Παθαίνει και (πρέπει να) μαθαίνει

Το σφύριγμα της λήξης το βράδυ του Σαββάτου στο «Γεντί Κουλέ» άφησε τους πάντες με ανάμεικτα συναισθήματα. ΟΦΗ και ΠΑΟΚ αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1, μοιράστηκαν από έναν βαθμό αλλά αμφότεροι είχαν μια κοινή αίσθηση πως ναι μεν γλίτωσαν τα χειρότερα που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η ήττα και κανένας βαθμός αλλά ταυτόχρονα πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να έχουν πάρει και τη νίκη.

Οι Κρητικοί προηγήθηκαν στο 8′ όταν ο Θανάσης Παπάζογλου πάτησε γερά μέσα στη μικρή περιοχή του «Δικεφάλου» ολόκληρη η άμυνα αδράνησε, νίκησε στον αέρα τον Παναγιώτη Γλύκο και την πεποίθησή του πως μπορεί με τα χέρια να φτάσει πρώτος στην μπάλα που κατέβαινε από ύψος κι άνοιξε το σκορ. Ο αιφνιδιασμός για την ομάδα του Γιώργου Δώνη που ερχόταν με … «αέρα» από τη νίκη στην προηγούμενη αγωνιστική ήταν γεγονός. Ενας πρώην ποδοσφαιριστής κέρδισε το φάουλ έξω από την περιοχή κι ο ίδιος έπαιρνε την προσωπική του εκδίκηση για την αποπομπή του το καλοκαίρι που μας πέρασε. Εντούτοις δεν πανηγύρισε κι αυτό τον τιμά ιδιαίτερα, πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως ποδοσφαιριστή.

Με τον προπονητή τους να εκτίει την ποινή που του επιβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη όντας στην κερκίδα, οι φιλοξενούμενοι ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα κι αντέδρασαν. Ο Σαλπιγγίδης γύρισε την μπάλα στον Φωτάκη, ένα λάθος αυτή τη φορά από την άμυνα των γηπεδούχων έβγαλε τον Καλαματιανό μέσο τετ α τετ με τον Στέφανο Γουναρίδη και παρότι ο Φωτάκης εκτέλεσε με το αριστερό – που δεν είναι το ‘καλό’του πόδι – έστειλε την μπάλα στα δίχτυα φέρνοντας τον αγώνα στα ίσα. Λίγα λεπτά μετά ο ίδιος ποδοσφαιριστής σκόραρε έπειτα από προσπάθεια που έγινε από τη δεξιά πλευρά με πρωταγωνιστή τον Ετο αλλά το γκολ του ακυρώθηκε κατόπιν υπόδειξης του δεύτερου βοηθού ως επιθετικό φάουλ, μια από τις πολλές φάσεις για τις οποίες οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν έντονα παράπονα μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Σχεδόν άμεσα ανέκτησε το χώρο του κέντρου, έφτανε με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή επιλέγοντας κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη από τις πτέρυγες εκμεταλλευόμενος τη δραστηριότητα του Λίνο από αριστερά και του Σαλπιγγίδη από δεξιά αλλά ανασταλτικά έδειχνε ευάλωτος. Κάθε αντεπίθεση των παικτών του Νίκου Αναστόπουλου προκαλούσε άγχος και ειδικά όταν η μπάλα έφτανε στα πόδια του Μίρνες Σίσιτς. Ο διεθνής Σλοβένος κινούνταν με άνεση περιφερειακά της περιοχής του Γλύκου τραβώντας έναν και δυο αντιπάλους πάνω του καθώς οι επιστροφές των μέσων αντιπάλων του ήταν κατά τι αργές ή άστοχες. Σε μια από αυτές στο 40′ έβγαλε την κάθετη πάσα στον Βασίλη Κουτσιανικούλη ο οποίος μπήκε στην περιοχή και κέρδισε πέναλτι αλλά και την αποβολή του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.  

Ο «κρύος» Σανθ Χακόμπο κλήθηκε εσπευσμένα αντικαθιστώντας τον Μπερτράν Ρομπέρ, που λόγω συνθηκών «θυσιάστηκε», για να γίνει άμεσα ο ήρωας της αναμέτρησης αφού στα πρώτα λεπτά συμμετοχής του στο πρωτάθλημα είπε «όχι» στον Σίσιτς αποκρούοντας το πέναλτι και στη συνέχεια της φάσης απέκρουσε σουτ του Κουτσιανικούλη από πλεονεκτική θέση κρατώντας το 1-1. Αυτή είναι η ευκαιρία που περίμενε ο Ισπανός τερματοφύλακας καθώς ο διεθνής συμπαίκτης και μέχρι το περασμένο Σάββατο βασικός κι αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του θ’ απουσιάσει από τον προσεχή αγώνα με την ΑΕΚ εκτίοντας την τιμωρία για την αποβολή του κι αν η απόδοση του πρώτου είναι καλή φαντάζει δύσκολο να χάσει τη θέση του στο αρχικό σχήμα.

Αν συμβεί αυτό δε σημαίνει πως … καταδικάζεται ο Γλύκος, που ναι μεν είχε λάθη σε αγώνες που προηγήθηκαν αλλά επίσης είχε και σημαντικές, πολύ καλές επεμβάσεις σε μια ομάδα νέα, που τώρα δημιουργείται. Απλά θα βρεθεί στη θέση που βρισκόταν μέχρι τώρα ο Χακόμπο περιμένοντας πλέον τη δική του εκ νέου ευκαιρία. Είναι πάρα πολύ άδικο να «καεί» ένας ποδοσφαιριστής μέσα από την επιπόλαια κριτική του οποιουδήποτε. Οι μοναδικοί αρμόδιοι να τον κρίνουν και να ορίσουν το μέλλον του στην ομάδα είναι οι προπονητές του κι ο τεχνικός διευθυντής. Αλλωστε μέσα από τις κρίσεις τους θα κριθούν κι αυτοί με τη σειρά τους.

Οι φιλοξενούμενοι δεν κλείστηκαν για να κρατήσουν το σκορ κι αυτό είναι ένα από τα κέρδη δείχνοντας νοοτροπία και πίστη στις ικανότητές τους. Από τη φάση της αποβολής κι έπειτα η άμυνα παρέμεινε ως είχε και στο κέντρο ο Μάκης Αγγελίνας έδωσε την εκπορευόμενη από τον κ. Δώνη εντολή για σχηματισμό ρόμβου. Ο – για έναν ακόμη αγώνα εξαιρετικός και πανταχού παρών – Κάτσε στη βάση του, ο Φωτάκης δεξιά, ο Λάζαρ αριστερά κι ο Σαλπιγγίδης στην κορυφή του με μοναδικό προωθημένο τον Αθανασιάδη που ανάλογα με τη φάση άλλαζε πλευρές.

Το ημίχρονο βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες. Ο μεν ΟΦΗ πικραμένος από το άστοχο πέναλτι αλλά αισιόδοξος λόγω της αριθμητικής του υπεροχής, ο δε ΠΑΟΚ ανακουφισμένος που γλίτωσε τα χειρότερα μα συνάμα πεπεισμένος πως η ποιότητά του μπορούσε να καλύψει την απουσία του ενός παίκτη και να τον ωθήσει στην επίτευξη δεύτερου τέρματος. Η νευρικότητα έκανε την εμφάνισή της και στο δεύτερο ημίχρονο είτε υπό τη μορφή διαδοχικών διαμαρτυριών προς τον διαιτητή της αναμέτρησης είτε υπό το μορφή σκληρών – και σε ορισμένες περιπτώσεις – αντιαθλητικών μαρκαρισμάτων.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ανήκε στους φιλοξενούμενους όταν ο Λάζαρ εκμεταλλεύθηκε τη λανθασμένη απομάκρυνση του Γουναρίδη για να μπει στην περιοχή αλλά τελευταία στιγμή, πάνω στο σουτ τον πρόλαβε αμυντικός του ΟΦΗ παραχωρώντας το κόρνερ. Ενα λεπτό μετά οι γηπεδούχοι απάντησαν με σουτ του Κώστα Μπανούση μέσα από την περιοχή με την μπάλα να περνάει άουτ. Στο υπόλοιπο της αναμέτρησης οι δυο ομάδες είχαν από δυο ευκαιρίες. Οι Κρητικοί δυο κεφαλιές του Παπάζογλου από καίρια θέση κι ο ΠΑΟΚ ένα σουτ του Κάτσε που έδιωξε σε κόρνερ ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ κι ένα τετ α τετ του Αθανασιάδη που σημάδεψε … άουτ.

Τα συμπεράσματα για τον «Δικέφαλο» ήταν … απλά. Εχασε μοναδική ευκαιρία να παραμείνει στη δεύτερη θέση, προνόμιο που καρπώνεται πλέον η έκπληξη – ως τώρα – του πρωταθλήματος, ο Πανιώνιος κι όπως ανέφερε ο κόουτς μεσούσης της εβδομάδας η πορεία στο πρωτάθλημα δεν κρίνεται κατά κύριο λόγο στα ντέρμπι αλλά σε παιχνίδια όπως αυτό. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η ομάδα στο συγκεκριμένο παιχνίδι – και δεν ήταν λίγες – είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη και κακώς δεν την εκμεταλλεύτηκε. Στη λογική του ότι πρέπει να νικάει ότι εμπόδιο κι αν βρει απέναντί της, αποδεδειγμένα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει παίκτες όπως ο Λόρενς κυρίως, γιατί θα ήταν τουλάχιστον άδικο να κριθεί αυστηρά από την πρώτη του συμμετοχή σε αρχικό σχήμα ο Χρήστος Ιντζίδης, αντικαταστάτης του – επίσης τιμωρημένου όπως κι ο Ιρλανδός – Κατσικά. Κι εδώ μπαίνει το θέμα της άμυνας. Μετά και την έκτη αγωνιστική η αμυντική αστάθεια της ομάδας παραμένει μείζον θέμα. Τα λάθη υπάρχουν σε κάθε αγώνα κι αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το αν θα βρεθεί κάποιος για να υποχρεώσει τον ΠΑΟΚ να τα «πληρώσει».

Σε μια συζήτηση που είχα το βράδυ της Δευτέρας μ’ έναν πολύ καλό μου φίλο συμφωνήσαμε πως σ’ αυτήν τη ζωή υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που μαθαίνουν από τα παθήματα των άλλων, αυτοί που διδάσκονται από τα δικά τους παθήματα κι αυτοί που παθαίνουν αλλά δε μαθαίνουν ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τα κοινωνικά ή στη συγκεκριμένη περίπτωση αθλητικά σύνολα που συνθέτουν έναν οργανισμό. Τα μέχρι τώρα στοιχεία κατατάσσουν τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη κατηγορία. Εχει πάθει, έχει μάθει διορθώνοντας αρκετά από τα κακώς κείμενα που τον απασχόλησαν κατά κόρον στο ξεκίνημα της σεζόν αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση και να … προαχθεί στην πρώτη, την ιδανική. Για να τα καταφέρει χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη, συνείδηση για το που βρίσκεται και που θέλει να πάει, χαμηλοί τόνοι και ηρεμία. Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά του είναι μακρύς κι απαιτεί σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα. Η διακοπή για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων παρέχει χρόνο για να δουλέψει η ομάδα στις αδυναμίες της αλλά και για να επιστρέψουν όλοι όσοι έλειψαν τον τελευταίο καιρό.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους …

 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.