Οι πρόγονοι του Γκάλη

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για τους προγόνους του Νίκου Γκάλη στο NCAA, οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους και έμειναν στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Ο Νίκος Γκάλης δεν είναι ο μοναδικός ελληνοαμερικάνος που μεγαλούργησε στο NCAA. Είναι σίγουρα ο πιο γνωστός. Αλλά πριν όπως και μετά απ΄αυτόν υπήρξαν πολλοί έλληνες της διασποράς που άφησαν το στίγμα τους στο κολεγιακό πρωτάθλημα.
Το 1979 τελειώνοντας από το Σίτον Χολ ήταν τρίτος σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος με μέσο όρο 27,6 πόντους. Πολλά χρόνια νωρίτερα, ένας άλλος ελληνοαμερικάνος που τα ίχνη του χάθηκαν στα βάθη της μπασκετικής ιστορίας και ελάχιστοι τον μνημονεύουν ή τον ξέρουν ακόμη και στην Ελλάδα άφησε τα δικά του σημάδια.

Ο Τζορτζ Κάφταν ή Γιώργος Καπετανάκης κατάφερε να είναι ο μοναδικός ελληνοαμερικάνος που κέρδισε κολεγιακό πρωτάθλημα πίσω στο μακρινό 1947 με το Χόλι Κρος. Ήταν ο βασικός σέντερ της ομάδας με μπόι όχι μεγαλύτερο από 1μ.90! Παρά το μικρό του μπόι ο Κάφταν-Καπετανάκης ήταν από τους καλύτερους σέντερ της εποχής του και μάλιστα στο τελικό τουρνουά του 1947 αναδείχθηκε MVP με μέσο όρο 21 πόντων. H λάμψη του ήταν αρκετή για να επισκιάσει ακόμη και αυτή του μυθικού Μπομπ Κούζι, ενός από τους καλύτερους γκαρντ όλων των εποχών με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στο Χόλι Κρος.


Δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να περάσει και την πόρτα του ΝΒΑ παίζοντας για λογαριασμό αρχικά των Σέλτικς, μετά των Νικς και κλείνοντας την καριέρα του στους Μπάλτιμορ Μπούλετς (μετέπειτα Γουάσινγκτον Μπούλετς). Συνολικά στο ΝΒΑ έπαιξε 4 χρονιές έχοντας μέσο όρο 7,5 πόντων. Μετά το επαγγελματικό μπάσκετ ο Κάφταν αφοσιώθηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις και το εμπόριο κρεάτων. Σήμερα σε ηλικία 89 ετών ζει με την οικογένεια του στη Νέα Υόρκη.
Στο δικό μας αμερικάνικο οδοιπορικό για το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει η Nova στον Νίκο Γκάλη θυμηθήκαμε τον Κάφταν. Πώς; Έπεσε στα χέρια μας ένα ιστορικό εξώφυλλο από τεύχος του 1947 του περιοδικού Sport με τον Κάφταν πρώτο θέμα!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.