Εξασφάλισε πρόσκαιρη ηρεμία…

Είναι ν’ απορεί κανείς... Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Καλλιθέα, ομάδα της Football League αδιαμφισβήτητα, πραγματοποίησε – μάλλον – την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, επικράτησε με το επιβλητικό 6 – 0 (χατ τρικ ο Αθανασιάδης κι από ένα γκολ οι Λάζαρ, Λόρενς, Σαλπιγγίδης), υπερκάλυψε το 2-0 του πρώτου αγώνα και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ενα πολυδιάστατο αποτέλεσμα αφού σημειώθηκε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, σ’ ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η αμφισβήτηση χτυπούσε... «κόκκινο» προς πάσα κατεύθυνση.

Δεν είναι το αποτέλεσμα, ίσως να μην είναι καν η πρόκριση το πλέον σημαντικό της βραδιάς αλλά μάλλον η … εμφάνιση. Η παρουσία ενός συνόλου που από το πρώτο λεπτό ήξερε τι ζητούσε, γνώριζε πως θα το πάρει και το κυριότερο; Δεν επέτρεψε δευτερόλεπτο στον αντίπαλο να πιστέψει πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό από αυτό που το ίδιο ήθελε. Πάθος, δύναμη, αποφασιστικότητα, επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα, συνείδηση ήταν τα κύρια στοιχεία ενός «Δικεφάλου» που επιθυμία κάθε φίλου του είναι να τον βλέπει σε κάθε αναμέτρηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Οι πάσης φύσεως πειραματισμοί αφέθηκαν στην άκρη. Η ομάδα παρατάχθηκε με σχηματισμό 4-3-1-2 όπου κυρίως ο Κάτσε είχε επωμιστεί το ανασταλτικό βάρος της μεσαίας γραμμής με τους Κατσουράνη και Λάζαρ δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα. Μπροστά από το νεαρό χαφ, στην ευθεία του άξονα τοποθετήθηκε ο Λόρενς, πίσω από το επιθετικό δίδυμο Σαλπιγγίδη – Αθανασιάδη, επίσης δεξιά κι αριστερά. Στην άμυνα ο Κωνσταντινίδης ξεκίνησε αντί του Αποστολόπουλου στο δεξί άκρο της, ενώ δίπλα του είχε τον Ιντζίδη. Οι έτεροι δυο ήταν οι αναμενόμενοι Κατσικάς – Λίνο και στην εστία ο Γλύκος.

Μια από τις … «παιδικές» ασθένειες που μέχρι πρότινος ταλαιπώρησαν και συζητήθηκαν ανάλογα τον φετινό ΠΑΟΚ ήταν τα πρώτα, «χαμένα» λεπτά κάθε αγώνα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ήταν η παρουσία του κ. Ιβάν Σαββίδη στ’ αποδυτήρια πριν από τη σέντρα κι αυτά που είπε στην ομάδα το πιο σημαντικό κίνητρο ή η γνωστή αίσθηση «με την πλάτη στον τοίχο» – έπειτα κι από τα δυο ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα με Ατρόμητο εντός και Αστέρα Τρίπολης εκτός – η ειδοποιός διαφορά που ώθησε άπαντες σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ποδοσφαιρική συμπεριφορά που – μάλλον – εξέπληξε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου και τους αντιπάλους.

Ωστόσο, αυτό που γνωρίζω είναι πως το βίντεο αυτού του αγώνα οφείλουν να το πάρουν και να το παρακολουθήσουν ξανά και ξανά οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές για να εμπεδώσουν ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτουν σε κάθε αναμέτρηση ανεξαρτήτως έδρας κι αντιπάλου. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι ξανά εξίσου εντυπωσιακό ή – επαναλαμβάνω – αντίστοιχα θετικό, όμως μια τέτοια εικόνα αποζημιώνει γενικώς. Δείχνει προσπάθεια, δείχνει διάθεση, δείχνει όλα αυτά που μέχρι και πριν από τη σέντρα αποτελούσαν έναν δυσεπίλυτο γρίφο για το που υπόβοσκαν τόσο καιρό θέτοντας ερωτηματικά για τις επιλογές, για τη δουλειά και την προσπάθεια, για τα «μπορώ» και «θέλω» του καθενός.

Μην πει κανείς πως τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές αναπλήρωσαν σε διάστημα τριών ημερών όλα όσα δεν είχαν πράξει μέχρι το περασμένο Σάββατο γιατί μάλλον ξεπερνά τα όρια της γραφικότητας. Βέβαια κάποιους δεν τους ενοχλεί – ούτε – αυτό αλλά μικρή σημασία έχει την παρούσα στιγμή. Το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι ν’ αποδειχτεί πως η συγκεκριμένη εμφάνιση – νίκη δεν ήταν ένα εντυπωσιακό, λαμπερό μα και μοναδικό … πυροτέχνημα γι’ αυτό και ο όποιος ενθουσιασμός – εφόσον υπάρχει – καλό θα είναι να μείνει στην άκρη.

Ακολουθούν εξίσου και φυσικά ακόμη πιο δύσκολοι αγώνες, ενώ δε θα λείψουν κι οι αντιξοότητες. Το θέμα είναι ν’ αποκτήσει η ομάδα ταυτότητα, αυτοπεποίθηση αλλά και να πείσει γι’ αυτά. Να πείσει πως … νιώθει κι αφουγκράζεται. Η Ξάνθη καραδοκεί αρχικά την Κυριακή με την επίσκεψή της στην Τούμπα. Ο «Δικέφαλος» έχει χάσει υπερπολύτιμο βαθμολογικό έδαφος στο πρωτάθλημα και μαζί αρκετή από την εμπιστοσύνη από μέρος του κόσμου του. Κι η διαδικασία ανοικοδόμησης μιας τέτοιας σχέσης απαιτεί κόπο και χρόνο. Συνδυασμό εμφανίσεων κι αποτελεσμάτων.

Το αν οι ισορροπίες που είχε η ομάδα το βράδυ της Πέμπτης μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός για το μέλλον θα φανεί άμεσα. Σε μια αναμέτρηση όπου η απομόνωση κάποιου ποδοσφαιριστή ως διακριθέντα ενδεχομένως να συνιστά και αδικία εις βάρος όλων των συμπαικτών του ίσως τα συμπεράσματα να μην είναι απολύτως ασφαλή. Υπάρχουν όμως και σημεία αναφοράς, όπως ομολόγησε και ο κ. Δώνης μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Και δυο από αυτά είναι η παρουσία του Δημήτρη Κωνσταντινίδη που έδωσε άλλη πνοή στη δεξιά πτέρυγα κι η απόδοση του Λίαμ Λόρενς, ο οποίος έπειτα από πάρα πολύ καιρό φάνηκε να θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν του με τα δυο πρώτα γκολ να φέρουν την υπογραφή του ως δημιουργού και γενικότερη συμμετοχή με πολλά τρεξίματα σε όλο το πλάτος του γηπέδου και συνεισφορά ακόμη και στην άμυνα.

Τέλος, τι να πει κανείς για τον Πάμπλο Γκαρσία; Είμαστε και είναι τυχεροί όλοι όσοι τον έζησαν, τον είδαν, τον παρακολούθησαν, τον γνώρισαν αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα. Αστείρευτη πηγή θετικής ενέργειας, εμπειρίας, τεχνικής κατάρτισης, από τους απειροελάχιστους ποδοσφαιριστές – ηγέτες στην ιστορία του συλλόγου, που τόσο πολύ έλειψε από τη φετινή ομάδα. Αυτό που έχει πάνω του και σπάνια το συναντάς – ειδικά τη σήμερον ημέρα – αυτό που πολλοί λατρεύουν κι εκτιμούν ενώ κάποιοι άλλοι μισούν και απεχθάνονται είναι η γνησιότητά του, σε κάθε έκφανση της ζωής του. Αλλωστε η αλήθεια είναι σκληρή κι όχι πάντα καλοδεχούμενη απ’ όλους. Μακάρι να είναι γερός γιατί έχει πολλά να δώσει σε πολλά επίπεδα, αν και δυστυχώς κάποια πράγματα δε διδάσκονται.

Μερίδιο στην επιτυχία δικαιούται κι η ατμόσφαιρα του πρώτου ημιχρόνου που δημιούργησε ο κόσμος με φωνές απόλυτης στήριξης στην ομάδα και συγκέντρωση σ’ αυτήν και μόνον αυτήν. Ισως τελικά αυτός ο αγώνας να ήταν ένα μάθημα για όλους, ένα τεστ με τη συμμετοχή όλων για να δείξουν και ν’ αποδείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Μια δύσκολη δοκιμασία αγωνιστική, μα πάνω απ’ όλα ψυχική που έδωσε απαντήσεις στον καθέναν ξεχωριστά και για τον εαυτό του και για τους άλλους που έχει κοντά του.

Αν ισχύει αυτό τότε πιθανόν η σπουδαιότητα αυτής της βραδιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που απλά καταδεικνύει μια επιφανειακή εξέταση ή ανάλυση αυτής της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Δόξα Τω Θεώ απαντήσεις δίνουμε όλοι, αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Το θέμα είναι να προκύπτει διδαχή από αυτές.

Το επόμενο στάδιο λοιπόν έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση της απόδοσης και την ενίσχυσή της στα στενά χρονικά περιθώρια που απέμειναν. Υπάρχει μια αποχώρηση με τον Βιβιάν ν’ αποτελεί παρελθόν, ένα νέο πρόσωπο που αναζητά ρυθμό (Σίντελφελντ), δυο υπό δοκιμή ποδοσφαιριστές (Κάστελεν και Σοβούροφ) κι αυτοί οι υποψήφιοι στόχοι, που ενδεχομένως δε γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία, για να ενισχύσουν τη θέση του τερματοφύλακα και του μεσοεπιθετικού.  

Ο τεχνικός της ομάδας κατέθεσε δημόσια την πεποίθησή του πως η παρουσία του μεγαλομετόχου στη Θεσσαλονίκη θ’ αποβεί καθοριστική για την ολοκλήρωση κι αυτής της διαδικασίας. Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχετικά αποτελέσματα προκειμένου το ποδοσφαιρικό μωσαϊκό να ολοκληρωθεί κι εν συνεχεία να πορευθεί για την τελευταία και πλέον κρίσιμη περίοδο της σεζόν.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους … 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.