Εγώ σας δείχνω τον δρόμο

Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο έχουν ακουστεί επικές ατάκες από παίκτες και προπονητές που έχουν μείνει στην ιστορία. Μια τέτοια ακούστηκε στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας από τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Είπε λοιπόν ο coach κατά την διάρκεια μιας άσκησης τακτικής στους παίκτες του: «Εγώ σας δείχνω τον δρόμο, εσείς αποφασίζετε». Σωστός καθοδηγητής!

Δεν έχει τόση σημασία να αναλύσουμε τις τακτικές κατευθύνσεις και τις επιλογές που έδινε στους παίκτες του, ώστε εκείνοι να επιλέξουν ποια απόφαση θα πάρουν για μια κοντινή ή μια μακρινή μεταβίβαση. Αυτό που θέλει εκείνος είναι νε περιοριστεί το οποιοδήποτε λάθος και οι παίκτες να νιώθουν σίγουροι ότι θα πάρουν την σωστή απόφαση στην διάρκεια του αγώνα. Σωστή προετοιμασία τελικού.

Στο παρελθόν ο Μαρκαριάν υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους τεχνικούς που πέρασαν από την Ελλάδα, ενώ και στις υπόλοιπες ομάδες που έχει δουλέψει το όνομά του έγινε συνώνυμο της επιτυχίας. Πάντα άλλωστε οι αποστολές που αναλάμβανε ήταν πολύ δύσκολες, ήταν «φωτιά» όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος είπε κατά την παρουσίασή του από την ΕΠΟ.

Κι όμως, αυτός ο προπονητής λοιδορήθηκε και χλευάστηκε τόσο πολύ για το «τσούκου τσούκου μπολ». Μια ποδοσφαιρική τακτική, η ουσία της οποίας οδήγησε την Εθνική μας ομάδα στην κατάκτηση του EURO 2004. Η δική του φιλοσοφία είχε περάσει τόσο έντονα στους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι αποτέλεσαν και σημαντικό κορμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Στον συνδυασμό αυτής της ποδοσφαιρικής λογικής και της νοοτροπίας νικητή που πέρασε ο Ότο Ρεχάγκελ (δημιουργού της ταυτότητας της Εθνικής Ελλάδος) μπορεί να κρύβεται και το μυστικό της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού το 2004

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά χωρίς μαγικά ραβδιά. Αλλά προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες διεθνείς να βρουν και πάλι την χαμένη τους αυτοπεποίθηση, την σιγουριά σε κάθε κίνησή τους, την υπομονή που τόσο έλλειψε επί Ρανιέρι, αλλά και το κυνήγι κάθε μπάλας ακόμα κι αν αυτή μοιάζει χαμένη.

Σε έξι μέρες καλείται να δείξει και πάλι στους διεθνείς τον σωστό δρόμο και εκείνοι καλούνται να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα επιλέξουν ώστε κάθε τους απόφαση στα ενενήντα λεπτά της Βουδαπέστης να είναι η σωστή που θα οδηγήσει στην νίκη στον «τελικό».

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο Σέρχιο Μαρκαριάν παρά την φυσιολογική πίεση που απορρέει από την ανάγκη του αποτελέσματος κόντρα στην Ουγγαρία, δεν χάνει το χιούμορ του. Σε μια άσκηση τακτικής η οποία βγήκε στην εντέλεια και την οποία ο Ταχτσίδης τελείωσε με μια υπέροχη λόμπα, ο coach φώναξε: «Αν βάλουμε τέτοιο γκολ τότε εγώ φεύγω, δε χρειάζομαι εδώ»!

Ενώ σε μια άλλη άσκηση στην οποία ο Τοροσίδης χρειάστηκε να παίξει τον ρόλο του σέντερ φορ, ο αμυντικός της Ρόμα έκανε μια εξαιρετική ενέργεια, η οποία έκανε τον Μαρκαριάν να αστειευτεί στον Στέφανο Αθανασιάδη που παρακολουθούσε λέγοντας του: «Κλάους, θα έχεις πρόβλημα»!

Ευχή όλων όσοι αγαπούν την Εθνική ομάδα, είναι η πολλή δουλειά που γίνεται στο Μπαντ Έρλαχ σε συνδυασμό με το πολύ καλό κλίμα που έχει επιστρέψει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα από αυτά κρίνονται όλοι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.