Όταν ο αθλητής είναι πάνω από τους τίτλους

Όταν κανείς βλέπει τον Τόμι Χάας στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του να ξεπερνά στο κορτ τον πλέον απαιτητικό σε ενέργεια και ανθεκτικότητα αντίπαλο, το Νόβακ Τζόκοβιτς, δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσει τη σκέψη του σε αυτό καθαυτό το γεγονός. Ότι συμβαίνει δηλαδή μπροστά του εκείνη την ώρα.

Παρακολουθώντας λοιπόν το τεράστιο παιχνίδι τους στα προημιτελικά του Μαϊάμι, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου αγωνιζόταν να μείνει προσηλωμένη σε αυτό. Έτρεχε στο πονεμένο παρελθόν του Χάας και έψαχνε τρόπο να δραπετεύσει από το μεγάλο ερωτηματικό το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να διογκώνεται…
Ο Γερμανός, ο οποίος στις 3 Απριλίου θα γιορτάσει τα 35α γενέθλια, αποτελεί μια μοναδική περίπτωση θέλησης κι επιμονής. Η καριέρα του χάθηκε πολλές φορές στο λαβύρινθο σοβαρών τραυματισμών, όμως αυτός θαρρείς έχει μείνει αφοσιωμένος σε αυτά που υπόσχονταν τα πρώτα του βήματα στο τένις.

Στα δεκατρία του είχε ήδη στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τις δυνατότητες του και οι γκουρού του αθλήματος τον έχριζαν ως έναν από τους επόμενους μεγάλους του τένις.
Ο Χάας έχει χειρουργημένους τους δύο αγκώνες του και τους δύο ώμους του. Έχει μείνει εκτός δράσης από τους σοβαρούς τραυματισμούς συνολικά για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ όταν η καριέρα του τροχοδρομούσε πριν την απογείωση της η μοίρα του έπαιξε ακόμη ένα βρώμικο παιχνίδι.

Όταν σκαρφάλωσε στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης πριν από 11 χρόνια, λίγο έλειψε σε αυτοκινητικό ατύχημα να χάσει τους γονείς του. Ο πατέρας του έμεινε σε κώμα για μεγάλο διάστημα κι εκείνος εγκατέλειψε το τένις για να συντηρήσει την οικογένεια του.  Ήταν, όταν η οικογενειακή περιπέτεια έλαβε τέλος και αποφάσισε να επιστρέψει στο επαγγελματικό τένις, η ίδια άκαρδη μοίρα που τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε επέμβαση και στους δύο ώμους του.

Εκείνος όμως δεν πτοήθηκε. Ήθελε να επιστρέψει και το κατάφερε το 2004.
Στην περίπτωση του Χάας οι διακρίσεις δεν έχουν καμία σημασία. Παρότι πρόκειται για σπουδαίες επικρατήσεις απέναντι στους καλύτερους του αθλήματος. Όπως στον τελικό του Χάλε πέρυσι για να πάρει τον τίτλο από τον Ρότζερ Φέντερερ ή επί του Τζόκοβιτς το 2009, επίσης στον τελικό. Η νίκη του στο Μαϊάμι επί του κορυφαίου της κατάταξης Νόβακ Τζόκοβιτς τον έκανε να δείχνει σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια νεώτερος καθώς τότε ήταν η τελευταία φορά που είχε νικήσει το νούμερο 1. Το 1999, τον Αντρέ ʼγκασι.

Δεν πανηγύρισε ποτέ του Grand Slam και μάλλον δε θα το κάνει. Όμως επιμένουμε.
Στην περίπτωση του Γερμανού καμία σημασία έχουν οι κατακτήσεις ή οι απώλειες τίτλων. Γιατί ποτέ δε θα απαντηθεί από τα γεγονότα τι θα συνέβαινε αν η διαδρομή της καριέρας του δεν ήταν τόσο ακανθώδης.

Σημασία έχει ότι παραμένει παραπάνω από ανταγωνιστικός στα 35 του, απέναντι στους καλύτερους που πάτησαν ποτέ τα κορτ. Με κορμί και ενέργεια εφήβου, που τη μαρτυρά εξ αρχής το ανάποδα φορεμένο καπέλο του, ακόμη και τώρα που – στα χαρτιά – μεγαλώνει.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.