Είχε ουσία και τύχη

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 την Καρπάτι κι ετοιμάζεται να ταξιδέψει για το Λβιβ προκειμένου να υπερασπιστεί το πρώτο 90λεπτο, μαζί και τη φιλοδοξία του να επαναλάβει το περυσινό του αγωνιστικό κατόρθωμα, της εισόδου στους ομίλους του Europa League. Αποστολή βατή αλλά όχι εύκολη, άλλωστε τί είναι εύκολο σ’ αυτή τη ζωή και τι χαρίζεται; Απολύτως τίποτα.

Στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα ο Δικέφαλος πήρε κι έδωσε ένα μάλλον ανώδυνο – ως τώρα – μάθημα. Δίχως να είναι καλύτερος, ειδικά στο πρώτο 45λεπτο, αποδείχτηκε αποτελεσματικότερος, είχε ουσία, τύχη κι έφτασε σ’ ένα αποτέλεσμα που του δίνει τη δυνατότητα να κάνει όνειρα για τη συνέχεια. Με σημαντικά προβλήματα εξ αρχής καθώς Ιβιτς, Σαλπιγγίδης, Παπάζογλου ήταν εκτός και τον Κοντρέρας να τραυματίζεται από την προθέρμανση και να μην μπορεί να βοηθήσει 100% στο διάστημα που αγωνίστηκε, έσφιξε τα δόντια κι έπαιξε η επιτυχία του ΠΑΟΚ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία – για μένα προσωπικά – του αγώνα ήταν το πόσο καλά προετοιμασμένος ήταν ο αντίπαλος σε όλα, μα όλα τα επίπεδα. Λογικά οι Ουκρανοί, με περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους είχαν καλύτερο ρυθμό, όμως γνώριζαν από την πρώτη ημέρα της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη πώς να συμπεριφερθούν, τι να πουν και τι να πράξουν, εντός κι εκτός γηπέδου προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες πρόκρισής τους. «Ενταση στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη της ουκρανικής αποστολής», «προκλητικές δηλώσεις του Μπογκαντίνοφ στην επίσημη ιστοσελίδα της Καρπάτι», «διακόσιοι πενήντα Ουκρανοί στην Τούμπα», ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν κι άλλα τόσα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μένω λίγο περισσότερο στο θέμα του αριθμού των φιλάθλων τους καθώς τελικά δεν ήταν περισσότεροι από εξήντα αυτοί που φιλοξενήθηκαν στη θύρα οκτώ. Αν οι αρμόδιοι γνώριζαν έγκαιρα τον ακριβή αριθμό ενδεχομένως να είχαν φιλοξενηθεί κάπου αλλού – όπως είχε συμβεί και με μεγαλύτερο αριθμό των φίλων της Βαλερένγκα – και να μην είχε «χαθεί» η συγκεκριμένη θύρα όπως και παρακείμενος χώρος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας. Μα καλά – θα πει κάποιος – αυτό ήταν το πρόβλημα; Οχι, η λεπτομερής αναφορά γίνεται εκ μέρους για να καταστεί σαφές πως ο αντίπαλος γνώριζε το κλίμα του γηπέδου κι έκανε τα πάντα για να το εκμεταλλευτεί. Εδωσε σημασία στη λεπτομέρεια. Εκεί όπου τις περισσότερες φορές κρίνονται τα πάντα.

Αγωνιστικά βρήκε τρόπους να ξεπερνά πολύ εύκολα την πίεση που αποπειράθηκε ν’ ασκήσει ο ΠΑΟΚ από τα πρώτα μέτρα έξω από την αντίπαλη περιοχή κι έχοντας αριθμητικό πλεονέκτημα έβγαινε στις αντεπιθέσεις με αξιώσεις. Ο λαβωμένος Κοντρέρας ήθελε μα δεν μπορούσε να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες στο Λίνο, ο Γκαρσία δεν μπορούσε ν’ αφήσει τη μεσαία γραμμή και τον χώρο ευθύνης του μπροστά από την άμυνα με συνέπεια να επιστρέφει μέχρι την περιοχή του ο Βιεϊρίνια για να καλύψει. Ωστόσο, στις συνθήκες πίεσης στα ψηλά ο Πορτογάλος με τους Αθανασιάδη και Λάζαρ ήταν αυτοί που προσπαθούσαν για το κλέψιμο και μοιραία επέστρεφαν καθυστερημένα. Εξ ου και οι φωνές του προπονητή τους, ειδικά στον συμπατριώτη του, για το κενό και την εις βάρος της ομάδας του ανισορροπία που δημιουργούνταν στη μεσαία γραμμή.

Ο Αρίας έβγαινε να κόψει στη σέντρα και γινόταν … βορά στις ταχύτατες εναλλαγές των αντιπάλων του. Το δίδυμο των επιθετικών τους – σχεδόν – μόνιμα περίμενε δυο μέτρα μπροστά από την άμυνα του ΠΑΟΚ γνωρίζοντας πως η ταχύτητα δε συγκαταλέγεται στα προνόμια των κεντρικών αμυντικών του «δικεφάλου». Γρήγορες εναλλαγές, παράλληλες κινήσεις, «τσίμπημα» της μπάλας από τον έναν ή τον άλλον κι άμεσα δημιουργία προϋποθέσεων για καλή ευκαιρία. Εικόνες που είδαμε εν πολλοίς στο πρώτο μέρος.

Μια μικρή διακοπή στον αγώνα κι ο Βιεϊρίνια έρχεται να δροσιστεί μπροστά στον πάγκο της ομάδας τους. Ο ανήσυχος Μπόλονι – έχει βγάλει το σακάκι του από την πρώτη ευκαιρία της Καρπάτι – τον πλησιάζει. «Ή δίπλα στην πλαϊνή γραμμή θα κινείσαι και θα την εκμεταλλεύεσαι μέχρι το κόρνερ ή θα κόβεις από τη σέντρα για τον άξονα», οι οδηγίες του. Ο Πορτογάλος καταπίνει και γνέφει καταφατικά το κεφάλι του. Το παιχνίδι ξαναρχίζει κι άμεσα κάνει πράξη την εντολή του προπονητή του. Φεύγει προς το κέντρο,  παρασύρει μαζί τον προσωπικό του αντίπαλο κι ανοίγει όλον το χώρο στον Λίνο για να ξεκινήσει η φάση του πρώτου τέρματος και να την τελειώσει ιδανικά ο – ολοένα και καλύτερος – Στέφανος Αθανασιάδης.

Είναι πολύ σημαντικό σε συνθήκες απόλυτης πίεσης να υπάρχει καθαρό μυαλό για να δίνει λύσεις άμεσα. Κι αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον δυνατά στοιχεία του προπονητή του ΠΑΟΚ. Την αλλαγή του Κοντρέρας την είχε στο μυαλό του από νωρίς, όμως ο Χιλιανός επέμενε πως μπορεί να βοηθήσει και δικαιώθηκε στη φάση με την κεφαλιά του πάνω στη γραμμή, όταν και κράτησε το 0-0. Κάπου εδώ μπαίνει και το θέμα των ισορροπιών σε μια ομάδα, ίσως το πλέον ευαίσθητο. Μια λάθος κίνηση του καθ’ ύλιν αρμόδιου κι είτε χάνει είτε κερδίζει τους πάντες.

Ηταν κάτι περισσότερο από βέβαιο πως η επανάληψη θα ήταν διαφορετική. Οι Ουκρανοί έβγαλαν υπερπροσπάθεια στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο η εμπειρία, η ποιότητα κι η έδρα αναλάμβαναν δράση. Αιφνιδιασμός πλέον δεν υπήρχε με τη μια ομάδα να έχει προσαρμοστεί πλήρως στο παιχνίδι της άλλης. Η είσοδος του Μαλεζά προσέδωσε αυτοπεποίθηση για την ετοιμότητα όλων και το δεύτερο γκολ ήρθε να συμπληρώσει το … σχεδόν ιδεατό σενάριο για τον ΠΑΟΚ. Για να λείψει το σχεδόν θα ‘πρεπε το ανενόχλητο σουτ του Βιεϊρίνια από τα δώδεκα μέτρα να μην στοχεύσει τον αντίπαλο πορτιέρο ή στην επανάληψη το φάουλ του Πορτογάλου να καταλήξει λίγα εκατοστά πιο αριστερά από τη δεξιά δοκό του Τλούμακ ή το πλασέ του Αθανασιάδη από τα πέντε μέτρα να ήταν πιο δυνατό. Η αχαριστία όμως είναι κακό πράγμα τελειώνοντας έναν αγώνα με τρεισήμισι αμυντικούς αφού ο Τσιρίλο χώλαινε στο τελευταίο δεκάλεπτο εξαιτίας χτυπήματος στα πλευρά με τις αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί.

Πλέον στο μυαλό όλων είναι ο επαναληπτικός. Δίχως Κοντρέρας (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), Γκαρσία (κάρτες), Ιβιτς, Παπάζογλου (τραυματίες) και με τον Σαλπιγγίδη να επιστρέφει. Σ’ έναν αγώνα όπου ο ΠΑΟΚ μόνον καλύτερος μπορεί να είναι μα πάνω απ’ όλα συγκεντρωμένος κι επ’ ουδενί εφησυχασμένος.

Της επικείμενης αναμέτρησης προηγείται η σημαντικότατη Δευτέρα. Εκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ με σημαντικότατα θέματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών. Σαχπατζίδης – Φλωρίδης βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Τούμπα, συνομίλησαν με Κατσαρή – Ζαγοράκη και διαβεβαίωσαν ότι (θα) είναι έτοιμοι τόσο από πλευράς δικαιολογητικών όσο κι από οικονομικής άποψης για το τελικό στάδιο της συμφωνίας. Απαντες καρτερούν με αγωνία. Η ομάδα είναι καλή αλλά όπως είπε κι ο προπονητής «χρειάζεται δυο παίκτες ιδιαίτερους για να κάνουν τη διαφορά, δίχως να δείχνουμε ασέβεια στο υπάρχον έμψυχο υλικό». Δεν το φαντάστηκε, κάτι περισσότερο γνωρίζει, κάτι πιο συγκεκριμένο, κάτι που ενδεχομένως του έχουν βρει, συγνώμη πει ήθελα να γράψω. Καλό Σαββατοκύριακο.

 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.