Στάσιμος και πλέον με … κόστος

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την ήττα 1-0 του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο και την εικόνα, που παρουσίασε ο «Δικέφαλος» του Βορρά.

Ενα γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ στο 14’ ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στον Πανιώνιο και να υποχρεώσει τον Π.Α.Ο.Κ. στη δεύτερη διαδοχική του ήττα, εκτός έδρας αυτή τη φορά, μετά από αυτήν της περασμένης Πέμπτης στην Τούμπα, εξίσου επώδυνη από την Καραμπάγκ. Ανάμεσα στους δυο αγώνες κοινός παρονομαστής ήταν το κακό πρώτο είκοσι πεντάλεπτο της χτεσινής αναμέτρησης, παρά τα έξι – νέα – πρόσωπα που βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα. Δυο στην άμυνα, όπου Κρέσπο και Μαλεζάς αντικατέστησαν τους Λέοβατς και Βαρέλα αντίστοιχα, ο Χαρίσης χρησιμοποιήθηκε αντί του Τσίμιροτ, ο Σάκχοφ αντί του Μπίσεσβαρ, ο Περέιρα αντί του Ροντρίγκεζ κι ο Κουλούρης στη θέση του Αθανασιάδη. Παρόλα αυτά το πρόβλημα στη δημιουργία της μεσοεπιθετικής γραμμής αλλά και στην τελική προσπάθεια παρέμεινε ως είχε.
 
Και σα να μην έφτανε αυτό, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» να «μπουν» στον αγώνα κόστισε και το τέρμα που έμελλε να κρίνει την αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως τρεις πάσες των γηπεδούχων «ακύρωσαν» έξι αντιπάλους τους. Ο Σιώπης τροφοδοτεί τον Μασούντ κοντά στη γραμμή του άουτ κι ενώ έχει πέριξ του τους Κρέσπο, Τζαβέλλα και Κάνιας. Πάραυτα βρίσκει τρόπο να περάσει την μπάλα στον Μπεν. Με τον Μαλεζά να συγκλίνει για να καλύψει βγάζει την παράλληλη σέντρα στον Ανσαριφάρντ που ο Χαρίσης αποτυγχάνει να καλύψει μέχρι τέλους κι ο Ιρανός νικάει τον Γλύκο από απόσταση αναπνοής.
 
Μια διάθεση της άμυνας που καυτηριάστηκε λίγο νωρίτερα από τον κ. Ιβιτς όταν και φώναζε στους ποδοσφαιριστές του για την επιλογή τους να μην πηγαίνουν σε προσωπικά μαρκαρίσματα και να παίζουν το παθητικό οφ σάιντ, που λίγο έλειψε να στοιχίσει μόλις στο 8’. Κι αν τέσσερα λεπτά μετά ο Ανσαριφάρντ ήταν λίγο πιο προσεκτικός στην κεφαλιά που έπιασε – από τη δίχως πίεση σέντρα του Βλάχου -ανενόχλητος ανάμεσα στους Τζαβέλλα και Μαλεζά, ο δείκτης του σκορ θα ήταν μεγαλύτερος. Χρειάστηκε να έρθει το εικοστό πέμπτο λεπτό για να κάνει την πρώτη του προώθηση ο Μάτος, να βγάλει τη σέντρα στην «καρδιά» της αντίπαλης περιοχής κι ο Περέιρα με κεφαλιά να αναγκάζει τον Γιαννιώτη να διώξει με υπερένταση, με την μπάλα να βρίσκει το εσωτερικό της δεξιάς δοκού του τερματοφύλακα των «κυανέρυθρων» κι εν συνεχεία ν’ απομακρύνεται, επιβεβαιώνοντας πως κι ο παράγοντας «τύχη» δεν είναι σύμμαχος της ομάδας αυτήν τη χρονική στιγμή.
 
Και πάλι ο Αργεντινός επιθετικός στο 49’, σε διπλή ευκαιρία σε γύρισμα του Κουλούρη και με τον αντίπαλο τερματοφύλακα εξουδετερωμένο απέτυχε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, σουτάροντας άουτ! Στο 64’ σε σέντρα του Κρέσπο από αριστερά κεφαλιά του Μάτος πέρασε λίγο έξω και στο 68’ έπειτα από κόρνερ και διαδοχικές κεφαλιές των Μάτος – Μαλεζά, ο Κουλούρης με γυριστό σουτ είδε για δεύτερη φορά χτες την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι, το οριζόντιο αυτή τη φορά. Σημαντική ευκαιρία απώλεσε ο Ανσαριφάρντ στο 48’ που έπειτα από εξαιρετική, ατομική προσπάθεια πλάσαρε άουτ.
 
Να σημειωθεί πως το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ροντρίγκεζ αντί του Χαρίση, διαφοροποίηση που προκάλεσε τη μετατόπιση του Περέιρα πίσω από τον επιθετικό της ομάδας του και στο 69’ την είσοδο του Λέοβατς αντί του Μαλεζά, με παράλληλη μετακίνηση του Κρέσπο από το αριστερό άκρο στο κέντρο της άμυνας. Τις κινήσεις από τον πάγκο ολοκλήρωσε η είσοδος του Αθανασιάδη στο 81’ αντί του Κουλούρη. Η είσοδος του Κροάτη είχε τη λογική της ενίσχυσης του Ροντρίγκεζ, που ναι μεν μπήκε ορεξάτος αλλά μετά το πρώτο δεκάλεπτο «χάθηκε» στη γενικότερη εικόνα της ομάδας του.
 
Τί κι αν ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε καλύτερη εικόνα για εξήντα πέντε λεπτά από τη στιγμή που δεν κατάφερε να τη μετουσιώσει κάτι πιο ωφέλιμο, καθώς μετά και τη νίκη του Ολυμπιακού και πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου βρίσκεται δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή. Εξ ου κι οι έντονες αποδοκιμασίες – όπως και την περασμένη Πέμπτη – από όσους φίλους του βρέθηκαν στις κερκίδες της Νέας Σμύρνης, περίπου πεντακόσιοι στον αριθμό. Ναι, είναι νωρίς ακόμη, έχουν διεξαχθεί λίγες αγωνιστικές κι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ωστόσο η εικόνα της ομάδας είναι τέτοια, η επανάληψη των ίδιων προβλημάτων που συνεχίζουν ν’ αποζητούν επίλυση είναι αυτή που δεν μπορεί να ενισχύσει την όποια αισιόδοξη προσέγγιση πως ο «Δικέφαλος» στο εξής δε θα έχει άλλες απώλειες βαθμών, περιμένοντας τις αντίστοιχες των ομάδων που προηγούνται βαθμολογικά αυτού.
 
Η ομάδα χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη και το πώς θα λειτουργήσει ο καθένας απέναντί της είναι δική του δουλειά, είτε υποστηρικτικά μέχρι να διορθώσει τις αδυναμίες της και να βρει τον δρόμο της, είτε επικριτικά κι απαξιωτικά φέροντας την ευθύνη της επιλογής του. Δε χωρούν νουθεσίες και υποδείξεις σε τέτοιες καταστάσεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει αντίστοιχο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς κι έχει κάθε δικαίωμα να λειτουργεί κατά το δοκούν. Αλλωστε μικρή σημασία έχει μπροστά σε ότι κάνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Οι εντάσεις εντός της ομάδας κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης – ναι με τους σφυγμούς ανεβασμένους κλπ.κλπ. – και τις δηλώσεις που ακολούθησαν περί ανάγκης αυτοκριτικής.
 
Ως ταπεινή άποψη, το πρόβλημα της ομάδας είναι διττό. Από τη μια η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού στους διαδοχικούς αγώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπου η ανάγκη για το αποτέλεσμα έχει προκαλέσει τα συμπτώματα της κόπωσης και της έλλειψης ενέργειας κι από την άλλη η δυσλειτουργία της μεσαίας γραμμής σ’ επίπεδο δημιουργίας. Ανασταλτικά μπορεί να λειτουργεί καλά, όμως στο να πάει κάποιος στο ένας εναντίον ενός, να βγάλει μια συνεργασία ώστε ν’ «αδειάσει» έναν ή δυο αντιπάλους προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία ανισορροπία – από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ατομική ποιότητα – για να βγει η φάση και να πάει η συζήτηση στα τελειώματα αυτών. Κι εκεί υπάρχει θέμα, αλλά είναι η πρώτη σεζόν που δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια στο σκοράρισμα από τη μεσαία γραμμή, πλην ενός του Μπίσεσβαρ. Αλλωστε, όπως λένε και ξαναλένε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές «ολόκληρη η ομάδα αμύνεται κι ολόκληρη μαζί επιτίθεται». Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προληφθεί είναι οι εσωτερικές ρωγμές, μαζί με τη βελτίωση της εικόνας και της αποτελεσματικότητας για μια καλύτερη συνέχεια. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.