Οι τελικοί των… λαθών

Ο Νικήτας Αυγουλής γράφει στο προσωπικό του blog για όσα έγιναν ή δεν έγιναν σωστά στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος και όσα πρέπει να βελτιώσουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο ματς που ακολουθεί στο ΟΑΚΑ.

Από τον πρώτο τελικό μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού βγήκαν συμπεράσματα τα οποία θα χαρακτηρίσουν όλη την σειρά των φετινών τελικών. Συμπέρασμα πρώτο είναι ότι οι άμυνες των δύο ομάδων ρισκάρουν από απόσταση, επομένως ο πιο εύστοχος από μακριά θα κερδίζει. “Κόκκινοι” και “πράσινοι” έχουν αποφασίσει να κλείσουν κάθε διάδρομο για drive και ρήγματα με αποτέλεσμα τα μακρινά σουτ να είναι προσφορές των καταστημάτων.
 
Στο Φάληρο βέβαια και οι δύο αιώνιοι ήταν πολύ μακριά από τις καλές τους επιδόσεις πίσω από την γραμμήκαι έτσι το παιχνίδι κρίθηκε σε άλλες λεπτομέρειες. Ποιες ήταν αυτές; Ο Σφαιρόπουλος π.χ. ζήτησε από τους παίκτες του να ακουμπήσουν τη μπάλα μέσα και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκείνοι το έκαναν. Ο Πασκουάλ ζήτησε από τους παίκτες του να ακουμπήσουν τη μπάλα μέσα (σ.σ. ήταν εξαιρετικός ο Μπουρούσης), αλλά εκείνοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν το έκαναν.
 
Είναι πολύ επιδερμική και ίσως λάθος προσέγγιση να κατηγορήσει κάποιος τον προπονητή του Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ για έλλειψη πλάνου ή για ανέτοιμη ομάδα! Θυμηθείτε εξάλλου ότι ο προκάτοχός του, με την ίδια ομάδα και χωρίς τον αρνητικό (στον πρώτο τελικό Τζέιμς) είχε χάσει με τρόπο που οι «πράσινοι» θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα.
Το πρόβλημα του Ισπανού είναι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τον τρόπο του σε παίκτες που δεν διάλεξε αυτός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δεν είναι ότι δεν τους διάλεξε, αυτό ήταν κάτι που ο Ισπανός έπρεπε να το περιμένει, το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Παναθηναϊκό είναι ότι οι Αμερικάνοι του παίκτες γνωρίζουν πλέον καλά, ότι αν είχε επιλέξει ο Πασκουάλ την ομάδα του, δεν θα διάλεγε κανέναν από αυτούς. Και δεν είναι θέμα ποιότητας, φυσικά και είναι παικταράδες, σε αυτό που παίζει όμως ο Ισπανός κανένας πλην Ρίβερς και Γκιστ δεν θα είχε θέση.
 
Δεν ξέρω αν αυτό το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί για τον Παναθηναϊκό σε ένα βάθος λίγων ακόμα αγώνων, όμως, σίγουρα το πρόβλημα του να μην ακούν οι παίκτες τον προπονητή είναι σοβαρό ειδικά σε φάση τελικών. Και για να μην παρεξηγηθούμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να δει κάποιος τον Μάικ Τζέιμς στα τελευταία τρία λεπτά της αναμέτρησης στο ΣΕΦ, παίρνει επιλογές που κανένας προπονητής στον πλανήτη γη δεν θα του ζητούσε να πάρει.
 
Από την άλλη τώρα ο Ολυμπιακός μπορεί να έκανε το 1-0 αλλά κι αυτός πρέπει να βελτιώσει πολλά στην σειρά των τελικών αν δεν θέλει να μπει σε δύσβατα μονοπάτια. Οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν το ότι ο Πρίντεζης είναι φανερά εκτός φόρμας, αν και με τον συγκεκριμένο παίκτη το ζενίθ και το ναδίρ είναι πολύ σχετικές έννοιες.
 
Το πρόβλημα του μακρινού σουτ και ο τρόπος να μένουν μακριά από το καλάθι που έδειξε ο Ομπράντοβιτς, είναι εν μέρει αχίλλειος πτέρνα επιθετικά για τον Ολυμπιακό. Βέβαια το χάντικαπ των κακών επιθέσεων τους οι Πειραιώτες το κάλυψαν με καλές άμυνες και εκμεταλλευόμενοι όσα παραπάνω αναλύσαμε για τον Παναθηναϊκό. Στο ΟΑΚΑ όμως, είναι μια διαφορετική ιστορία. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπορεί να πήραν λάθος αποφάσεις στο ΣΕΦ και μπορεί να κάνουν το ίδιο στην έδρα τους, με την διαφορά όμως, ότι είναι τόσο καλοί παίκτες που στο σπίτι τους βάζουν ενίοτε και τα λάθη.
 
Με λίγα λόγια η σειρά δείχνει να είναι μεγάλη και πολύ δύσκολα θα προκύψει θέαμα αυτή τη φορά μεταξύ των δύο αιώνιων. Από σασπένς πάντως δυνατές καρδιές να έχετε και θα το ευχαριστηθούμε.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.