Το ντόπινγκ και η «δικαιοσύνη» της Wada

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, με αφορμή το θέμα της Πηγής Δεβετζή γράφει για το ντόπινγκ και τις επιλεκτικές αποκαλύψεις των διεθνών αρχών.

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό συνηθίζουν να λένε (και σωστά εν μέρει) ότι ντοπαρισμένος αθλητής είναι αυτός που πιάνεται ντοπέ. Οι υπόλοιποι είναι λευκές περιστερές! 

Δεν ξέρω λοιπόν, αν η Πηγή Δεβετζή θα κερδίσει ή όχι τη μάχη που ξεκίνησε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος για να αποδείξει ότι κακώς η IAAF έσπευσε να ανακοινώσει την αφαίρεση των δύο χάλκινων μεταλλίων της από το Παγκόσμιο της Οσάκα και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά η συζήτηση που αφορά στο ντόπινγκ πρέπει επιτέλους να τεθεί επί τάπητος.

Διότι όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά με τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, οφείλουν να μας πουν τι είδους αθλητισμό θέλουν.

Τον αθλητισμό των ρεκόρ, των υπεραθλητών, των χορηγών και του τζίρου των δισεκατομμυρίων που προκαλεί και τη διαφθορά ή τον καθαρό αθλητισμό που θα έχει ως βάση του την ανθρώπινη δύναμη σε πνεύμα και σώμα;

Η ΔΟΕ, η IAAF και η Wada, δηλαδή οι διεθνείς οργανισμοί του παγκόσμιου αθλητισμού και του στίβου, που κόπτονται για την καθαρότητα του χώρου από τα αναβολικά, οφείλουν να συντονιστούν και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μαζί τους και οι υπόλοιποι μεγάλοι οργανισμοί (βλέπε FIFA, UEFA, NBA, FIBA, Euroleague κα), αλλά και κάθε κράτος ξεχωριστά, σε ότι αφορά τα του οίκου του.

Δεν ξέρω αν η όποια κανονικότητα απαιτεί να μηδενιστεί το… κοντέρ των ρεκόρ κάθε είδους σε όλα τα σπορ και να ξαναρχίσουν όλα από την αρχή.

Σίγουρα όμως, οι φίλαθλοι έχουν απογοητευτεί κι έχουν βαρεθεί από την διαρκή αποκάλυψη σκανδάλων από όλους τους παραπάνω διεθνείς οργανισμούς.

Λίγο – πολύ όλα τα αφεντικά τους έχουν κατηγορηθεί για δοσοληψίες, υπόγειες συμφωνίες και δωροδοκίες σχετικά με την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων από διάφορες χώρες και άλλα θέματα που τους επιτρέπουν να βουτούν το δάκτυλο στο μέλι! 

Αλλά όταν αποκλείεις τους Ρώσους αθλητές από το Ρίο για ντόπινγκ και ένα μήνα αργότερα κάποιοι χάκερς αποκαλύπτουν ότι παρέχεις άσυλο καλύπτοντας αθλητές άλλων χωρών που εσύ ως Wada έχεις βρει ντοπαρισμένους, τότε η αξιοπιστία σου πηγαίνει περίπατο μαζί με το όποιο αθλητικό ιδεώδες νομίζεις ότι πρεσβεύεις.

Φυσικά και τα λεφτά στον αθλητισμό είναι πολλά. Φυσικά και τα συμφέροντα είναι τεράστια. Φυσικά και το ντόπινγκ είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από το αντιντόπινγκ. Φυσικά και το αθλητικό στοίχημα παίζει το ρόλο του, όπως και οι κολοσσοί των εταιρειών αθλητικής ένδυσης.

Αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί από τις επιλεκτικές αποκαλύψεις των ντοπαρισμένων αθλητών έστω κι αν αυτές συμβαίνουν με 6 και 8 χρόνια καθυστέρηση.

Όπως έχει κουραστεί από την άρνηση των Αμερικανών να γίνονται αιφνίδιοι έλεγχοι στην όποια Dream Team των υπέροχων παικτών του NBA που μετέχουν κάθε φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ή είναι όλοι οι αθλητές ίσοι απέναντι στη “δικαιοσύνη” της Wada ή οι ισχυροί επιβάλουν τα θέλω τους και στο κομμάτι που κάνει ευτυχισμένο -μέσω του αθλητισμού- ένα μεγάλο τμήμα του φίλαθλου κοινού ανά τον πλανήτη. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.