Οι … κριτές και οι … κρινόμενοι

Περίμενα την ολοκλήρωση των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση των επενδυτών για να καταθέσω την – πάντα – ταπεινή μου άποψη. Το σίριαλ της εμπλοκής του Βασίλη Φλωρίδη στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γεγονότα, έλαβε άδοξο τέλος. Και τώρα τί; Ποιά είναι η αμέσως επόμενη προτεραιότητα; Να οριστούν οι κατήγοροι κι οι κατηγορούμενοι; Ν’ αναδειχτούν οι κριτές κι οι κρινόμενοι; Αλήθεια; Μήπως βασικότατη προτεραιότητα, υπεράνω όλων θα ‘πρεπε να είναι η διαφύλαξη της ομάδας και της ηρεμίας του αγωνιστικού τμήματος; Μήπως δεν ακολουθούν τρεις αγώνες «φωτιά» (ΑΕΚ εντός, Καζάν εκτός και Ολυμπιακό εκτός) οι οποίοι μπορούν και να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία του «Δικεφάλου» στις βασικές διοργανώσεις της σεζόν, εντός κι εκτός συνόρων;

Επ’ ουδενί δεν αφήνω να εννοηθεί πως ότι συνέβη … συνέβη κι απλά ας το ξεχάσουμε. Αλλά θα μπορούσα να σας αναφέρω παλαιότερα διοικητικά παραδείγματα που τεκμηριωμένα έχουν εγκλιματίσει κατά του συλλόγου και δεν προέκυψαν συνέπειες. Ούτε αυτό συνιστά πρόταση για τα του … σήμερα. Αλλά η αρνητική εξέλιξη μιας τέτοιας υπόθεσης δεν μπορεί να δίνει αφορμή για πανηγυρισμούς στις εσωσυλλογικές αντιπαραθέσεις, όπως δεν μπορεί να δίνει άλλοθι γι’ αφορισμούς. Υπάρχουν υπεύθυνοι. Η ουσία είναι πως δε συνέβη – για μια ακόμη φορά – και μια τεράστια προσδοκία μεγάλου μέρους των φιλάθλων παρέμεινε απραγματοποίητη.

Η παρουσία αυτής της προσδοκίας προϋποθέτει την ύπαρξη πρόσφορου εδάφους για να καλλιεργηθεί. Κάποιος με χρήματα που θα ενισχύσει την υπάρχουσα δυναμική και θα βοηθήσει να γίνει το βήμα παραπάνω, είναι μια εύκολη απάντηση. Κάποιος οικονομικά ισχυρός που θα κατοχυρώσει μια ασφαλή – εν αναμονή του πορίσματος της Επιτροπής για να πληροφορηθούμε έγκυρα την ακριβή – κατάσταση στα χρηματοοικονομικά της ΠΑΕ, θα συμπληρώσει κάποιος άλλος. Καλώς ή κακώς γενικώς επικρατεί ανασφάλεια κι αβεβαιότητα ελλείψει επίσημης ενημέρωσης.

Δε θα ‘πρεπε να υφίστανται αυτές οι εντυπώσεις για να μην υπάρχει και το ανάλογο έδαφος σε ανθρώπους αμφιβόλου προελεύσεως και σκοπιμότητας. Η ελπίδα … πουλάει κι υπάρχει μεγάλος αριθμός έτοιμων επιτήδειων να την εκμεταλλευτούν. Το αν η πρόσφατη περίπτωση συγκαταλέγεται σ’ αυτές θα το δείξει το μέλλον. Ο Βασίλης Φλωρίδης αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλη καχυποψία, όπως ήταν φυσιολογικό κι αναμενόμενο από ανάλογες, πρόσφατες περιπτώσεις που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ στο παρελθόν. Για να καμφθεί αυτή επιστρατεύτηκε ο Γιώργος Σαχπαζίδης. Ενας άνθρωπος με αδιαμφισβήτητη προσφορά στην ομάδα, σε ολόκληρο το διάστημα των συζητήσεων περί επένδυσης αλλά και στο παρελθόν. Με συμβολή και σ’ άλλα τμήματα του συλλόγου, όπως είναι το μπάσκετ και το χάντμπολ.

Αυτό όμως είναι άλλο κι η υπαιτιότητά του στην προσέγγιση του ΠΑΟΚ από τον κ. Φλωρίδη είναι άλλο. Κανείς δεν γνώριζε τον εν λόγω κύριο αλλά ο Κατερινιώτης επιχειρηματίας εγγυόταν πλήρως για τον 62χρονο. Ηταν τεράστιο λάθος του αλλά και της ΠΑΕ εφόσον το γνώριζε, να κρατήσει κρυφό πως οι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ δεν ήταν τελικά του κ. Φλωρίδη. Μείωσε ακόμη περισσότερο την καχυποψία όλων προς το πρόσωπο του συγκεκριμένου ενώ ενίσχυσε την πεποίθηση για τη γνησιότητα των δεδηλωμένων από τον ίδιο και τον κ. Σαχπαζίδη καλών προθέσεών του.

Αδυνατώ να κατηγορήσω ακόμη και τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Θόδωρο Ζαγοράκη επειδή τους κατέβασε στ’ αποδυτήρια για να τους συστήσει στους παίκτες, σε μια χρονική στιγμή που η πίεση της συγκεκριμένης τάσης ολοένα κι αυξανόταν προκαλώντας νέο διχασμό και την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό δεσμεύσεις για οικονομικές κινήσεις λάμβαναν σάρκα και οστά. Και δε μιλάμε για μικρά ποσά, σε μια κατάσταση που ακόμη και το ευρώ ήταν και παραμένει υπολογίσιμο κι αναγκαίο. Μεγαλύτερες και πιο σοβαρές ευθύνες φέρει για την ύπαρξη του πρόσφορου εδάφους στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα.

Όλα τα παραπάνω δεν καταλήγουν στο να ριχθεί ο κ. Σαχπαζίδης στον Καιάδα. Τα λάθη είναι ανθρώπινα κι αποδεκτά εφόσον δεν προκύπτουν από σκοπιμότητα. Καλό είναι να μαθαίνει κανείς από αυτά κι από τη στιγμή που δεν τον σκοτώνουν, τον κάνουν πιο δυνατό. Από τη στιγμή κατά την οποία οι μετοχές πάρθηκαν πίσω από τον κ. Φλωρίδη και το μόνο αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας ήταν απογοήτευση κι οικονομική ενίσχυση της ομάδας με τα χρήματα της συμμετοχής του κ. Σαχπαζίδη στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το πρόσημο είναι μάλλον θετικό. Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο αισιόδοξο αν οι πρωταγωνιστές αυτών των καταστάσεων μπορέσουν να έχουν επικοινωνία μεταξύ τους, να συζητούν με ειλικρίνεια με γνώμονα το συμφέρον του ΠΑΟΚ.

Ο αποδεδειγμένα πλέον οικονομικά ενεργός φίλαθλος προς την ομάδα των τελευταίων ετών έχει τη δυνατότητα με τις πράξεις του να καταστήσει κακή παρένθεση τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και να συμβάλει καθοριστικά σ’ ένα – ακόμη – καλύτερο μέλλον της αγαπημένης του ομάδας. Ο κόσμος παραμένει κύριος χρηματοδότης της εν εξελίξει προσπάθειας όμως δυστυχώς δεν αρκεί. Κατά συνέπεια, περιορισμός έως αφανισμός των λαθών που κόστισαν στον ΠΑΟΚ κι όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν. Βέβαια, δεν αρκεί να θέλουν μόνον αυτοί, όμως αυτή είναι κι η ευρύτερη έννοια της ομάδας. Για την επιτυχία απαιτείται συλλογική προσπάθεια.

Ποια θα είναι η συνέχεια είναι το ερώτημα που κύρια απασχολεί. Η θητεία της διοίκησης ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου κι ο Θόδωρος Ζαγοράκης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα εξίσου σοβαρά. Οι διαβουλεύσεις είναι καθημερινές ανάμεσα σε αρκετά, όχι πολλά και συγκεκριμένα πρόσωπα. Ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το πόρισμα της Επιτροπής Διαφάνειας του Ερασιτέχνη. Ισως η μοναδική παροχή ψυχραιμίας και καθαρού μυαλού να βγει μέσα από το αγωνιστικό. Θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιβάλουν μια σχετική ηρεμία. Και πάλι όχι ως ανάγκη αλλά ως αποτέλεσμα ικανότητας μια ισχυρής ομάδας ικανής για το καλό κι ορισμένες φορές για το καλύτερο. Αξίζει στήριξης …

Καλή δύναμη σε όλους  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.