Μάθημα εφ’ όλης της ύλης …

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την ήττα 1-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ και την εικόνα που παρουσίασαν οι «ασπρόμαυροι» στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Με γκολ του Μπακασέτα στο 42’ η Α.Ε.Κ. επιβλήθηκε 1-0 του Π.Α.Ο.Κ. στο Ο.Α.Κ.Α. διατηρώντας ακέραιες τις ελπίδες της για την κατάληψη της πρώτη θέσης στα πλέι οφ. Αντίθετα, ο Βλάνταν Ίβιτς και οι ποδοσφαιριστές του άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία να διασφαλίσουν πρώιμα τη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, ξορκίζοντας τον κακό δαίμονα του συγκεκριμένου γηπέδου, αλλά και παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς για την εντός έδρας ήττα στον αντίστοιχο αγώνα του πρώτου γύρου. Σε συνάρτηση και με τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Πανιωνίου, αλλά και με την απόφαση για τον αγώνα που διεκόπη της δεύτερης αγωνιστικής στη Λεωφόρο, ο «Δικέφαλος» πλέον χρειάζεται νίκη επί των «πρασίνων» στην τελευταία πράξη της συγκεκριμένης διαδικασίας προκειμένου να μην έχει έγνοια για το τί θα συμβαίνει την ίδια ώρα (σ.σ. 20.30 η ώρα έναρξης και για τις δυο αναμετρήσεις της τελευταίας αγωνιστικής) στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα στον Πανιώνιο και την Α.Ε.Κ. Ταυτόχρονα βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση για τον αγώνα Παναθηναϊκού – Π.Α.Ο.Κ. θα έχει κι άλλα επεισόδια, από τη στιγμή που ήδη έχει κατατεθεί έφεση από τους διοικούντες των «πρασίνων», συνεπώς είναι κι αυτό ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη.
 
Όλα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο Ο.Α.Κ.Α. συνθέτουν ένα σκληρό μενα, αλλά και χρήσιμο μάθημα για τον Π.Α.Ο.Κ. όσον αφορά την αυτογνωσία τουα αλλά κι όχι μόνον. Γιατί πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο είναι τέτοια η ζωή που φροντίζει μέσα από τις εξελίξεις να δίνει απαντήσεις και ν’ αποκαθιστά την τάξη, επειδή η αλήθεια είναι μία και όχι πολλές, σύμφωνα με το τί συμφέρει τον καθέναν να υποστηρίζει. Και σ’ αυτήν την περίπτωση αποδείχτηκε, αν έχουν βάση όλα όσα προσπάθησαν με μανία το τελευταίο χρονικό διάστημα να του προσάψουν αναφορικά με το αν και κατά πόσο οι άνθρωποί του επηρεάζουν τις εξελίξεις υπέρ του. Σε καμία περίπτωση όλα όσα έγιναν δεν αθωώνουν την κάκιστη εμφάνιση του «Δικεφάλου»α παρά μόνον αποτελούν ένα μέρος του συνολικού διδάγματος που πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να εμπεδώσουν – πρώτα απ’ όλους – οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.
 
Στον πλέον κρίσιμο αγώνα αυτής της σειράς αναμετρήσεων, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας εμφανίστηκαν «άδειοι», θαρρείς και η σεζόν ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου. Ίσως κάπου εδώ μπαίνει και το θέμα της διαχείρισης, αφού η ανάγκη για το αποτέλεσμα επιβλήθηκε της αντίστοιχης για ισορροπία δυνάμεων ώστε να μην προκύψουν σημάδια υπερκόπωσης σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, με πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τον Τσίμιροτ. Το… μεμπτό – αν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο – αφορά τη χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών που έχουν μπει στο περιθώριο, όπως ο Χαρίσης που (απ)έδειξε την Κυριακή πως μπορεί να βοηθήσει, όπως ενδεχομένως να ισχύει και με περιπτώσεις άλλων ποδοσφαιριστών που δεν είχαν σημαντικό χρόνο συμμετοχής σ’ αυτήν τη μαραθώνια σεζόν που συμπλήρωσαν – σχεδόν – εξήντα αγώνες. Πλέον όμως όλα αυτά λίγη σημασία έχουν ως προς τον αγώνα της Τετάρτης, απλά είναι ένα μάθημα που θα πρέπει να παραδειγματίσει για την επόμενη σεζόν.
 
Πίσω στον αγώνα της Κυριακής, το ματς ξεκίνησε με πέναλτι που κέρδισαν οι γηπεδούχοι σε γύρισμα του Χριστοδουλόπουλου και χέρι του Κρέσπο εντός περιοχής, αλλά ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής που το κέρδισε έστειλε την μπάλα άουτ. Μικρή παρένθεση για τον Ισπανό που όσο καλή και μεστή σεζόν έκανε, στα πλέι οφ παρουσιάζεται αγνώριστος και κατώτερος των περιστάσεων με καθοριστικά λάθη. Ο Μανόλο Χιμένεθ στόχευσε στο δεξί άκρο της άμυνας του Π.Α.Ο.Κ. μεταφέροντας τον Χριστοδουλόπουλο από τη συγκεκριμένη πλευρά. Μάλιστα από νωρίς δημιουργήθηκαν θέματα με την Α.Ε.Κ. να διαμαρτύρεται για αντικανονικό χτύπημα του Μάτος στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, την ίδια στιγμή που διαρκείς ήταν οι φωνές από τον πάγκο και τον κ. Ίβιτς για τις βοήθειες που έπρεπε να δίνουν οι Τσίμιροτ – Κάνιας – Κάμπος στον Βραζιλιάνο συμπαίκτη τους, δίχως όμως να εισακούγονται.
 
Το άστοχο πέναλτι κι η ανθεκτικότητα στην άμυνα έδωσαν – πρόσκαιρα – αυτοπεποίθηση στους κυπελλούχους που στο 12’ έχασαν μοναδική ευκαιρία να σκοράρουν σε γύρισμα του Λέοβατς από αριστερά και την πολύ δυνατή, αλλά άστοχη προβολή του ταχύτατα επερχόμενου Χαρίση. Η απάντηση για την Ένωση ήρθε στο 23’ με σέντρα – και πάλι – του Χριστοδουλόπουλου, ασθενής απόκρουση του Μπρκιτς, που έδωσε την ευκαιρία στον Μπακασέτα να στείλει την μπάλα… άουτ σε κενή εστία. Ένα λεπτό μετά ήρθε κι η δεύτερη πολύ καλή ευκαιρία του Π.Α.Ο.Κ., όταν σε σέντρα του Μπίσεσβαρ από αριστερά ο Πργιοβιτς για πολύ λίγο δεν κατάφερε να πάρει την κεφαλιά. Και σα να μην έφτανε αυτό, στο 33’ ο Κάμπος ένιωσε μια έντονη ενόχληση στον οπίσθιο μηριαίο του δεξιού του ποδιού, που όπως αποδείχτηκε έμελλε να είναι θλάση Β’ βαθμού χάνοντας τον τελευταίο αγώνα, με τον Ενρίκε να τον αντικαθιστά.
 
Το ασύνδετο και χωρίς δυνάμεις κέντρο των «ασπρόμαυρων» έδωσε αφορμές για καλή κυκλοφορία από τους γηπεδούχους, μοίρασμα στις πτέρυγες κι εκνευρισμό στον πάγκο, όπου ο Σέρβος τεχνικός έβλεπε έναν παθητικό ρόλο και παρεμβάσεις με καθυστέρηση πάνω στις φάσεις. Μια τέτοια έλαβε χώρα και στο 36’ όταν ο Χριστοδουλόπουλος έχοντας αλλάξει πλευρά, πέταξε την μπάλα στον κενό χώρο, σε σημείο όπου ήλεγχε ο Κρέσπο, αλλά η αδράνεια του Ισπανού αξιοποιήθηκε από τον Αραούχο, που πρόλαβε, γύρισε στην περιοχή του Μπρκιτς για ν’ απομακρύνει με υπερένταση ο Μαλεζάς. Στο 42’ και πάλι ο Χριστοδουλόπουλος τροφοδότησε άνετα τον Μπακασέτα, που βρέθηκε στα όρια της περιοχής ανάμεσα σε Κρέσπο, Μάτος, Κάνιας, Χαρίση κι όμως κατάφερε να γυρίσει, να σουτάρει διαγώνια και συρτά για να σημειώσει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
 
Οι πλέον έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Π.Α.Ο.Κ. προέκυψαν στο 54’ όταν ο έχων ήδη κίτρινη κάρτα Μάνταλος μάρκαρε με προβολή από πίσω τον Ενρίκε που έφευγε σ’ αντεπίθεση, αλλά ο διαιτητής έκρινε πως δεν υπήρξε καν κάτι το αντικανονικό. Στο 58’ ο Μπρκιτς έδειξε για πρώτη φορά αποφασιστικότητα μπλοκάροντας την μπάλα σε γύρισμα του Γαλανόπουλου μπροστά από αντίπαλό του, κι αυτό ήταν και είναι σημαντικό όφελος για τον ίδιο και την ομάδα του εν όψει και του τελευταίου αγώνα της σεζόν. Στο 66’ δυνατή εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, λίγο έξω από την περιοχή του Σέρβου τερματοφύλακα με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ από την αριστερή του δοκό.
 
Στο 71’ ο Πέλκας πέρασε στον αγώνα αντί του Τσίμιροτ και για μικρό χρονικό διάστημα πρόσθεσε ενέργεια και δημιουργικότητα στην ομάδα του, μέχρι την προσαρμογή των αντιπάλων του στα νέα δεδομένα και στη μετατροπή του 4-3-3 σε 4-2-3-1. Στο 72’ ο Αραούχο βγήκε τετ α τετ υπό γωνία, αλλά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν εκτελέσει τον πρόλαβε ο Κάνιας με προβολή. Στο 74’ νέες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Π.Α.Ο.Κ. για αντικανονικό χτύπημα του Σιμόες εκτός φάσης μεν, αλλά εντός της περιοχής της Α.Ε.Κ. Στο 84’ ο Μάνταλος εξαπολύει δυνατό και φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής με την μπάλα – για μια ακόμη φορά – να περνάει λίγο έξω από την αριστερή δοκό του Μπρκιτς. Ένας τραυματισμός του Πέκχαρτ, ενώ η ομάδα του είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές της, έδωσε το αριθμητικό πλεονέκτημα στους ποδοσφαιριστές του κ. Ίβιτς για λίγα λεπτά, δίχως όμως αποτέλεσμα.
 
Αντ’ αυτού στις καθυστερήσεις και πιο συγκεκριμένα στο 92’ μια υπόδειξη του διαιτητή για επιθετικό φάουλ του Πργιοβιτς στον Γκάλο προκάλεσε τις εντονότατες διαμαρτυρίες του αρχηγού της ομάδας, Στέλιου Μαλεζά και πέντε λεπτά μετά την αποβολή του για τον ίδιο λόγο αφού ο ίδιος κι οι συμπαίκτες του διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα για χέρι του Κολοβέτσιου μπροστά από τη μεγάλη περιοχή του Ανέστη. Παράπονα που συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη της αναμέτρησης και για άλλες φάσεις κι από τις δυο πλευρές, με το τρίτο ημίχρονο του αγώνα να περιλαμβάνει δημόσιες τοποθετήσεις και από τις δυο πλευρές με αιχμηρά σχόλια καταδεικνύοντας περίτρανα και το που βρίσκονται πλέον οι μεταξύ τους σχέσεις. Και αυτό είναι ένα μάθημα, σκληρό μεν, αλλά πολύ χρήσιμο για τη συνέχεια, καθώς οι… φιλίες – αν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιες στα δεδομένα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και δη στην Ελλάδα – δοκιμάζονται και κρίνονται στο συμφέρον. Πουθενά αλλού…
 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Π.Α.Ο.Κ. πάει στον μεγάλο, αυριανό τελικό υποδεχόμενος τον Παναθηναϊκό. Χωρίς πλέον τους τραυματίες Γλύκο, Βαρέλλα, Κάμπος, Μυστακίδη, τους τιμωρημένους Μαλεζά, Μάτος, Πέλκα, ενώ σήμερα θα κριθεί η ετοιμότητα και των Κάτσε – Αθανασιάδη, που τη Δευτέρα έκαναν ατομικό λόγω ενοχλήσεων στη μέση, ενώ επιστρέφουν οι Σακχόφ – Ουάρντα, έχοντας εκτίσει τις ποινές των τριών αγωνιστικών. Πρόκειται για έναν αγώνα υψηλότατης επικινδυνότητας, χάρη σε όλους αυτούς που καλλιέργησαν το κλίμα ανάλογα εδώ και καιρό αλλά πολύ πιο μεγάλη είναι η ανάγκη για το αποτέλεσμα. Μπορεί μακριά από την έδρα του και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα ο «Δικέφαλος» να μη βρήκε τρόπο να πάρει αποτέλεσμα-ατα κόντρα σε Παναθηναϊκό, Α.Ε.Κ. και Ολυμπιακό, αλλά στην Τούμπα τα δεδομένα είναι – αποδεδειγμένα – διαφορετικά.
 
Μπορεί δικαιολογημένα να μην υπάρχουν, δυνάμεις, κουράγια, αντοχές, να επικρατεί εκνευρισμός, απογοήτευση κι οτιδήποτε άλλο, όμως όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα οφείλουν να μπουν στο περιθώριο. Να γίνει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με απόλυτη κι ισομερή δικαιοσύνη για τις δυο ομάδες και κανείς να μην ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού. Ταπεινή άποψη πάντα… Για το λόγο αυτόν – μεταξύ άλλων – πραγματοποιήθηκε κι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στην Π.Α.Ε. χτες παρουσία του Ιβάν Σαββίδη, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους….  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.