Το πρώτο βήμα

Το πρώτο από τα έξι βήματα που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σεζόν το έκανε χτες στην Τούμπα, νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1.

Αποτέλεσμα σχεδόν … απαραίτητο καθώς με το «καλημέρα» εκμηδένισε το βαθμολογικό προβάδισμα των «πρασίνων», τόνωσε την ψυχολογία του κι απέδειξε πως αν συνεχίσει τουλάχιστον στα ίδια – αν όχι καλύτερα – επίπεδα απόδοσης έχει μεγάλη τύχη να είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα των πλέι οφ, επαναλαμβάνοντας την περυσινή επιτυχία.

Ας μη βιαζόμαστε όμως γιατί ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς. Το σημαντικό είναι πως ξεκίνησε να τον βαδίζει όπως έπρεπε. Δηλαδή έχοντας εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο το χρόνο της διακοπής που μεσολάβησε αφενός για να πάρουν οι επιβαρυμένοι από τις πολλές υποχρεώσεις παίκτες του υπερπολύτιμες ανάσες σωματικές αλλά και ψυχολογικές κι αφετέρου για να προετοιμαστούν σωστά για τη σειρά αυτών των αγώνων.

Το παιχνίδι είχε ομοιότητες με τον αντίστοιχο αγώνα πρωταθλήματος της φετινής σεζόν, αφού και πάλι ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή, ήταν συγκεντρωμένος και προσεκτικός – τουλάχιστον στο μεγαλύτερο διάστημα – και φυσικά η ειδοποιός διαφορά ήταν πως κατάφερε να σκοράρει ρίχνοντας στο καναβάτσο έναν αντίπαλο που ομολογουμένως δύσκολα κερδίζει τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα επέστρεψε καθολικά στον σχηματισμό με τον οποίο δομήθηκε, εξελίχθηκε και καθιερώθηκε πετυχαίνοντας σημαντικά κατορθώματα. Επίσης, τα πρόσωπα που την πλαισίωσαν ήταν αυτά που την έχουν «κουβαλήσει» μέχρι εδώ στο συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα που έχει προηγηθεί μέχρι σήμερα.

Την πλέον κατάλληλη στιγμή ο άτυχος της χτεσινής ημέρας Ετο έχει αρχίσει ν’ αποδίδει σύμφωνα με τις προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας, συνθέτοντας ένα ταχύτατο και παράλληλα αποτελεσματικό δίδυμο στη δεξιά πτέρυγα, ανεξάρτητα με ποιον έχει μπροστά του, δηλαδή Σαλπιγγίδη, Βιεϊρίνια χτες ή Ελ Ζαρ. Τα εύσημα πρέπει ν’ αποδοθούν και στον Βιτόλο. Ο Ισπανός δείχνει να έχει επανέλθει πλήρως συνθέτοντας με τον αειθαλή Γκαρσία ένα αξεπέραστο σε όλα τα επίπεδα ζευγάρι στο χώρο μπροστά από την άμυνα και στο κέντρο. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του κι ο χρόνος συμμετοχής του λειτουργούν ευεργετικά στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση στην απόδοσή του.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Ιβιτς, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο με τον Σέρβο να βοηθάει τα μέγιστα στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, να δίνει λύσεις και ανασταλτικά ενώ είχε και σημαντική ευκαιρία στην επανάληψη να σκοράρει με κεφαλιά στο ένα από τα πολλά κόρνερ που κέρδισε ο «Δικέφαλος». Η μετατόπιση του Βιεϊρίνια σχετικά σύντομα μετά την έναρξη του αγώνα στη δεξιά πλευρά αποδείχτηκε καταλυτική ως προς την εξέλιξή του αφού δημιούργησε πλείστα όσα προβλήματα στον προσωπικό του αντίπαλο πιάνοντας ίσως και την καλύτερη φετινή του απόδοση. Ο ίδιος βέβαια έβγαλε κι ένα μικρό παράπονο σημειώνοντας πως έπαιξε πρώτη φορά στην τρέχουσα σεζόν στη φυσική του θέση κι αυτό είναι κάτι που πρέπει ν’ απασχολήσει την τεχνική ηγεσία. Ισως και να την έχει ήδη απασχολήσει αφού ο ίδιος ο Πορτογάλος ομολόγησε πως όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε δούλεψαν πάνω στη συγκεκριμένη αλλαγή θέσης. Θα φανεί στη συνέχεια.

Και τί να πει κανείς για τον Αθανασιάδη; Ο νεαρός επιθετικός αποδεικνύει πως αξίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του δίνοντας συστηματικά και με ζηλευτή συνέπεια λύσεις στην επιθετική δυστοκία που χαρακτήρισε την ομάδα φέτος. Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς για την άμυνα. Ο Χαλκιάς έδωσε τη σταθερότητα και τη σιγουριά που χρειαζόταν στο δύσκολο ξεκίνημα του αγώνα αλλά και σε κάποιες στιγμές που χρειάστηκε να βγει από την εστία του είτε για να μαζέψει είτε για να διώξει την μπάλα. Κοντρέρας και Τσιρίλο πιστοί στα υψηλά επίπεδα απόδοσής του με ελάχιστες κακές στιγμές.

Κάτι που χρίζει προσοχής είναι η χαλάρωση που παρατηρήθηκε μετά το 2-0 κι ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ δεν του κόστισε. Ξεκίνησε με την επέλαση του Κατσουράνη από δεξιά και τον Λίνο να μην κάνει κίνηση για να τον ανακόψει – ο Βραζιλιάνος είχε πρόβλημα στην επανάληψη από τη στιγμή που ο Γκοβού αντικατέστησε τον Μαρίνο – στη μοναδική ίσως φάση που ελέγχεται ο τερματοφύλακας του «Δικεφάλου» αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη ευθύνη δε βαραίνει τον ίδιο.

Σ’ ότι αφορά τις αλλαγές, καθοριστική έμελλε να είναι αυτή του Ελ Ζαρ έτσι όπως εξελίχτηκε η αναμέτρηση με τον Μαροκινό να σκοράρει και να αναδεικνύεται σε άκρως υπολογίσιμη μονάδα την πλέον καθοριστική στιγμή της σεζόν. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Ο Βόσνιος επιζητά απεγνωσμένα τη λύτρωση σκοράροντας αλλά η κακή σεζόν που τον ακολουθεί θαρρείς και του έχει δημιουργήσει ψυχολογικό πρόβλημα. Εχασε δυο σπουδαίες ευκαιρίες να σκοράρει και χτες αλλά προσωπικά επιμένω πως χρειάζεται στήριξη κι όχι αποδοκιμασία, ανεξάρτητα του ποιο θα είναι το μέλλον του στην ομάδα μετά το τέλος της σεζόν. Εχει πολλά να δώσει και τα έχει δώσει κατά το παρελθόν. Είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας και χρίζει ιδιαίτερης συμπεριφοράς. Στα αξιοσημείωτα πως ο ΠΑΟΚ πήρε μια και μόνον κίτρινη κάρτα κι αυτή στον Χαλκιά για καθυστέρηση.

Η Κυριακάτικη νίκη ήταν … διπλή. Πέρα από την αγωνιστική σπουδαία νίκη πέτυχαν κι οι φίλαθλοι της ομάδας περνώντας με άριστα το δικό τους τεστ. Κατά κοινή ομολογία η παρουσία του ήταν υποδειγματική, κάτι που επισήμαναν σε δηλώσεις τους και οι φιλοξενούμενοι νιώθοντας οι ίδιοι την ανάγκη να το επισημάνουν αφού δε ρωτήθηκαν σχετικά. Αρκεί να ήταν κάποιος εκεί για να καταλάβει. Κάποιος ανεγκέφαλος πήγε να πετάξει κάτι από τη θύρα των επισήμων αλλά πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη σκέψη του επιλήφθηκαν του θέματος όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά του. Γενικώς τα μέτρα που λήφθηκαν σε αγαστή συνεργασία της διοίκησης με τους οργανωμένους λειτούργησαν ιδανικά, όμως ίσως και το σημαντικότερο να ήταν η συνείδηση του κόσμου που αντιλήφθηκε πόσο σημαντικός ήταν ο κίνδυνος για την ομάδα σε περίπτωση που συνέβαινε και το παραμικρό.

Αρκετά όμως με τον αγώνα της Κυριακής. Ακολουθεί ένα – ακόμα – δύσκολο παιχνίδι την Πέμπτη με τον Ολυμπιακό στο Βόλο. Οι πληροφορίες για τον Ετο είναι καθησυχαστικές, αφού αποκλείστηκε η περίπτωση κατάγματος. Πλέον ο ενδιάμεσος χρόνος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι λίγος. Οσοι αγωνίστηκαν ως βασικοί χτες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ασκήσεις αποκατάστασης και μυοχαλάρωσης, ενώ οι υπόλοιποι προπονήθηκαν κανονικά.

 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.