Εκεί που άρχισαν όλα

Για τους ανθρώπους του μπάσκετ το Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης αποτελεί απλά ένα ταξίδι στο σημείο μηδέν, εκεί που άρχισαν όλα. Ο Δημήτρης Καρύδας βρέθηκε στο μουσείο του Νέισμιθ.

Για τους ανθρώπους του μπάσκετ το Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης αποτελεί απλά ένα ταξίδι στο σημείο μηδέν, εκεί που άρχισαν όλα. Το 1891 ένας Καναδός απόφοιτος του YMCA, του πανεπιστημίου της Χριστιανικής Αδελφότητας (ΧΑΝ σαν να λέμε…) πήγε τέσσερα χιλιόμετρα πιο μακριά για να κάνει το μεταπτυχιακό του στο κοντινό Σπρίνγκφιλντ Κόλετζ. Και να επιστρέψει ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο που ανήκε. Αυτό το μικρό διάστημα σε συνδυασμό με τη… βαρεμάρα των μαθητών, ειδικά όταν το άγριο κρύο έπεφτε πάνω στην πόλη της Μασαχουσέτης, ήταν η σπίθα που άναψε ένα φυτίλι που ακόμη καλά κρατεί, 126 χρόνια αργότερα.
Στο Σπρίνγκφιλντ Κόλετζ λοιπόν εφευρέθηκε το μπάσκετ από μια ιδέα του Νέισμιθ και για αυτό, παρότι ο πατέρας του αθλήματος ανήκε στο YMCA, εκεί εδρεύει σήμερα το ένα από τα δύο μουσεία της πόλης-κοιτίδας του μπάσκετ. Το μουσείο του Νέισμιθ, όπως απλά είναι γνωστό. Εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει και ο… θεματοφύλακας των κειμηλίων ανεκτίμητης αξίας. Ο Τζέφρεϊ Μονσό, αμερικάνος με βέλγικες ρίζες και κλασικές σπουδές, που λατρεύει τα αρχαία ελληνικά και τον Όμηρο! Αυτός κρατάει όχι μόνο τα κλειδιά του μουσείου, αλλά και τα πολύτιμα αντικείμενα ή έγγραφα που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Η μπάλα με τις εξωτερικές ραφές, το πρώτο καλάθι που σούταραν οι μαθητές του Νέισμιθ, αλλά και ο ίδιος ο Καναδός δόκτορας που έπαιρνε μέρος σε εκείνα τα αρχικά παιχνίδια.

Η μπάλα με την οποία πρωτοπαίχθηκε μπάσκετ κοσμεί τις βιτρίνες του μουσείου του Νέισμιθ.

Κάπου εκεί βρίσκουμε και τον ελληνικό… σύνδεσμο. Στο βιβλίο των αποφοίτων της εποχής υπάρχει το όνομα του Μάικλ Στεργιάδη μαζί με τη φωτογραφία. Ο Στεργιάδης, μαθητής του Νέισμιθ (αν και αυτό δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο), ήταν ένας από τους πρώτους… ιεραπόστολους που έσπειραν τον σπόρο της νέας αθλητικής θρησκείας στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Ο Στεργιάδης ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’20 και έμαθε στους έλληνες το νέο άθλημα! 

Ο Μάικλ Στεργιάδης, ένας από τους πρώτους ιεραποστόλους του μπάσκετ και αυτός που έφερε το άθλημα στην Ελλάδα.

Μαζί με ένα άλλο ελληνοαμερικάνο, που το όνομα του έχει περίοπτη θέση στα αρχεία του μουσείου, τον Ράις, γνώρισαν στους έλληνες της εποχής αυτό το παράξενο νέο άθλημα που παιζόταν με τα χέρια…

Ο Λιούις Ράις, άλλος ένας μαθητής του Νέισμιθ που βοήθησε στην ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα μας αφού έφτασε, το 1926, να διατελέσει και γενικός γραμματέας αθλητισμού.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην πόλη της Μασαχουσέτης δεν αφήσαμε την πρώτη μας μέρα ανεκμετάλλευτη. Όλα όσα κατέγραψε η κάμερα της Nova θα τα δείτε σε ένα από τα προσεχή αφιερώματά μας. Για την ώρα πάντως καταφέραμε τον Θεόκλητο Καρυπίδη, πρώην διεθνή βολεϊμπολίστα του Ηρακλή, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού να απαρνηθεί τη δική του αγάπη και να δοκιμάσει την τέχνη του τζαμπ σουτ όχι με μια τυχαία μπάλα. Αλλά με την πρώτη μπάλα που παίχθηκε μπάσκετ. Ο Καρυπίδης βρίσκεται στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο εδώ και ένα χρόνο ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό του στην αθλητική ψυχολογία.

Μπορεί να έπαιξε βόλει αλλά το στιλ του Θεόκλητου Καρυπίδη στο τζαμπ σουτ είναι άψογο. Και μάλιστα κρατώντας τη μπάλα που έγιναν τα πρώτα σουτ στην ιστορία του αθλήματος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.