Τα συν και τα πλην του ντέρμπι…

Ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σ’ έναν αγώνα που εξ αρχής φαινόταν ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυναμικά, προηγήθηκαν και κόντρα στον αποψιλωμένο και με πολλές αλλαγές «Δικέφαλο» έδειξαν ικανοί για το καλύτερο. Ωστόσο, η πραγματικότητα έμελλε να είναι διαφορετική. Το πρωτόγνωρο σχήμα που επέλεξε ο Λάζλο Μπόλονι αντιμετώπισε δυσκολίες προσαρμογής.

Ανασταλτικά τα άκρα δεν έδιναν τις απαιτούμενες βοήθειες, με τον Ετο να δείχνει εκτός κλίματος για αρκετή ώρα και με τον Βιεϊρίνια ν’ ακούει το τεχνικό επιτελείο να του υπενθυμίζει για το πώς πρέπει να λειτουργεί και τι οφείλει να προσέχει στην πλάτη της άμυνας, εκεί όπου στα στημένα ο Αρης ανέβαζε στόπερ για ν’ απειλήσει από αέρος. Ο έτερος συμπαίκτης του που άκουσε τα περισσότερα από τον προπονητή του στο πρώτο 45λεπτο ήταν ο Αρίας.

Η απαίτηση του Ρουμάνου τεχνικού από τον Κολομβιανό ήταν ν’ ανέβει πιο ψηλά, να συνδράμει στην οργάνωση του παιχνιδιού, καθώς η πολυπληθής παρουσία των γηπεδούχων μπροστά από την περιοχή τους έκανε τον Βιεϊρίνια να μοιάζει απελπιστικά μόνος. Την ίδια στιγμή ο Λάζαρ ήταν υποχρεωμένος να προσέχει περισσότερο την πλευρά του Ετο και να επεμβαίνει σε όποια περίπτωση διέφευγε από τον παρτενέρ του στη θέση του αμυντικού χαφ. Αυτός ήταν ο κανόνας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως αυτή με την ευκαιρία στο τέλος του πρώτου μέρους, με το σουτ που επιχείρησε στην αριστερή γωνία του Βελλίδη.

Η προσπάθεια έγινε αλλά δεν απέδωσε τ’ αναμενόμενα. Στην ανάπαυλα ο κ. Μπόλονι αποφάσισε να ρίξει στον αγώνα τον Ιβιτς, αποσύροντας τον Ρομπέρ. Με την ευκαιρία, ο Γάλλος ήταν θετικός αποδεικνύοντας πως μπορεί να δώσει λύσεις, να πάρει χρόνο συμμετοχής και να δώσει χρόνο ξεκούρασης στις βασικές επιλογές. Στην επανάληψη το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν ρυθμό, το σχήμα τους έγινε πιο δόκιμο και πιο ουσιαστικό, φτάνοντας γρήγορα στο γκολ της ισοφάρισης. Μια προσωπική δικαίωση για τον Παπάζογλου που δίκαια αμφισβητήθηκε μεν αλλά όπως πάντα δίχως μέτρο φτάνοντας στα όρια της υπερβολής. Το καλοκαίρι που πέρασε ο θηριώδης φορ αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του για να δουλέψει ατομικά με τον γυμναστή της ομάδας Νίκο Καρύδα. Και στην πρώτη σοβαρή ευκαιρία που το δόθηκε την εκμεταλλεύτηκε και την αξιοποίησε δεόντως. Μακάρι να συνεχίσει ανάλογα. Το έχουν ανάγκη κι ο ίδιος κι η ομάδα.

Η ομάδα απέκτησε αυτοπεποίθηση, πήρε μέτρα στο γήπεδο, επισκέφτηκε με περισσότερες αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή, δίχως όμως ν’ αποκομίσει κάτι ουσιαστικότερο από τις εντυπώσεις. Με την ώρα να περνά και την κόπωση να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στα πρόσωπα και των 22 παικτών, ειδικά αυτών που είχαν μετάσχει και στον αγώνα της περασμένης Πέμπτης. Με την πάροδο των λεπτών η ιδέα της νίκης ενθουσίαζε και τις δυο ομάδες αλλά η δυσκολία δημιουργίας ευκαιριών τις αποθάρρυνε συνάμα υποχρεώνοντάς τις στη συμβιβαστική σκέψη της ισοπαλίας.

Ο Αρης με πιο ορθολογική ανάπτυξη αλλά με πολλά λάθη κι ο ΠΑΟΚ με απόπειρες αντεπιθέσεων αλλά κακές επιλογές στην τελική πάσα, λογική για την οποία μπήκε ο Γεωργιάδης αντί του Σαλπιγγίδη. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε κανέναν. Τους γηπεδούχους επειδή παρέμειναν δίχως νίκη στο πρωτάθλημα δίχως να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να την πανηγυρίσουν σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι και οι φιλοξενούμενοι επειδή για τρίτο διαδοχικό αγώνα πρωταθλήματος έμειναν μακριά από τους τρεις βαθμούς. Εχει χαθεί υπερπολύτιμο έδαφος στο πρωτάθλημα κι είναι αβέβαιο αν και πως θα καλυφθεί. Βέβαια, η απουσία πέντε βασικών ποδοσφαιριστών προσδίδει βαρύτητα στο αποτέλεσμα, όχι όμως κάτι περισσότερο.

Ο αγώνας ανήκει στο παρελθόν και στον ορίζοντα έχει αρχίσει να διαφαίνεται ο επόμενος με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Στην εβδομάδα που πέρασε, το θετικό προήλθε από τη νίκη κόντρα στη Σάμροκ Ρόβερς. Σ’ έναν αγώνα με ξεχωριστό ενδιαφέρον κι αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας το αποτέλεσμα ήταν θετικό κι η εικόνα με … διακυμάνσεις. Προβληματισμό δημιουργεί η αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι εντός περιοχής που τόσο πολύ έχει πληγώσει φέτος και συνεχίζει να πληγώνει. Αδυναμία που επηρεάσει κι επιθετικά. Η ομάδα έχει καλή κυκλοφορία κατά διαστήματα αλλά αν επιθυμεί κάτι περισσότερο πρέπει να το επεκτείνει και να το καθιερώσει για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί. Επίσης, μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ, είχα κάνει λόγο για έναν εσωτερικό εκνευρισμό σε συγκεκριμένα πρόσωπα της ομάδας, που κάθε άλλο είδα να εκλείπει και χτες. Καλό θα ήταν να λυθεί το όποιο θέμα υπάρχει επειδή η ηρεμία είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά.

Ολοκληρώνοντας, για όσους επιθυμούν ν’ αναγάγουν μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση σε πόλεμο, να με συγχωρείτε αλλά δεν προτίθεμαι να μετάσχω. Τα προβλήματα στην κοινωνία μας είναι πολύ, πάρα πολύ, μα πάρα πολύ πιο σοβαρά κι αντανακλώνται στη ζωή του καθενός μας. Το ποδόσφαιρο έχει καταντήσει πεδίο φιλοξενίας των εγωισμών του καθενός, της κάθε φελάδας του καθενός με απρόβλεπτες συνέπειες που μόνο χειρότερες μπορούν να γίνονται. Σταματήστε το, διώξτε τους, κάντε ορατή σε όλους την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Καιρό τώρα αυταπατόμαστε και ξεγελάμε τους εαυτούς μας με εύκολες δικαιολογίες. Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξει, όπως εύκολο δεν ήταν εύκολο ν’ αλλάξουν οι ζωές χιλιάδες, εκατομμυρίων Ελλήνων. Κι όμως άλλαξαν…

Καλή δύναμη σε όλους 
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.