Σχέδια επί χάρτου και θεωρίες συνομωσίας

Λίγα πράγματα μπορεί και αξίζει να πει κανείς για το χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Πολή με τη Φενέρ.

Ο Παναθηναϊκός θα ήταν αουτσάιντερ ακόμα και να πήγαινε στην Τουρκία πλήρης: ελαφρύ ουτσάιντερ, ναι, αλλά θα έπαιζε και πάλι με τα μαύρα στην παρτίδα, με αντίπαλο μια ομάδα με περισσότερες λύσεις και εμπειρία. Από τη στιγμή που η αγωνιστική συγκυρία τον έφερε να παίζει χωρίς τους δύο πιο σημαντικούς τους παίκτες (Διαμαντίδη, Μπατίστα) και αυτόν που προσέφερε σπουδαίες λύσεις με την επιστροφή του (Μαυροκεφαλίδης), θα χρειάζονταν να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, και στις δύο πλευρές του παρκέ, για να διεκδικήσει ως το τέλος ο πρωταθλητής Ελλάδας τη νίκη. Ειδικά όταν η Φενέρ δεν είναι η ομάδα που διαλύθηκε στην Αθήνα, αλλά ένιωθε τα κύτταρα της γεμάτα από την αυτοπεποίθηση των 7 σερί νικών.

Βάσει οικονομικής δυνατότητας, οι δύο εκπρόσωποι μας στην Ευρωλίγκα έχουν πάψει εδώ και καιρό να θεωρούνται πρώτη ταχύτητα στη διοργάνωση. Αυτό δεν είναι σώνει και ντε πρόβλημα: στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι έδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Όμως όταν βγαίνει στο σφυρί ο τελευταίος διαθέσιμος point guard που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες (Ερτέλ) και στην Ελλάδα…δεν κουνιέται φύλλο, ας προσγειωθούμε όλοι στην πραγματικότητα. Το να ζητάς την υπέρβαση είναι θεμιτό και συστατικό του πρωταθλητισμού, αλλά το να μην αναγνωρίζεις ότι θα πρόκειται για τέτοια να φτάσει κάποια από τις δύο ομάδες μας στο Final-4, ε, είναι κομματάκι άδικο. Μπορούμε να απονείμουμε δικαίως τα εύσημα για τα λαβράκια που βρίσκουν κατά καιρούς οι ομάδες μας (Χάινς, Γκιστ, Λάσμε, Λο, Λοτζέσκι, Σλότερ, κλπ), όμως και οι…άλλοι, όταν στρατολογούν από το NBA (Ντε Κολό, Αγιόν, Βέσελι) ή αγοράζουν ό,τι καλύτερο το περυσινό Eurocup (Ντόελμαν, Γκάουντλοκ), ε δεν μπορεί, κάτι ξέρουν.

To σοβαρό εκτός έδρας τεστ για τον Παναθηναϊκό θα γίνει στο Μιλάνο την επόμενη εβδομάδα, αν καταφέρει να βρεθεί εκεί υγιής. Αφαιρώντας από την εξίσωση συγκεκριμένες έδρες (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μόσχα, Κωσταντινούπολη), όπου κάθε νίκη είναι τεράστιο μπόνους, το Top 16 είναι γεμάτο από γήπεδα και πόλεις στα οποία η νίκη δεν απαγορεύεται, αλλά απαιτείται αυτή η -σχεδόν- μέγιστη προσπάθεια και συγκέντρωση για να φύγεις όρθιος και χαμογελαστός. Τελ Αβίβ, Καζάν, Βελιγράδι, Μάλαγα, Βιτόρια, Κωσταντινούπολη (Γαλατά), Βερολίνο, Μιλάνο, Κάουνας. Ποιος μπορεί να χρίσει τους δύο Έλληνες μονομάχους ξένοιαστα φαβορί σε αυτά τα ταξίδια;

Ο κανόνας που έχει διαμορφωθεί με το νέο σύστημα του Top 16 είναι πως για να έχεις βλέψεις Final-4 όχι μόνο πρέπει να προστατέψεις την έδρα σου σε 7 ματς, αλλά και να μη χάσεις σε έδρες που είναι πολύ εύκολο να την πατήσεις εξαιτίας μιας δικής σου κακής βραδιάς, μιας καλής του αντιπάλου, ενός τραυματισμού, ενός φαλτσοσφυρίγματος. Θυμηθείτε τα περυσινά: ο Ολυμπιακός είδε τον ουρανό σφοντύλι στο Μιλάνο και έχασε και εντός από τους Ιταλούς, ο Παναθηναϊκός διαλύθηκε από τα τρίποντα στη Μάλαγα και υπέστη ήττα-μαχαιριά στο Μαρούσι από τη Λαμποράλ.

Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, αυτά είναι τα πρώτα σχέδια επί χάρτου για την εικόνα του Top-16:

5ος όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης
Μπαρτσελόνα
Παναθηναϊκός
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ερυθρός Αστέρας
Ούνιξ
Λαμποράλ/Γαλατά
Άλμπα

6ος όμιλος
ΤΣΣΚΑ
Ολυμπιακός
Έφες
Φενέρ
Μάλαγα
Λαμποράλ/Γαλατά
Αρμάνι
Ζαλγκίρις

Προφανώς και η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, αλλά όχι δραματικά. Η Ρεάλ χρειάζεται το 2/2 κόντρα σε Σάσαρι εκτός και Έφες εντός για να κάνει παρέα στη Μπάρτσα στον όμιλο, ειδάλλως θα γίνει η σφαγή των νηπίων με ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό, Φενέρ και την παρέα του Ρούντι στο ίδιο γκρουπ. Οι Μαδριλένοι διάλεξαν πέρυσι το συναπάντημα με τους ερυθρόλευκους, δύσκολα όμως μπορώ να καταλάβω μια τέτοια επιλογή.

Η Ούνιξ είναι άλλη μια ομάδα που μπορεί να μετακομίσει γκρουπ αν πέσει τέταρτη. Σε αυτή την περίπτωση θα της πάρει τη θέση η Ζάλγκιρις, σαφώς πιο προσιτός αντίπαλος για οποιονδήποτε. Κατά τα άλλα το ζευγάρι Λαμποράλ – Γαλατά είναι μία από τα ίδια, ειδικά από τη στιγμή που οι Ισπανοί δεν θα έχουν Ερτέλ στο Top-16.

Το δεδομένο είναι ότι οι δύο ελληνικές ομάδες δεν έχουν την ποιότητα και κυρίως το βάθος στο ρόστερ ώστε να μπορούν να αντιπαρέλθουν τραυματισμούς και απρόοπτα με τον τρόπο που μπορούν τα τρία φαβορί (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπάρτσα), ενώ δείχνουν ένα βήμα πιο πίσω σε σχέση με τους Τούρκους που τρέχουν σε εξοπλιστική κούρσα (Φενέρ, Έφες). Το άθροισμα έβγαλε επτά ομάδες για οκτώ θέσεις στα πλέι-οφ, συν άλλη μία που θα παίξει το ρόλο της περυσινής Γαλατά.

Και τώρα, γελώντας, περιμένω από την πραγματικότητα να μου βάλει τα γυαλιά.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.