Ο Βαλβέρδε που γνώρισα...

Στους αποχαιρετισμούς δεν είμαστε ιδιαίτερα καλοί. Διότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.
Δημοσίευση: 20/04/2012 - 00:52

Όμως, θα πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον επαγγελματισμό και το συναίσθημα ώστε να περιγράψουμε τον άνθρωπο Ερνέστο Βαλβέρδε που γνωρίσαμε μέσα απ' την καθημερινή τριβή μας με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού.

Ο Ισπανός προπονητής δεν ήταν ποτέ κοντά στους δημοσιογράφους. Αλλά ούτε και επεδίωξε τη φιλία τους. Όμως, με τη γενικότερη συμπεριφορά και στάση του, είχε τον τρόπο να τους κερδίζει. Ίσως γιατί έδειχνε πάντα σεβασμό προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Σε κάθε συνάντησή μας δεν είχε διεκπεραιωτική διάθεση. Πάντα άκουγε με ηρεμία ότι ερώτημα του υποβάλαμε και κατέθετε τις σκέψεις του αναλυτικότατα. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να θυμηθούμε μία συνάντηση μαζί του στην οποία να ήθελε να τελειώσουμε με συνοπτικές διαδικασίες την κουβέντα μας.  
 
Ήταν σαφές πως με τον σεβασμό που έδειχνε προς εμάς, ουσιαστικά έδειχνε σεβασμό προς τον κόσμο Μην ξεχνάμε το αυτονόητο: ο δημοσιογράφος είναι η "γέφυρα" ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ομάδας με τον κόσμο της.

Η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό για τον Ερνέστο Βαλβέρδε είναι η "ευγένεια". Έχουμε την αίσθηση πως ταιριάζει απόλυτα σε αυτόν τον προπονητή ο οποίος αποτελούσε κόσμημα για την ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία.

Ποτέ δεν έβαλε φραγμούς στις συζητήσεις μας. Ανά πάσα στιγμή έδειχνε έτοιμος να απαντήσει σε όποιο ερώτημα και αν του θέταμε. Όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό. Ακόμη και για την «καυτή» υπόθεση του συμβολαίου του, δέχθηκε να μας οριοθετήσει –μιλώντας μας στη nova- το πλαίσιο των σκέψεών του, μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, χωρίς να εκφράσει την παραμικρή δυσφορία.

Πραγματικά αισθανόμαστε ευλογημένοι, επειδή είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε μαζί του ως ρεπόρτερ που καλύπτουμε θέματα των «ερυθρόλευκων». Μία συνεργασία η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη στην επιμονή του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη να τον φέρει στη μέρη μας και να τον κρατήσει για δύο χρόνια στη σειρά. Έχουμε τη βεβαιότητα πως ο διάδοχός του που θα επιλέξει η διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας, θα επίσης υψηλότατου επιπέδου.

Εις το επανιδείν κόουτς.