Η χρονιά των δις!

Το 2014 θα είναι για τον παγκόσμιο αθλητισμό η χρονιά που τα εκατομμύρια θα χορέψουν στους τρελούς ρυθμούς των νομισμάτων. Το εμπορικό κομμάτι του αθλητισμού εν μέσω κρίσης, βιώνει μέρες παχέων αγελάδων και συμφωνα με την ετήσια έκδοση του "The economist" θα αποτελέσει τη μοναδική παγκόσμια βιομηχανία που θα γνωρίσει καθαρή άνθηση κερδών.

Η χρονιά περιλαμβάνει τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρωσία, παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, ενώ από κοντά ακολουθούν οι αγώνες κοινοπολιτείας στη Σκωτία. Αθροιστικά τα έσοδα απ’ αυτά τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού θα αγγίξουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια (!) για το 2014. Έσοδα που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, εμπόριο και πώληση εισιτηρίων.

Το κόστος για τις δύο πρώτες είναι βέβαια εξωπραγματικό. Η Βραζιλία δαπάνησε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ή ανακαίνιση των 12 γηπέδων που απαιτούνται για τα ακριβά «γούστα» της FIFA. Το 2006 η Γερμανία με το μισό κόστος έφερε σε πέρας την ίδια πρόκληση. Το ίδιο εξωφρενικά είναι τα ποσά και στο παγωμένο Sochi. Η Ρωσία θα έχει την «τιμή και την ευθύνη» να διοργανώσει τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Το ποσό αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Βανκούβερ το 2010 είδε το κοντέρ της σπατάλης να σταματά «μόλις» στα 6 δισεκατομμύρια!

Την ίδια ώρα το σκηνικό παραμένει επικερδές σε συλλογικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των «16» του Champions League έχοντας ανοίξει εδώ και περίπου μια δεκαετία τα φτερά της προς άλλους -μη κορεσμένους οικονομικά- παραδείσους, έφτασε σε θέση να δηλώσει πως περίπου οι μισοί της φίλαθλοι βρίσκονται στην Ασία. 

Βέβαια η εικόνα μέσα στο «νησί» δεν είναι καθόλου άσχημη για τις υπόλοιπες ομάδες. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρία “Delloite” τα έσοδα απ’ τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 θα αυξηθούν κατά 25% και θα αγγίξουν τα τρία δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ο αμερικανικός αθήτισμός δεν υπολείπεται. Μπορεί το αμερικανικό ποδόσφαιρο να κατέχει και τα οικονομικά πρωτεία, ωστόσο βασιλιάς της ανάπτυξης είναι το μπειζμπολ. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια θα διπλασιαστούν για το 2014 εκτινάσσοντας τα έσοδα (των ήδη) πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Major League.

Θα είναι η χρονιά των αθλητικών δις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα την παρτίδα σώζει ο όμιλος Forthnet-Nova και κρατάει ζωντανό το όραμα του συναιτερισμού της Superleague, ενώ προσφέρει ζωτικές ενέσεις στις ομάδες της basketleague και της volleyleague. Αγγλία δε θα γίνουμε ποτέ, όμως η σταθερή και ποιοτική αναβάθμιση του αθλητικού μας προϊόντος, μόνο θετικούς δείκτες θα φέρει πίσω.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.