Η φανέλα του Κατσουράνη ως προέκταση (ή όχι) του πατριωτισμού σου

Βγήκαν πάλι τα ελληνόμετρα στη φόρα με τη λήξη του παιχνιδιού με την Ακτή Ελεφαντοστού και παρακολουθήσαμε με περισσή σαστιμάρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα νέο (όχι νεόκοπο) ξεκατίνιασμα.

Έπεσαν βροχή τα post των σύγρονονων «Λεονάιντας» που απέδωσαν μια καθαρά αθλητική πρόκριση στην ελληνική ψυχή, υπήρξαν εκείνοι που μπέρδεψαν τη βούρτσα του χρέους προς τους δανειστές, με το σουτ του Σαμαρά και τέλος άλλοι που γύρισαν την πλάτη στο πανηγύρι και στο ίδιο το ποδόσφαιρο τελικά, μη τυχόν και σταλάξει πάνω τους κάτι από εθνική υπερηφάνεια και πατριωτισμό. Σαν υποχόνδριες κυράτσες ένα πράγμα.

Κάπως έτσι τα «σαπάκια» και οι «ξεψυχισμένοι» παίκτες του χθες, ντύθηκαν στη φαντασία κάποιων με χλαμύδες και φόρεσαν ξανά περικεφαλαίες (με λοφίο από μπατανόβουρτσα) σε κιτς photosopιές. Για το ίδιο το άθλημα, τη συγκυρία που σου δίνει και σου παίρνει τα πάντα στο φινάλε κουβέντα. Όλα έγιναν αυτόματα και λόγω της ελληνικής ψυχής. Ασχέτως αν σκόραρε στο φινάλε ο πιο «φραγκοθρεμμένος» και εκτός ελληνικής πραγματικότητας παίκτης μας.

Απ’ την άλλη πλευρά, έκαναν το κομμάτι τους εκείνοι που ενοχοποιούν και στιβάζουν στο ίδιο καζάνι τον ακαριαίο και αναπόδραστο ηλεκτρισμό που σου μεταδίδει ένα γκολ της εθνικής ομάδας με τον εθνικισμό, το σοβινισμό, τις καπιταλιστικές και εμπορικές (υπάρχουσες) τάσεις και προεκτάσεις του παγκοσμίου κυπέλλου! Πολλοί απ’ αυτούς είναι αληθινοί φίλοι του ποδοσφαίρου, αλλά η ταμπέλα που έχουν κοτσάρει στο κούτελο, τους έχει αφαιρέσει και το δικαίωμα στην απλή και ανόθευτη χαρά.

Νέα μόδα πρέκυψε με τον ακτιβισμό του Like. Ευκολάκι! Μια άποψη στο πόδι αυγατίζει τους υποστηρικτές της, που υποκύπτουν με ρυθμούς ντόμινο στην ψυχολογία της μάζας και της επανάστασης του ποντικιού. Στην κορύφωση της νέας μόδας δημιουργήθηκε και η σελίδα για τη μη συμμετοχή του Κώστα Κατσουράνη στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα.

Ως πλακίτσα και (αριστοφανικό) τρολ πρέπει να την υπολογίζουμε όλοι και μερικοί κακώς την έκαναν στα σοβαρά σημαία. Ο προπονητής γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τι πρέπει να κάνει και όσο ποτέ δεν μας άρεσε να του δίνει ο πρόερος ή οι παίκτες «χαρτάκι» της ενεδεκάδας, τόσο θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις απ’ την επιλογή των προσώπων ή της τακτικής.

 Όσοι βιάστηκαν να δώσουν παραπάνω χώρο και σημασία στη σελίδα, την κατέστησαν (άθελα ή ηθελημένα) χώρο διαδικτυακού bullying, ανοίγοντας μια επικίνδυνη χαραμάδα στον ασκό του Αιόλου. Ξεκίνησε ταυτόχρονα και μια εκστρατεία προστασίας του Κατσουράνη από παλιούς συμπαίκτες και δημοσιογράφους. Αναγκαία και κατανοητή, αλλά μάλλον άστοχα και βαρετά πομπώδης και βαρύγδουπη. Θα προτιμούσα ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής να κάνει Like στη σελίδα εξαντλώντας το χιούμορ του και προσπερνώντας στη στροφή με στιλ τους επικριτές του, παρά να ταμπουρωθούμε σε νέα χαρακώματα για μια μπούρδα, έστω και 80.000 (και βάλε πανάθεμα τους) ακολούθων. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.