Ο Σέρβος, ο Ελβετός και ο Αυστριακός

Ας αρχίσουμε με απλές μαθηματικές πράξεις. Δεκαεπτά μείον έξι ίσον έντεκα. Τόσα είναι τα τρόπαια Grand Slam που χωρίζουν το Νόβακ Τζόκοβιτς από το Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος κατέχει το ρεκόρ όλων των εποχών στη σχετική λίστα. Τριανταδύο μείον εικοσιέξι ίσον έξι.

Τόσα είναι τα χρόνια που χωρίζουν τον Τζόκοβιτς από την ηλικία στην οποία ο Φέντερερ έφτασε τα δεκαεπτά τρόπαια.  Για να ισοφαρίσει δηλαδή αυτό το μοναδικό επίτευγμα του Ελβετού ο Σέρβος πρέπει στα επόμενα έξι χρόνια να κατακτήσει έντεκα τίτλους Grand Slam, δηλαδή περίπου δύο το χρόνο.

Θα μας πείτε ότι για να αποκτήσουν αξία τα αποτελέσματα των παραπάνω μαθηματικών πράξεων, πρέπει αφενός ο Τζόκοβιτς να συνεχίσει να παίζει τένις στο ίδιο υψηλό επίπεδο διατηρώντας την ίδια αποτελεσματικότητα και αφετέρου ο Φέντερερ να μείνει στα δεκαεπτά. Αλήθεια ποιο από τα δύο δείχνει υπερβολικό; 
 Υπεραπλουστευμένες εκδοχές του μέλλοντος θα μας πείτε.  Ναι αλλά όλα απλά δεν τα κάνει να φαίνονται ο Σέρβος…;

Δεν έκανε να φαίνεται απλή η διαχείριση της κατάστασης στον αγώνα με το Στάνισλας Βαβρίνκα  στον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν, στον οποίο βρέθηκε να ηττάται με  5-2 στο δεύτερο σετ έχοντας χάσει το πρώτο; Στο τέλος, μετά από αγώνα πέντε ωρών ήταν αυτός που χαμογελούσε.

Δεν έκανε το Νταβίντ Φερέρ στα ημιτελικά, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεπερτόριο χτυπημάτων, να μοιάζει με τενίστα της σειράς κι όχι με εκείνον που πέτυχε μέσα στο 2012 τις περισσότερες νίκες στη σειρά αγώνων της ΑΤΡ;
Δεν υποχρέωσε με περίσσεια αυτοπεποίθηση στον τελικό τον Αντι Μάρεϊ να λυγίσει κι ενώ ο Σκωτσέζος είχε πάρει το πρώτο σετ;

Πολλοί αποδίδουν τη βελτίωση που παρουσίασε τα τελευταία δύο χρόνια ο Τζόκοβιτς στην αλλαγή της διατροφής του, στην τελειοποίηση του σερβίς του, αλλά και στη σταθερότητα που απέκτησε η ψυχολογία του. Είναι γεγονός ότι το καθένα έπαιξε το ρόλο του.
Ο προπονητής του όμως Μάριαν Βάιντα θυμάται ότι η ήττα από το Γιούργκεν Μέλτζερ στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός το 2010, κι ενώ ο Νόλε προηγούταν με 2-0 σετ ήταν εκείνη που τον έβαλε στη σωστή ρότα σε όλους τους τομείς. Ο Τζόκοβιτς έκτοτε αποφάσισε να δουλέψει σκληρά, να μην είναι ανυπόμονος και να δίνει σημασία σε κάθε λεπτομέρεια.
ʼλλωστε για να πετύχεις πρέπει πρώτα να βελτιωθείς, για να βελτιωθείς πρέπει πρώτα να προπονηθείς, για να προπονηθείς πρέπει πρώτα να μάθεις και για να μάθεις πρέπει πρώτα να αποτύχεις.

Τρία χρόνια μετά, με ακρίβεια χειρουργού στέλνει τη μπάλα όπου θέλει στο κορτ, με κινήσεις ακροβάτη επιστρέφει κάθε μπάλα των αντιπάλων του και με καρδιά μαχητή μένει όρθιος όταν το ματς φτάνει στα όρια της μονομαχίας δίχως αύριο.
Στα εικοσιέξι του ο Φέντερερ είχε δώδεκα τίτλους Grand Slam και αρκετούς αντιπάλους να τον εμποδίζουν κάθε φορά.  Ο Τζόκοβιτς μπορεί να έχει τους μισούς τίτλους, όμως μόνο ο Μάρεϊ αυτή τη στιγμή δείχνει σε θέση να τον πιέσει.

Αν ο Ράφα Ναδάλ δεν επιστρέψει στα γνωστά του επίπεδα  και ο Τζόκοβιτς κυριαρχήσει στο χώμα και το Ρολάν Γκαρός, τότε ο δρόμος για το ρεκόρ του Φέντερερ ίσως να μην είναι όσο μακρύς δείχνουν οι αριθμοί. 

Ο Ελβετός δε μπορεί να κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει αυτό που μετρούν τα Rolex που διαφημίζει.  Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του και ξέρει ότι ένας Σέρβος που αφυπνίστηκε από έναν Αυστριακό μοιάζει με τυφώνα που μπορεί να παρασύρει το μεγαλύτερο δικό του ρεκόρ.

Ο χρόνος θα δείξει…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.