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Πέθανε σε ηλικία 58 ετών το 2011, ταλαιπωρημένος από μια πάθηση στο νευρικό σύστημα, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούσε να κινήσει τα άκρα του, τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Αλεξέι ΝΕΜΟΦ (Ενόργανη Γυμναστική)


Η ταραγμένη παιδική ηλικία του Αλεξέι Νεμόφ δεν μοιάζει σε τίποτα με τη σπουδαία αθήτική του καριέρα, που χαρακτηρίστηκε μόνο από μεγάλες επιτυχίες. Ο Νεμόφ εγκαταλείφθηκε απ’ τον πατέρα του σε βρεφική ηλικία και δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ. Ήταν πεντε χρονών όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική και η λαμπρή του πορεία ολοκληρώθηκε το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, χωρίς να κατακτήσει μετάλλιο στη χώρα μας. Είχε κατακτήσει 12 μετάλλια (4 χρυσά, 2 ασημένια, 6 χάλκινα) σε Ατλάντα και Σίδνει κερδίζοντας τις καρδιές του κοινού εντός και εκτός Ρωσίας με τις δύσκολες ασκήσεις που προτιμούσε και προσέθετε στα προγράμματα του. Το αντίο του στην Αθήνα ήταν θορυβώδες, καθώς το κοινό θεώρησε πως αδικήθηκε στον τελικό του μονόζυγου και αντέδρασε με αποδοκιμασίες, με αποτέλεσμα οι κριτές ν’ αναγκαστούν ν’ αλλάξουν τη βαθμολογία (!), δίνοντας του υψηλότερη. Παρ’ όλα αυτά ο Νεμόφ, ο οποίος παρέμεινε ήπιος και προσπάθησε να ηρεμήσει τους φιλάθλους, για να μην επηρεαστούν οι επόμενοι αθλητές, έμεινε μακριά απ’ τα μετάλλια και λίγο αργότερα αποχώρησε απ’ την ενεργό δράση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.