Ο κερδισμένος χρόνος κι η ετεροχρονισμένη δραστηριότητα

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΟΚ και τις μεταγραφές.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-1 την Κέρκυρα, όπου η πρώτη κι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα ήταν η κατάκτηση των βαθμών και τίποτα άλλο. Μετά την ισοπαλία στη Λιβαδειά, τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και όλα όσα ακολούθησαν δεν υπήρχε τίποτα άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει – έστω και – ως πρόσκαιρο καταπραϋντικό. Το … θερμόμετρο ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα κι εκεί παραμένει έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Δεν υπήρχε απαίτηση να παρουσιάσει θέαμα ο «Δικέφαλος» παρά μόνον να βρει τρόπο να σημειώσε την πρώτη του νίκη στην άδεια – από κόσμο ελέω τιμωρίας – Τούμπα. Και το κατάφερε, χάνοντας μεν πολλές ευκαιρίες αλλά ξεπερνώντας και την ιδιαιτερότητα της ισοφάρισης στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους, απέναντι σε μια ομάδα σαφώς χαμηλότερης δυναμικότητας και με υπηρεσιακό τεχνικό στον πάγκο της. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να μείνει κανείς περισσότερο στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
 
Το διάστημα που ξεκίνησε από χτες, με την επιστροφή της ομάδας στις προπονήσεις είναι και το πιο σημαντικό. Με όλους τους ποδοσφαιριστές πλέον υγιείς, πλην των Γλύκου – Μυστακίδη, ενισχυμένη και με τον Μαουρίτσιο κι οποιονδήποτε άλλον – αν κι εφόσον – προκύψει στο εξής, έχει έντεκα στη χειρότερη, δώδεκα στην καλύτερη μέρες να δουλέψει πάνω στη φυσική κατάσταση και στις αγωνιστικές της αδυναμίες. Δεν αρκεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι λίγο. Αν υπάρχει κάτι θετικό αυτό είναι πως τα προβλήματα που απασχολούν έχουν εντοπιστεί και βάσει αυτών έχει γίνει ο προγραμματισμός όλων όσων θα γίνουν αυτές τις ημέρες και στις επόμενες που ακολουθούν. Δεν είναι πράγματα που αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πολλή κι έντονη δουλειά, τ’ αποτελέσματα της οποίας – εφόσον τελεσφορήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια – θ’ αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά.
 
Ο ΠΑΟΚ  έχει μπει σε μια διαδικασία πολλών ταυτόχρονων και πολυεπίπεδων δράσεων για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του φετινού καλοκαιριού. Ουσιαστικά, πέρα από το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας, κάνει όλα αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Δηλαδή μια προγραμματισμένη προετοιμασία με λογική και στοχευμένες δράσεις, παράλληλα με την αναδιάρθρωση του ρόστερ, προσθέτοντας τα πλέον σημαντικά της κομμάτια. Γιατί ο Ελ Καντουρί κι ο Μαουρίτσιο, οι δυο πλέον πρόσφατες μεταγραφές, λογίζονται ως ποδοσφαιριστές με πρωταγωνιστικό ρόλο. Σαφώς κι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν δυσκολίες για μια επιλογή πρώτης γραμμής, ωστόσο όταν η επιθυμία κι ο στόχος είναι η κορυφή, απαιτούνται άλλοι τρόποι λειτουργίας από αυτούς που έχουν υιθετηθεί ως τώρα κι αποτυγχάνουν διαχρονικά.
 
Τα όποια χρήματα θα δοθούν αυτές τις μέρες, ως κέρδος μιας επιλογής της τελευταίας ημέρας με την πίεση του χρόνου, είναι αυτά και λιγότερα από τ’ αντίστοιχα που θα απέφερε η είσοδος στους ομίλους του Europa League. Μια αποτυχία που επηρεάζει τις ζωές πολλών, άλλων ψυχολογικά, άλλων κυριολεκτικά. Από τον απλό οπαδό που καρτερεί την Ευρώπη για τις δικές του στιγμές περηφάνειας, μέχρι τον άνθρωπο που πουλάει «μαξιλαράκια» έξω από την Τούμπα για να ζήσει. Συστηματικά πλέον η ομάδα χάνει πολύτιμο χρόνο κι άσκοπα βάζει εμπόδια στον εαυτό της. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ταλαιπωρείται από έναν κάκιστο προγραμματισμό. Αυτό αποδεικνύουν εμπράκτως η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, η αποτυχία στην Ευρώπη κι η διάθεση τόσων αλλαγών στο ρόστερ την τελευταία στιγμή. Γιατί δεν είναι μόνον αυτοί που ήρθαν ή θα έρθουν ή θα φύγουν αλλά κι αυτοί για τους οποίους υπήρξε διάθεση να παραχωρηθούν.
 
Μοιραία στη συζήτηση μπαίνει ο τεχνικός διευθυντής, που ανέλαβε και την ευθύνη θέτοντας την παραίτησή του στην ιδιοκτησία. Φυσικά κι όπως ήταν λογικό δε θα μπορούσε να αποχωρήσει μια εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου με τόσες υποθέσεις «ανοικτές», αλλά μάλλον δε θα πρέπει να θεωρείται κι απόλυτα βέβαιο πως θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση αυτών, παρά τη σχετική αίσθηση που υπάρχει ευρύτερα. Η απόφαση θα είναι του κ. Σαββίδη που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Γιατί ο κ. Μίχελ δε θα κριθεί μόνον για το πρόφατο χρονικό διάστημα, αλλά για το σύνολο της μέχρι τώρα παρουσίας του. Είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.
 
Οι δυο πρόσφατες μεταγραφικές κινήσεις, εφόσον οι ποδοσφαιριστές ανταποκριθούν στις προσδοκίες βελτιώνουν σημαντικότατα τη – νευραλγική και με προβλήματα ως τώρα για τον ΠΑΟΚ δημιουργικά – θέση των χαφ. Σ’ εξέλιξη είναι το θέμα με τον 31χρονο Βιεϊρίνια για τον οποίο δε χρειάζονται συστάσεις, όχι για τα αγωνιστικά του δεδομένα αλλά για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στ’ αποδυτήρια, σ’ ένα σύνολο που «φωνάζει» για τη σχετική του αδυναμία. Δυστυχώς, αυτό έχει έρθει σε συνάρτηση με την αποχώρηση του Ενρίκε. Το ιδεατό θα ήταν η συνύπαρξη και των δυο, όμως η σχετική απόφαση που πάρθηκε είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αυτό δε σημαίνει πως ο Βραζιλιάνος απαξιώνεται ή δεν έχει δώσει πράγματα στον «Δικέφαλο». Τουναντίον … Ωστόσο, στη σύγκριση των δυο που πραγματοποίησαν οι ιθύνοντες έκριναν πως ο Πορτογάλος έχει προβάδισμα. Το σωστό ή λάθος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις με τη Βολφσμπουργκ.
 
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο όμως, καθώς στη … χειρότερη (σ.σ. τρόπος του λέγειν) θα παραμείνει ο Ενρίκε, είναι η θέση του κεντρικού αμυντικού. Εκεί όπου δε φάνηκε καμία πρόοδος στο θέμα του Ζαμπράνο και γενικώς δεν παρουσιάζει δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες/ώρες. Αν πάλι, συμβαίνει κάτι που δε γνωρίζει κανένας, ακόμη καλύτερα, όμως για ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε άλλες ομάδες κι αυτό κατοχυρώνει μια επιβεβαίωση αξίας, τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά καθώς λίγες ώρες έμειναν πλέον. Για τους ελεύθερους υπάρχει χρόνος μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου με το καλό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υφίσταται γενικώς, εντός και πέριξ της ομάδας λοιπόν, είναι η εμπιστοσύνη. Αυτήν κλονίστηκε, αν δεν … γκρεμίστηκε και δύσκολα οικοδομείται από την αρχή. Όχι πως δε συμβαίνει. Αλλά απαιτείται χρόνος πολύς και βήματα αργά και σταθερά. Μέχρι τότε θα είναι δύσκολα, όπως δύσκολα είναι τα περισσότερα σ’ αυτήν την ομάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Καλό μήνα, καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.