Οικογενειακές υποθέσεις

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για τη μετεγγραφή του Σάντρο Τζεντίλε στον Παναθηναϊκό Superfoods και το μοναδικό ρεκόρ που θα έχει ο Ιταλός όταν ντεμπουτάρει στην Euroleague.

Η συμφωνία του Σάντρο Τζεντίλε με τον Παναθηναϊκό θύμισε σε πολλούς το πέρασμα του πατέρα του Νάντο λιγότερο από μια εικοσαετία πριν από την ίδια ομάδα. Μόνο που οι περιπτώσεις που η Ευρωλίγκα και κάποιες ελληνικές ομάδες συνδέουν πατέρα και γιό είναι ελάχιστες. Για την ακρίβεια, την ημέρα που ο Αλεσάντρο Τζεντίλε θα κάνει το ντεμπούτο του στη διοργάνωση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού η οικογένεια θα είναι κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ.

Θα είναι η μοναδική που πατέρας και γιός θα έχουν παίξει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την ίδια ομάδα. Και η μόλις Τρίτη οικογένεια που θα ανήκει σε αυτό το κλαμπ των καθαρά….οικογενειακών υποθέσεων. Για την ακρίβεια υπάρχουν μόνο δύο ακόμη που τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος έχουν παίξει στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση με ελληνικές ομάδες! Όχι όμως με την ίδια.

Όταν ο Παναγιώτης Μπαρλάς το 1998 έπαιξε για μερικά λεπτά σε ένα αγώνα της ΑΕΚ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών δημιούργησε αυτό το ιδιαίτερο κλαμπ. Ο Μπαρλάς τζούνιορ δεν ξανάπαιξε σε αγώνα του Πρωταθλητριών εκείνη τη σεζόν ή σε οποιαδήποτε άλλη της καριέρας του αλλά εκείνο το ματς (ΑΕΚ-Ούλκερ 81-73 στις 14 Ιανουαρίου του 1998) έφτανε για να γραφτεί το όνομα του δίπλα σε αυτό του πατέρα του. Ο Γιώργος Μπαρλάς ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’70, δεινός σουτέρ σε μια εποχή που ακόμη δεν είχε χαραχτεί στα παρκέ η γραμμή  του τρίποντου και είχε παίξει σε αρκετά ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Ολυμπιακό. Ο πατήρ Μπαρλάς διακρινόταν για την ευχέρεια του στο μακρινό σουτ και μάλιστα είχε ένα ιδιόρρυθμο προσωπικό στιλ καθώς στον αέρα δίπλωνε προς τα πάνω τα πόδια του και δεν τα κρατούσε ευθεία με το έδαφος όπως όλοι οι παίκτες!

Την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει με τον Ολυμπιακό και ο Ιωάννης Παπαπέτρου που βαδίζει εδώ και καιρό στα χνάρια του πατέρα του Αργύρη. Εδώ μάλιστα η ιστορία γράφεται αντίστροφα…Ο πατέρας είναι αυτός που έπαιξε τα λιγότερα ματς, μόλις τρία και μάλιστα με το αιώνιο αντίπαλο. Ο Αργύρης Παπαπέτρου είχε αγωνιστεί σε τρία ματς που έδωσε στους προκριματικούς γύρους της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός το 1985 και έκτοτε δεν ξανάπαιξε σε αυτό το επίπεδο. Αντίθετα, το κοντέρ του Ιωάννη γράφει εδώ και δύο χρόνια πόντους και συμμετοχές με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.

Υπάρχει και μια Τρίτη συγκυρία που όμως το σενάριο είναι ελαφρά διαφοποιημένο. Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Ντούσαν Σάκοτα έπαιξε στη διοργάνωση φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ακριβώς, την ίδια εποχή ο πατέρας του Ντράγκαν κοουτσαρε στην Ευρωλίγκα τον Ολυμπιακό!

Σε αντίθεση με την μάλλον ασυνήθιστη συγκυρία να έχουν παίξει πατέρας και γιός στην ίδια διοργάνωση είναι αρκετά σύνηθες να παίζουν δύο αδέλφια. Συμβαίνει μάλιστα και σε ενεστώτα χρόνο αλλά είχε ξανασυμβεί και παλαιότερα με τους αδελφούς Καλάθη. Μάλιστα παίζουν και στην ίδια ομάδα, τον Παναθηναϊκό που πρωταγωνιστεί πλέον στις….οικογενειακές υποθέσεις του ελληνικού μπάσκετ. Μόνο που οι αδελφοί Καλάθη δεν είναι τα πρώτα αδέλφια που φοράνε ταυτόχρονα τη φανέλα του Παναθηναϊκού και παίζουν στη διοργάνωση. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί πριν από περίπου 40 χρόνια, στη δεκαετία του ’70. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει το όνομα του Απόστολου Κόντου, ενός από τους μεγαλύτερους σουτέρ και σκόρερ που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα και ήταν ο ηγέτης του ΠΑΟ σε όλη τη δεκαετία του ’70. Για δύο παιχνίδια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνης της εποχής δίπλα του έπαιξε ο λιγότερο γνωστός αδελφός του Σταύρος που δεν ρίζωσε στον Παναθηναϊκό και συνέχισε την καριέρα του σε άλλες ομάδες (ΑΕΚ, Μαρούσι).

Οι αδελφοί Κόντου δεν είναι πάντως τα πρώτα αδέλφια που έπαιξαν μαζί στη διοργάνωση και μάλιστα στην ίδια ομάδα. Εδώ, την πρωτιά κρατάνε οι αδελφοί Σπανοιυδάκη που έπαιξαν στα πρώτα Ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού κόντρα στη Γαλατάσαραϊ και μάλιστα στον ένα αγώνα ήταν πρώτος σκόρερ ο Αλέκος και στον άλλο ο αδελφός του Γιάννης! Τέλος, τη φανέλα της ίδιας ομάδας στην Ευρωλίγκα έχουν φορέσει και άλλα δύο αδέλφια όχι όμως την ίδια χρονική περίοδο. Ο Μιχάλης Κακιούζης έπαιξε στην ΑΕΚ μέχρι το 2003 και δεκαοκτώ μήνες αργότερα με την ίδια ομάδα στην Ευρωλίγκα έπαιξε και ο αδελφός του Γιάννης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.