Ο «Κάιζερ» δε διαβάζει Κομφούκιο

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς ώρες ώρες με τη συμπεριφορά ανθρώπων που έχουν απολαύσει στη ζωή τους το σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου.

Θαρρείς πως η ψυχική τους δεξαμενή ξεχειλίζει από εγωισμό, ο οποίος σαν οξύ κατακαίει και διαβρώνει ακόμη και τα πιο θετικά, τα πιο ανθρώπινα και γνήσια συναισθήματα… δείχνει μάλιστα τόσος πολύς που δεν ικανοποιείται ακόμη κι αν όλοι – δικαιολογημένα είναι η αλήθεια – σου βγάζουν το καπέλο.

Αντί λοιπόν αυτό το γεγονός να αποτελέσει το λίπασμα στην καλλιέργεια ενός δίκαιου και ισορροπημένου χαρακτήρα γίνεται η πρώτη ύλη της πιο εγωκεντρικής, εγωπαθούς και αδιακρίτως δηκτικής συμπεριφοράς.  

Σύμφωνα με τον Κομφούκιο «ο ανώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τον εαυτό του, ο κατώτερος με τους άλλους».

Ίσως θεωρείτε ολίγον τι υπερβολικά αυτά που διαβάζετε, δεν ήταν όμως υπέρ το δέον υπερβολικά εκείνα που ακούσατε από τα χείλη του Φραντς Μπεκενμπάουερ για τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν μετά το παιχνίδι της Μπάγερν Μονάχου με τη Γιουβέντους;

Ο «Κάιζερ» αποκάλεσε «συνταξιούχο» τον πορτιέρε της Γιουβέντους για την αντίδραση του στα τέρματα των Βαυαρών, κυρίως σε αυτό του Αλάμπα για το οποίο δήλωσε με ειρωνεία και σαρκασμό ότι πραγματοποιήθηκε από απόσταση 120 μέτρων.

Το να εξετάσει κανείς αν ο Μπεκενμπάουερ είχε δίκιο σε ότι αφορά στην αγωνιστική,  αυτή καθαυτή, συμπεριφορά του Μπουφόν στις δύο φάσεις, περνά σε δεύτερη μοίρα αν αναλογιστεί την ταυτότητα του σχολιαστή. Πρόκειται για έναν πρώην ποδοσφαιριστή που αποτελεί διαχρονικά μια από τις πλέον εμβληματικές περιπτώσεις στον κόσμο του αθλήματος.

Δυστυχώς όμως μόνο για τις ποδοσφαιρικές του αρετές, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επιδίδεται σε πικρόχολα σχόλια «καφενειακού» επιπέδου, από τα οποία παλιότερα ούτε οι παίκτες της Μπάγερν γλύτωσαν. 

Ο Μπεκενμπάουερ επιχείρησε μετά από 3 ημέρες, να περιορίσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε με τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει το Μπουφόν. Επανέλαβε όμως, ακόμη και στην υποτιθέμενη έκφραση μεταμέλειας, την άποψη του ότι ο Ιταλός θα μπορούσε να είχε αποσοβήσει τα δύο τέρματα.

Το να απαριθμήσει κανείς τις επιτυχίες του Μπουφόν με τη Γιουβέντους και την εθνική Ιταλίας για να υπενθυμίσει σε ποιον τερματοφύλακα αναφέρθηκε ο Μπεκενμπάουερ μάλλον σπατάλη χρόνου είναι.

Ακόμη και η αξίωση της επιείκειας για μια εμφάνιση κατώτερης των ικανοτήτων του χάνει τη βαρύτητα της όταν η προσοχή εστιάσει στον τρόπο που σχολίασε ο Μπουφόν, σε μια δύσκολη βραδιά της καριέρας του, τις δηλώσεις του Γερμανού.

«Τα λάθη συμβαίνουν συχνά σε αυτό το επάγγελμα», είπε ο 35χρονος τερματοφύλακας. «Είμαι στενοχωρημένος επειδή καθόρισα το αποτέλεσμα. Είμαι στενοχωρημένος για τους οπαδούς μας, την ομάδα μου, τους δικούς μου ανθρώπους. Δε μπορώ να αποτελέσω εξαίρεση σε αυτά που λέει ο σοφός γηραιός Μπεκενμπάουερ. Όταν είσαι το καρφί, χτυπάς, όταν είσαι το αμόνι πρέπει να μείνεις σταθερός». 

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Ραλφ Έμερσον στο έργο του «Η συμπεριφορά της ζωής» είχε γράψει: «Οι άνθρωποι δε φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η γνώμη τους για τον κόσμο είναι και μια εξομολόγηση για το χαρακτήρα τους». Αλλά μάλλον ο «Κάιζερ», ούτε με αυτόν συμφωνεί…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.