Δε νίκησε, κέρδισε…

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μιγκέλ Βίτορ, που σκόραρε δις (40', 57') με πανομοιότυπο τρόπο, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-0 του Αστέρα Τρίπολη στην Τούμπα και συνέχισε νικηφόρα την πορεία του στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο τα κέρδη ήταν μάλλον περισσότερα από αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα, εξ ου κι ο τίτλος του άρθρου. Για πολλοστή φορά η σεζόν για τον «Δικέφαλο» ξεκίνησε με αρκετές αμφιλεγόμενες επιλογές, πλην αυτής της τεχνικής ηγεσίας με συνέπεια να δημιουργούνται συζητήσεις για την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν αλλά και για το ποιος τις έκανε κι αν σ’ αυτές είχε συμμετοχή  ο Χουμπ Στέφενς.

Την αλήθεια φυσικά τη γνωρίζει τόσο ο Ολλανδός τεχνικός, όσο και οι διοικητικοί παράγοντες της ομάδας και μέχρι τώρα ο πρώτος είναι πάρα πολύ προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του επί παντός επιστητού. Γενικώς δεν αφήνει αιχμές, καθώς ολοκληρώνει το διάστημα της προσαρμογής του στα δεδομένα της νέας σελίδας της καριέρας του. Εχοντας στη διάθεσή του έναν σημαντικό αριθμό ποδοσφαιριστών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ικανότητες άνω του μέσου όρου, δείχνει να έχει κάνεις τις επιλογές του – επαναλαμβάνω από τις υπάρχουσες – και πορεύεται εμπιστευόμενος αυτές.

Αυτό του έχει διδάξει η μέχρι τώρα εμπειρία του, έτσι λειτουργεί. Είναι λογικό από αυτήν να υπάρχουν ευχαριστημένοι και δυσαρεστημένοι, έως και αδικημένοι. Πάντως ο ίδιος δε δείχνει διατεθειμένος να παρεκκλίνει στο ελάχιστο των πεποιθήσεών του. Αυτός έχει την κύρια ευθύνη, αυτός αποφασίζει κι όσο τον δικαιώνουν τ’ αποτελέσματα… δεν τον σκιάζει φοβέρα καμιά. Το ζητούμενο ήταν η δημιουργία κορμού κι από τη στιγμή που αυτός έχει βρεθεί για τον Ολλανδό τεχνικό, η νέα προτεραιότητα ήταν το μοντάρισμά του, η σχηματοποίησή του με πρώτο προορισμό την αποτελεσματικότητα και δεύτερο το θέαμα.

Μια λογική με την οποία δείχνει να πείθεται σταθερά δεκαπέντε χιλιάδες κόσμου και πλέον, καθώς από αυτήν την αριθμητική βάση ξεκινάει η προσέλευση των φιλάθλων σε κάθε – εντός έδρας – αναμέτρηση. Κι αν η βαθμολογική συγκομιδή στο πρωτάθλημα με την απόλυτη αξιοποίηση της έδρας καταδεικνύει επιτυχία στο πρώτο σκέλος το δεύτερο με την εν γένει εικόνα της ομάδας βρίσκεται σ’ εξέλιξη και μάλιστα κόντρα στους Αρκάδες υπήρξαν απτές αποδείξεις προόδου κόντρα σ’ έναν αντίπαλο που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια βάζει δύσκολα στον «Δικέφαλο», ανεξαρτήτως έδρας.

Αφού αρχικά κατάφεραν οι γηπεδούχοι να προσαρμοστούν στην ποδοσφαιρική λογική των Αρκάδων με τις ταχύτατες αντεπιθέσεις και τις λίγες καλές στιγμές που είχαν ν’ ανοίξουν το σκορ με τον Ουσέρο και τον Ουρτάδο. Ο ΠΑΟΚ δεν τρόμαξε, δεν άλλαξε σχέδιο ανάπτυξης, προσπάθησε μ’ έναν ορεξάτο επιθετικά Κίτσιου, με τον εορτάζοντα Στοχ που ήταν ιδιαίτερα κινητικός με μετατοπίσεις στον άξονα και πολλά χιλιόμετρα με βοήθειες και ανασταλτικά, να επισκεφτεί την αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις. Το έπραξε με τον καλύτερο τρόπο στο 16′ και στο 36′ με τον Στέφανο Αθανασιάδη, στην πρώτη περίπτωση ο διεθνής επιθετικός ήταν άστοχος καθώς δοκίμασε την τύχη του με σουτ μέσα από την αντίπαλη περιοχή αλλά με το αριστερό του πόδι ενώ στη δεύτερη περίπτωση νικήθηκε από τον Ερνάντεζ, τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Η μοναδική διαφοροποίηση δεν προήλθε καν από τον ΠΑΟΚ, αφού ο Μπαράλες άλλαξε πλευρά εγκαταλείποντας τις μονομαχίες με τον Κατσουράνη επιλέγοντας να δοκιμάσει την τύχη του με τον έτερο στόπερ των γηπεδούχων, τον Βίτορ. Κι εκεί που όλα έδειχναν πως οι δυο ομάδες θα πήγαιναν ισόπαλες, δίχως τέρματα στην ανάπαυλα, ήρθε σαν από μηχανής θεός ο Πορτογάλος, να πάρει την κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ του Στοχ και ν’ ανοίξει το σκορ σ’ ένα κρίσιμα χρονικά σημείο. Αυτό φάνηκε κι από την εικόνα των δυο ομάδων στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, όπου οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» μπήκαν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι αποφασιστικότητα από τους φιλοξενούμενους.

Μια αίσθηση που χρειάστηκε δώδεκα λεπτά για να επιβεβαιωθεί σε μια φάση πανομοιότυπη μ’ αυτήν που έδωσε την ομάδα του κ. Στέφενς το προβάδισμα και μοναδικές διαφορές τ’ ότι προήλθε από φάουλ κι όχι από κόρνερ έχοντας ως δημιουργό τον Λίνο αντί του Στοχ. Και κάπου εκεί τα πράγματα έδειχναν πως θα πάρουν τον δρόμο τους καθώς οι ποδοσφαιριστές του κ. Βεργέτη παρουσιάζονταν ανήμποροι κυρίως ψυχολογικά ν’ αντιδράσουν. Ο τεχνικός του Αστέρα, είχε αποφασίσει πριν από το δεύτερο τέρμα των γηπεδούχων να περάσει στον αγώνα τον Κάφα αντί του Κουρμπέλη. Το έκανε ένα λεπτό μετά το ζευγάρωμα των γκολ από τον Βίτορ (σ.σ. έφτασε τα πέντε γκολ) κι έπειτα από επτά λεπτά ξεκίνησε η προσπάθεια αντεπίθεσης των Αρκάδων. Στο 67′ το . κακό για τον Αθανασιάδη τρίτωσε όταν σε τετ α τετ έχασε μοναδική ευκαιρία να τελειώσει τον αγώνα.

Την ώρα που ο ΠΑΟΚ έδειξε να εφησυχάζει, προσπαθώντας να μείνει ψηλά, έχασε τον Κίτσιου με ενοχλήσεις με τον Τζαβέλα να τον αντικαθιστά. Πίεσε μεν αλλά όσες φορές οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να τη «σπάσουν» και να βγουν στην αντεπίθεση χρειάστηκε ο καλύτερος και πιο σταθερός μέχρι τώρα Χακόμπο για να παραμείνει το σκορ ως είχε. Ο τεχνικός του Αστέρα έριξε «φρέσκους» παίκτες στην επίθεση (Καράσκο, Χουάνμα). Δεύτερη αλλαγή και για τον «Δικέφαλο» στο 72′ με τον Λούκας ν’ αντικαθιστά τον Σαλπιγγίδη, αλλά να παίρνει ελάχιστα από τον Ισπανό, που έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα και με την έλλειψή διάθεσης να βοηθήσει ανασταλτικά δύσκολα θα την ανακτήσει στο άμεσο μέλλον.

Στο 75′ έγινε η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη φιναλίστ του περυσινού Κυπέλλου, όταν η δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ υπολειτουργεί με τον Τζαβέλλα κατά συνθήκη δεξιό οπισθοφύλακα, τον Κάφα να βγάζει τη σέντρα και τον Μπαράλες να πιάνει σκαστή κεφαλιά η οποία έφυγε πάνω από την οριζόντια δοκό. Επειτα από ένα λεπτό και πάλι ο επιθετικός των Αρκάδων απείλησε με κεφαλιά αλλά η εκτίναξη του Χακόμπο κράτησε το μηδέν. Το… σφυροκόπημα των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε σε μια στιγμή που οι αντίπαλοί τους έδειξαν να μένουν από ενέργεια.

Ο Νέτσιντ «έκλεισε» τις αλλαγές στο 85′ περνώντας αντί του Αθανασιάδη κι από τα πόδια του Τσέχου ξεκίνησε η τελευταία ευκαιρία της ομάδας του και του αγώνα με πάσα δεξιά στον Λούκας, παράλληλη, συρτή σέντρα στον επερχόμενο αμαρκάριστο Νίνη που και επέλεξε να σκοράρει με το αριστερό σε κενή εστία αλλά αστόχησε. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τους αγώνες που προηγήθηκαν. Είχε καλύτερη συνοχή, εμφανίστηκε βελτιωμένος στην αλληλλοκάλυψη, έβγαλε καλύτερες συνεργασίες με σχέδιο στην ανάπτυξη κι έμφαση στη συγκέντρωση αρκετών μεσοεπιθετικών στον άξονα με αρμονία στις κινήσεις, συμπεριφορά όμως που για να προκύψει έπρεπε πρώτα η ομάδα να έχει απαλλαγεί από το άγχος του προβαδίσματος στο σκορ.

Επίσης δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες δίχως όμως να τις εκμεταλλευτεί, όπως επισήμανε και ο κ. Στέφενς θέλοντας να στείλει το μήνυμα στους ποδοσφαιριστές του για το πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα αν ο Αστέρας είχε μειώσει και σχετικά από νωρίς. Ο ΠΑΟΚ νίκησε με δυο γκολ από αμυντικό του αλλά για να συνεχίσει και να κρατηθεί ψηλά στη βαθμολογία χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κι από τις άλλες δυο γραμμές του, αυτή των μέσων κι αυτήν των επιθετικών.

Για σήμερα το πρόγραμμα προβλέπει ξεκούραση κι από αύριο ξεκινάει η προετοιμασία για τον αγώνα της προσεχούς Πέμπτης με τη Μακάμπι Χάιφα στην Τούμπα, στον επίλογο του πρώτου γύρου της φάσης των ομίλων για το Europa League. Ακολουθεί την Κυριακή η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον φορμαρισμένα εντυπωσιακό Πανθρακικό, σειρά παίρνει ο επαναληπτικός του Κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας, επιστρέφει στην Τούμπα για να υποδεχτεί τον Εργοτέλη Σάββατο, ταξιδεύει στο Ισραήλ για να δοκιμαστεί στην έδρα της Μακάμπι Χάιφα και Κυριακή οδηγείται στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ενας μαραθώνιος που θα δείξει πολλά για τις δυνατότητες αυτής της ομάδας και τις βλέψεις που μπορεί να έχει στη φετινή σεζόν. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.