Το κλίμα δεν σηκώνει gentlemen όπως ο Ζιλμπέρτο!

O Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για το «διαζύγιο» Παναθηναϊκού - Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα οι ποδοσφαιρικές συστάσεις είναι περιττές. Φορώντας 9 χρόνια της φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας κατέκτησε ένα Μουντιάλ (2002), ένα Κόπα Αμέρικα (2007) και δύο Κύπελλα Συνομοσπονδιών της ΦΙΦΑ (2005, 2009).

Με την Άρσεναλ πήρε πρωτάθλημα (2004), δύο κύπελλα (2003, 2005) και δύο Κομιούνιτι Σίλντ (2002, 2004), ενώ με την Ατλέτικο Μινέιρο, στην οποία επέστρεψε για να κλείσει την καριέρα του, πήρε και Κόπα Λιμπερταδόρες (2013).

Το γεγονός ότι βρέθηκε στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό αποτελεί τιμή και το ποδόσφαιρό μας και για το τριφύλλι.
Ακόμα και στο μονόχνοτο ελληνικό πρωτάθλημα όμως, κατάφερε να διακριθεί παίρνοντας πρωτάθλημα και κύπελλο.

Την ίδια στιγμή η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Σίλβα επίσης ακτινοβολούν, ακολουθώντας τα επιτεύγματά του εντός γηπέδων.

Είναι η ηρεμία που εκπέμπει ως άνθρωπος, αλλά και η σιγουριά προς τους γύρω του ότι αυτό που λέει δεν απέχει ελάχιστα από αυτό που κάνει.

Υπογράφοντας συμβόλαιο 4,5 εκ λιρών με την Άρσεναλ το 2002 και από την συνολική του πορεία στο άθλημα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από χρήματα δεν έχει πλέον ανάγκη.

Έχει λύσει το οικονομικό του, των παιδιών του και διαθέτει και αρκετά χρήματα σε φιλανθρωπικές δράσεις στη Βραζιλία.

Στον Παναθηναϊκό, που ορθώς θέλησε να επενδύσει πάνω σε αυτή την κορυφαία ποδοσφαιρική προσωπικότητα, δεν μέτρησαν σωστά τα δεδομένα.

Του πρότειναν τη θέση του τεχνικού διευθυντή, η οποία είναι καίρια σε κάθε ομάδα, αλλά χωρίς να υπολογίσουν ότι αυτό ήθελε από την αρχή να κάνει ο Αντρέα Στραματσόνι.

Επιπλέον ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που δεν του επιτρέπει να μπει στα αποδυτήρια της ομάδας και να βάλει τις φωνές σε παίκτες που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως επαγγελματίες.

Στην ουσία λοιπόν, ο ρόλος του Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν διακοσμητικός. Η πρόταση για «πρεσβευτής» αλά Καρεμπέ δεν έγινε αποδεκτή από τον ίδιο, που προτίμησε να αποχωρήσει χαρίζοντας και τα χρήματα για τα υπόλοιπα 2,5 χρόνια του συμβολαίου του.

Τι έκανε ο Παναθηναϊκός για να τον κρατήσει; Τίποτα. Όπως δεν έκανε και όλο το αυτό το διάστημα που έβλεπε ότι υπήρχε σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ Στραματσόνι και Σίλβα.

Το μόνο που πέτυχε ο Σίλβα στο δεύτερο πέρασμά του από το τριφύλλι ήταν να διατηρήσει τον Γιάννη Σαμαρά στις πράσινες ακαδημίες, επειδή εκτιμούσε τη δουλειά του. Φυσικά και δύσκολα ο τελευταίος θα παραμείνει εκεί.

Για το τι σημαίνει Ζιλμπέρτο Σίλβα αρκεί ένα γκάλοπ στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Είναι σπάνιο έως απίθανο να βρεθεί κάποιος που θα εκφραστεί αρνητικά.

Αντί λοιπόν, ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί μία τέτοια προσωπικότητα, την αφήνει να επιστρέψει στη Βραζιλία, θεωρώντας ως δεδομένο ότι δεν την… σηκώνει η ελληνική πραγματικότητα.

Αυτή εξακολουθεί να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα ενός συναινετικού κλίματος, που είναι τόσο αναγκαίο στο ποδόσφαιρό μας, όπως και στην πολιτική που όλοι σκυλεύουν στο πτώμα μιας εξουθενωμένης κοινωνίας αντί να ενωθούν μήπως και ξεπεράσουμε τον κάβο του προτεκτοράτου! 

Αλλά εδώ παρά την ευρωπαϊκή μας επίφαση, παραμένουμε Βαλκάνια!  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.