Η Σιένα ενισχύει την ένσταση του Ολυμπιακού

Ουσιαστικά ένα κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας και σοβαρότητας, είναι για την Ευρωλίγκα η απόφαση που καλείται να πάρει σε σχέση με την τύχη του αγώνα Ολυμπιακού – Σιένα, μετά την ένσταση που κατέθεσαν οι «ερυθρόλευκοι» αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του.

Ως γνωστόν οι πρωταθλητές Ελλάδος υποστηρίζουν ότι το νικητήριο καλάθι των Ιταλών ήταν  εκπρόθεσμο και δεν πρέπει να μετρήσει, γιατί όταν σημειώθηκε απέμενε στο χρονόμετρο λιγότερος χρόνος από εκείνον που το όργανο μέτρησης είχε λίγο νωρίτερα παραμείνει αδρανές.

Πιο συγκεκριμένα, 10 δεύτερα πριν το τέλος και ενώ η μπάλα βρισκόταν στα χέρια των παικτών του Ολυμπιακού, το χρονόμετρο σταμάτησε για περίπου 3,7 δεύτερα, ενώ το νικητήριο καλάθι της Σιένα σημειώθηκε ακολούθως, μόλις 1,7 δεύτερα πριν το τέλος, γεγονός που αποδεικνύει ότι αν δεν είχε προηγηθεί η ανεξήγητη διακοπή της χρονομέτρησης, η Ιταλική ομάδα δεν θα είχε το χρόνο να το πετύχει.

Από την πλευρά της, η Σιένα δεν αμφισβητεί την αυταπόδεικτη διακοπή της χρονομέτρησης αλλά υποστηρίζει ότι αυτή (για όποιους λόγους και αν προκλήθηκε) δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες για τον αντίπαλο της και όχι για την ίδια.

Πιο συγκεκριμένα οι Ιταλοί λένε ότι η διακοπή της χρονομέτρησης αρχικά έδωσε στον Ολυμπιακό περισσότερο χρόνο να εκδηλώσει την προτελευταία επίθεση του (άστοχο λεϊ – απ Χάινς) και κατόπιν του πρόσφερε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς μετά το νικητήριο καλάθι του Μπράουν είχε 1,7 δεύτερα στη διάθεση του για να ισοφαρίσει ή και να πάρει τη νίκη.

Λίγο ως πολύ αυτά είναι επιχειρήματα που καλείται να σταθμίσει η Ευρωλίγκα πριν εκδώσει την απόφαση της. ʼρα τι μπορεί να περιμένει κανείς;

Κατά την προσωπική μου άποψη τα πραγματικά περιστατικά είναι με συντριπτικό τρόπο, υπέρ του Ολυμπιακού. Πρώτον γιατί η διακοπή της χρονομέτρησης δεν αμφισβητείται από κανένα (ίσα – ίσα μάλιστα, την παραδέχεται και η Σιένα) και δεύτερον γιατί επίσης αναμφισβήτητο είναι ότι αν δεν σταματούσε το χρονόμετρο η ιταλική ομάδα δεν θα προλάβαινε να πετύχει το νικητήριο καλάθι της.

Από την άλλη, τα όσα υποστηρίζει η Σιένα μπορεί να μη στερούνται λογικής υπόστασης, αλλά επί της ουσίας τοποθετούνται αν όχι σε υποθετική – σίγουρα σε θεωρητική βάση. Γιατί το ότι το σταμάτημα του χρονομέτρου 10 δεύτερα πριν το τέλος, έδινε στον Ολυμπιακό μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια επίθεσης, είναι αλήθεια, αλλά επίσης αλήθεια είναι ότι, αυτά τα περιθώρια η ελληνική ομάδα δεν τα χρησιμοποίησε.

Επίσης αλήθεια είναι ότι στο τέλος ο Ολυμπιακός βρήκε από το πουθενά 1,7 δεύτερα για να επιβιώσει, αλλά το γεγονός αυτό δεν διαγράφει το ότι η Σιένα είχε ήδη χρησιμοποιήσει υπέρ αυτής τα 2 από τα 3,7 δεύτερα που προέκυψαν αντικανονικά από το σταμάτημα του χρονομέτρου.  

Εκείνο που ίσως θέλει να πει η Σιένα αλλά προσπαθεί απλά να το υπαινιχθεί, γιατί δεν έχει στοιχεία να το αποδείξει είναι ότι τη διακοπή της χρονομέτρησης προκάλεσε με κάποιο άγνωστο τρόπο ο Ολυμπιακός, ο οποίος για κακή του τύχη, τελικά πλήρωσε την πονηριά του, την οποία αξίζει να πληρώσει μέχρι τέλους!

Δεν λέω τολμηρή αλλά ενδιαφέρουσα άποψη. Όμως με ποια στοιχεία θα μπορέσει να την υιοθετήσει η Ευρωλίγκα; Εκτός αν θεσμοθετηθεί τώρα, ότι, για κάθε παρόμοια παρατυπία στο εξής θα ευθύνεται η γηπεδούχος ομάδα καθώς θεωρητικά και πρακτικά η φιλοξενούμενη είναι αδύνατον να την προκαλέσει… Αλλά και πάλι πως ένας τέτοιος νέος κανόνας θα έχει αναδρομική ισχύ;

Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντως το ισχυρότερο όπλο του Ολυμπιακού είναι το δεδικασμένο που υπάρχει από τον αγώνα του Eurocup Γκέντινγκεν – Μπεσίκτας όταν η γερμανική ομάδα χρησιμοποίησε τον επιπλέον παράνομο χρόνο που προέκυψε από αδικαιολόγητο σταμάτημα της χρονομέτρησης για να πετύχει με το άκουσμα της κόρνας το καλάθι της νίκης. Το ματς εκείνο επαναλήφθηκε. Γιατί, τώρα να μη γίνει το ίδιο;

Και η επανάληψη εκείνου του αγώνα, εκτός από ένα γενικό δεδικασμένο, προσφέρεται και ως μέσο απάντησης στους ιταλικούς ισχυρισμούς ότι η διακοπή της χρονομέτρησης στο ΣΕΦ 10 δεύτερα πριν τη λήξη, ευνοούσε τον Ολυμπιακό. Με ποιον τρόπο άραγε, αφού αν τυχόν αξιοποιούσε τον επί πλέον χρόνο των 3,7 δευτερολέπτων για να πετύχει καλάθι, η Σιένα θα έκανε ένσταση, την οποία με βάση το Γκέντινγκεν – Μπεσίκτας θα κέρδιζε εκ του ασφαλούς.

Νομίζω ότι γενικά η Σιένα έκανε ένα λάθος: προκειμένου να αναπτύξει θεωρίες και σενάρια που διαθέτουν λογική, αλλά όχι και πρακτική βάση, παραδέχτηκε το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης. Ότι δηλαδή, πράγματι το χρονόμετρο σταμάτησε και ως εκ τούτου το καλάθι του Μπράουν, που της έδωσε τη νίκη ήταν ουσιαστικά εκπρόθεσμο.

Έτσι λοιπόν, ενώ από τη μία έχουμε το αυταπόδεικτο γεγονός (videos) ότι το χρονόμετρο σταμάτησε, την ομολογία της Σιένα ότι πράγματι αυτό συνέβη και ένα πανίσχυρο δεδικασμένο, από την άλλη συναντάμε μόνο κάποιες θεωρίες ανάμικτες με δειλούς υπαινιγμούς…

Με βάση όλα τα παρά πάνω, ο Ολυμπιακός μπορεί να θεωρεί ότι ήδη έχει κερδίσει την ένσταση! Εκτός αν το μπέρδεμα που θα προκύψει από την επανάληψη του αγώνα θεωρηθεί ισχυρότερο από τα αποδεικτικά στοιχεία. Οπότε καληνύχτα σας κύριε Μπερτομέου…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.