Ικανοποίησε και άρεσε…

Η πλέον ευρεία - εκτός έδρας - νίκη του ΠΑΟΚ ήταν αυτή της περασμένης Κυριακής με 3-0 (11', 47'Λούκας - 72' Εμπόου αυτογκόλ) επί του Πανθρακικού στην Κομοτηνή ήρθε σε μια κρίσιμη, χρονικά στιγμή για πολλούς λόγους.

Οι κυριότεροι έχουν να κάνουν με το γεγονός πως η πάροδος των τεσσάρων μηνών από την αφετηρία δημιουργίας αυτής της ομάδας επέβαλλαν κάτι πιο πειστικό αγωνιστικά σ’ επίπεδο λειτουργίας. Οι απαντήσεις που έδωσαν άπαντες προχτές ήταν κάτι περισσότερο τόσο στα μάτια των χιλιάδων φιλάθλων που ταξίδεψαν μέχρι την ακριτική πόλη όσο και σ’ αυτά αυτών που παρακολούθησαν την αναμέτρηση από την τηλεοπτική μετάδοση.

Η ομάδα γνώριζε τί ήθελε και το πώς θα το πάρει. Επαιξε γρήγορα στις επιθέσεις μ’ ευέλικτο σχήμα, παρά το «βαρύ» κέντρο της, ενισχυμένα άκρα και για πρώτη φορά επιτυχημένες συνεργασίες, με περισσότερους από δυο συμμετέχοντες, στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν τυχαίο. Με δυο νέους ποδοσφαιριστές στις θέσεις και των δυο άκρων της άμυνας, υπήρχε το μεγάλο κίνητρο να (απο)δείξουν στον προπονητή τους πως μπορεί να τους εμπιστευτεί όποτε κι αν αυτός το επιλέξει. Κι όπως έχει φανεί, αν ο κ. Στέφενς δεν πειστεί για την απόλυτη καταλληλότητα της κατάστασης κάποιου, δεν προτίθεται να του ανοίξει την πόρτα της 11άδας.

Ο Χακόμπο δεν είχε δύσκολα. Κατσουράνης και Βίτορ είχαν σταθερή παρουσία, άκρως αποτελεσματική ειδικά για τον πρώτο που με είχε ανάγκη μια τόσο μεστή εμφάνιση και για λόγους ψυχολογίας μετά το λάθος της περασμένης Πέμπτης. Ο Βίτορ μπορεί να μη σκόραρε αλλά δεν υπήρξε και τέτοια ανάγκη αφού ο Λούκας μερίμνησε να διώξει από νωρίς το συγκεκριμένο άγχος. Ο Πορτογάλος αφοσιώθηκε στα βασικά του καθήκοντα. Για λίγο τον ταλαιπώρησε ο Ζεκίνια αλλά η συνέχεια ήταν αναφανδόν υπέρ του, ενώ ήταν ακόμη καλύτερος με προσωπικό αντίπαλο τον Ιγκορ. Σκόνδρας και Τζαβέλλας, με τον δεύτερο να είναι κατά πολύ καλύτερος στην επανάληψη, έδωσαν θετικότατα δείγμα αγωνιστικής συμπεριφοράς και ανασταλτικά και δημιουργικά.

Συνεργάστηκαν πολύ καλά με τους συμπαίκτες που είχαν στην ευθεία τους κι αυτό δίνει την ευκαιρία να περάσει η συζήτηση στον μεγάλο πρωταγωνιστή του αγώνα, τον Λούκας Πέρεθ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός απώλεσε τη θέση του στο αρχικό σχήμα τον τελευταίο καιρό, σε μια κίνηση της τεχνικής ηγεσίας που έστειλε το μήνυμα πως υπάρχει μεν περισσότερη εμπιστοσύνη προς συγκεκριμένες μονάδας αλλά όταν αυτές αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων σε διαδοχικές περιπτώσεις κι επιπλέον δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες του συνόλου, της ομαδικής λειτουργίας δεν αποκλείεται να ξεκινούν τους αγώνες ως . θεατές, από τον πάγκο.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο σκόρερ των δυο τερμάτων του «Δικεφάλου» στην Κομοτηνή και δημιουργός του τρίτου, πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και στο διάστημα που αγωνίστηκε ως δεξιός χαφ μόνον μια φορά γύρισε για να βοηθήσει στην άμυνα και σ’ αυτήν την περίπτωση έτρεξε να καλύψει αντεπίθεση που ξεκίνησε από δικό του λάθος κάνοντας φάουλ τελικά λίγα μέτρα έξω από την περιοχή του Χακόμπο. Προχτές θαρρείς κι ήταν άλλος ποδοσφαιριστής. Με συνέπεια κι έγνοια και για τ’ ανασταλτικά του καθήκοντα και με πάρα πολύ στήριξη από τον προπονητή του, καθώς μετά από κάθε γκολ του ή καλή ενέργεια τον περίμενε για να τον δει ο Ισπανός να τον επικροτεί για τις ενέργειές του, που παρ’ ολίγο θα τον οδηγούσαν και σε χατ τρικ έχοντας χάσει δυο πολύ καλές ευκαιρίες για να το πραγματοποιήσει.

Στην άλλη πλευρά υπήρχε ο Στοχ. Λέγαμε το Σάββατο πως αν έμενε εκτός αρχικού σχήματος τότε αυτό ως γεγονός θα ήταν μια ένδειξη για το πώς λύνει τα θέματα της ομάδας ο τεχνικός της. Από τη στιγμή που δε συνέβη κάτι τέτοιο δεν υπήρχε . θέμα για να λυθεί. Ο Σλοβάκος αποζητά το γκολ, έχοντας χάσει δις την ευκαιρία από τη βούλα των έντεκα μέτρων την περασμένη Πέμπτη δίχως αυτό να σημαίνει πως υστερεί γενικώς. Αρχικά δεν τροφοδοτήθηκε επαρκώς και μάλιστα οι φωνές του κ. Στέφενς σε Βίτορ και Λάζαρ είχαν αυτήν την επισήμανση. Ο βραχύσωμος και κινητικότατος διεθνής μεσοεπιθετικός αρκετές φορές μετακινήθηκε είτε στον άξονα, είτε ακόμη κι από την πλευρά του Λούκας παίρνοντας πρωτοβουλίες.

Την ασίστ πάντως την είχε, βγάζοντας εξαιρετική σέντρα στο δεύτερο γκολ. Λίγη ώρα μετά έχασε μοναδική ευκαιρία να «σπάσει το ρόδι» σε αντεπίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα πραγματοποιώντας πολύ άστοχο σουτ. Βοήθησε επιστρέφοντας στην άμυνα, αν κι ο Τζαβέλλας μιλώντας στην εκπομπή «Παίζουμε Ελλάδα» εξήγησε πως προτιμά να μένει ψηλά ο συμπαίκτης του προκειμένου να πιέζει την αντίπαλη περιοχή και να κρατά μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους. Το ζητούμενο όμως σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι τί θέλει και τί ζητά ο προπονητής.

Για μια ακόμη φορά πολλά χιλιόμετρα από Τζιώλη και Λάζαρ, με τον πρώτο να βγαίνει μέχρι και την πλαϊνή γραμμή για να συμβάλει στην οργάνωση του παιχνιδιού και τον δεύτερο ν’ ακούει πολλές φωνές από τον πάγκο επειδή δε ζητούσε μπάλα για να οργανώσει τ’ ανεβάσματα της ομάδας του από τον άξονα. Ο διεθνής Ρουμάνος έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες καταθέτοντας ισχυρή διάθεση στην πίεση στη μεσαία γραμμή, παρέχοντας σημαντική βοήθεια στην κάλυψη της αριστερής πλευράς. Αμφότεροι είχαν δυσκολίες στα πρώτα λεπτά να διασπάσουν την πολυπρόσωπη παρουσία των ποδοσφαιριστών του κ. Μάντζιου στον άξονα αποφεύγοντας το ένας εναντίον ενός ή ακόμη και συνεργασίες με κοντινές πάσες που θα τους ξαναέδιναν την κατοχή της μπάλας σε χώρο κοντινό έξω από την αντίπαλη περιοχή.

Πολλές φωνές άκουσε κι ο Νίνης. Αιτία αποτέλεσαν οι λανθασμένες επιλογές του σε πέντε περιπτώσεις κατά τις οποίες προσπάθησε να βγάλει στην αντεπίθεση συμπαίκτες του με πολύ καλές προϋποθέσεις. Σε αντίθεση με τους δυο προηγούμενους αγώνες ξεκίνησε το ματς πίσω από τον μοναδικό, προωθημένο επιθετικό. Είχε συμμετοχή στο πρώτο γκολ όταν προωθεί την μπάλα, που του έρχεται από κεφαλιά του Αθανασιάδη, στον Λούκας για ν’ ανοίξει το σκορ. Ηταν από τους λίγους που κράτησε μπάλα υπό πίεση και σε στιγμές που οι συμπαίκτες του το είχαν ανάγκη και το τί ακριβώς ήθελε από αυτόν ο προπονητής του φάνηκε κι από τον συμπαίκτη του που τον αντικατέστησε, τον Βούκιτς. Ισορροπημένο παιχνίδι από τον Σέρβο, που προσπάθησε να λειτουργήσει σα . συμπλέκτης ανάμεσα στους αμυντικούς χαφ, τους ακραίους μεσοεπιθετικούς και τον Αθανασιάδη.

Ο τελευταίος έκανε τα πάντα για τους συμπαίκτες του αλλά δεν ήταν το ίδιο γενναιόδωρος με τον . εαυτό του. Η κεφαλιά του δίνει το έναυσμα για το πρώτο γκολ της ομάδας του. Στο δεύτερο γκολ μπορεί να προσπαθήσει να πάρει αυτός την κεφαλιά στη σέντρα του Στοχ σ’ ένα – έστω – τραβηγμένο σενάριο αλλά δεν το ρισκάρει για να έρθει με φόρα από πίσω του ο Λούκας και να στείλει την μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα σε χρονικό σημείο που «πληγώνει» διπλά τους γηπεδούχους αφού είχαν προηγηθεί μόλις λίγα λεπτά από την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Ετρεξε, πίεσε, διεκδίκησε, τροφοδότησε αλλά δε σκόραρε και μάλιστα έχασε σημαντική ευκαιρία με τον Σέρεμετ σχεδόν εξουδετερωμένο. Ανέκαθεν η επιθετική δυστοκία στοίχιζε στον έχοντα τη μεγαλύτερη ευθύνη φύσει και θέσει, κάτι που προφανώς βιώνει ο «Κλάους» αυτήν τη χρονική περίοδο χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του και τις ικανότητές του. Απλά τον επηρεάζει αρνητικά, αλλά είναι μια φάση κι όπως πολλάκις έχει πράξει και στο παρελθόν θα την ξεπεράσει. Θέμα χρόνου είναι .

Στο 75′ έδωσε τη θέση του στον Νέτσιντ. Ο Τσέχος δείχνει ολοένα και πιο ορεξάτος, πιο σίγουρος στα πατήματά του και μάλλον πλησιάζει η ώρα που θα αυξήσει το χρόνο συμμετοχής του για να δείξει πολλά περισσότερα από όσα έχει παρουσιάσει ως τώρα. Απλά, η ώρα του δεν έχει έρθει ακόμη κι όπως αποδεικνύει ο Χουμπ Στέφενς εκείνος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι αυτή. Για σχεδόν δέκα λεπτά αγωνίστηκε κι ο Κατσικάς, παίρνοντας τη θέση του Κατσουράνη και στο διάστημα αυτό κάλυψε το κενό του βασικού απροβλημάτιστα αλλά το χρονικό διάστημα είναι μικρό και άδικο για να κριθεί.

Κατά συνέπεια, μόλις τρεις ημέρες μετά τη νίκη με ανατροπή επί της Μακάμπι Χάιφα, για την οποία ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να σκοράρει τρις, η ομάδα πραγματοποίησε την πλέον πειστική της εμφάνιση για φέτος, εκτός έδρας κι επί ενός αντιπάλου που δεν είχε δώσει δείγματα κακής ποιότητας, προέρχονταν από μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη και φυσιολογικά το ηθικό των παικτών του ήταν στα ύψη. Και πάλι όμως ο «Δικέφαλος» επέβαλλε το παιχνίδι του, εδραίωσε την ανωτερότητά του και μπαίνει στην τελική ευθεία μια σειράς σημαντικών αγώνων για τη συνέχεια με την αρχή να γίνεται αύριο στην Καρδίτσα, όπου όλοι βασικοί – πλην Σκόνδρα – έμειναν εκτός αποστολής. Αυτή είναι η ώρα των υπόλοιπων για διαπιστευτήρια. Πιο πολύ κι από τους φιλάθλους τα καρτερεί η τεχνική ηγεσία. Περαστικά στον άτυχο φίλαθλο που τραυματίστηκε σοβαρά λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους με περισσότερα και ουσιαστικότερα «όχι». Η επέτειος δεν είναι μόνον τιμή στο παρελθόν και τους πρωταγωνιστές του αλλά και θύμηση – οδηγός για το παρόν και το μέλλον. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.