Το ποτάμι που Κέι

Ο Χρήστος Καούρης γράφει για το τέταρτο "αιώνιο" ντέρμπι της σεζόν, τον Ολυμπιακό που τον πήρε το...ποτάμι και ένα αγώνα από τον οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε πολλά περισσότερα από μια πρόκριση στον τελικό.

Δεν είναι και ότι πιο εύκολο να καταλάβεις όταν σου μιλάει ο ο Κέι-Σι Ρίβερς. Μπάσα χροιά, γεμάτη γρέζι, βαριά προφορά από τη Βόρεια Καρολίνα, λίγο να μην προσέξεις, σου ακούγεται λες και απαγγέλει ο Μπάρι Γουάιτ. Στο παρκέ πάλι, εδώ και ένα δεκαήμερο, προσέξεις δεν προσέξεις, θα σου βάλει μια 20άρα και θα φύγει. Ένα ποτάμι που Κέι, πραγματικό υγρό πυρ.  Αλλά δεν ήταν μόνος του, ο κύριος 27 πόντοι που καθόρισε τη μοίρα του ματς. Άλλωστε, πριν 10 ημέρες έβαλε πάνω κάτω τους ίδιους, αλλά οι πράσινοι έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι από το Φάληρο.  

Φινάλε τρίτης περιόδου, με το σκορ στο 45-49 από λέι-απ του Μάντζαρη σε τέτ-α-τετ με τον Σινγκλτον.Το κρεμασμένο buzzer beater τρίποντο του Μάικ Τζέιμς αποδείχθηκε προοικονομία του τι θα ακολουθούσε μετά από δύο λεπτά. Τον κοντορεβυθούλη του Παναθηναϊκού ακολούθησαν τέσσερις συμπαίκτες του: Ρίβερς για το 46-55, Γκέιμπριελ για το 51-58, Φελντέιν το 53-61, Καλάθης το 55-64. Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έφτανε πιο κοντά. Πέντε τρίποντα, από πέντε διαφορετικούς παίκτες. Και όλα σαδιστικά, όταν το χρονόμετρο των “24” κόντευε να μηδενιστεί. Από αυτά που διαλύουν την αντίπαλη ψυχολογία.

Φυσικά ο Παναθηναϊκός είχε φροντίσει να ψαλιδίσει την ερυθρόλευκη αυτοπεποίθηση από νωρίς, με τον Πασκουάλ να εμφανίζει άσσους από το μανίκι και να παίρνει την πρώτη του καθαρή μάχη από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Πέτυχε διάνα από την επιλογή να επενδύσει στο μομέντουμ του Γκέιμπριελ, καθιέρωσε τον αργό ρυθμό του ματς διαλέγοντας να ξεκινήσει με Μπουρούση – Σινγκλτον, έβαλε χαλινάρι στον Τζέιμς και άφησε τη μπάλα στα χέρια του κομβικού Καλάθη.

Το γρήγορο τρίτο φάουλ του Μπουρούση, στα 14΄΄ στην τρίτη περίοδο απείλησε να προκαλέσει τριγμούς στο σχέδιο, αλλά ο Κρις Σίνγκλτον βρήκε γρήγορα ρυθμό και διέλυσε με το περιφερειακό του παιχνίδι την αντίπαλη φροντ-λάιντ, ενώ μαζί με τον Ρίβερς έστηναν σχεδόν ανίκητα 2v2 παιχνίδια στην αριστερή πλευρά της άμυνας του Ολυμπιακού. Αλλαγές ο Ολυμπιακός; ο Ρίβερς πόσταρε. ένας με έναν; ο Σινγκλτον εκτελούσε. Οι ανορθογραφίες του Τζεντίλε, που φοιτά στο μάθημα “πως να γίνεις σημαντικός χωρίς να ακουμπάς για 30 λεπτά τη μπάλα σε κάθε αγώνα” δεν ήταν αρκετές για να εκτροχιαστεί το πράσινο τρένο,ειδικά από τη στιγμή που η αμυντική προσήλωση ήταν εκεί.

Με τον Κεμ Μπερτς να κάνει την πιο άχρωμη εμφάνιση του με τα ερυθρόλευκα και τους υπόλοιπους ετερόφωτους ψηλούς να μην μπορούν να προκαλέσουν την απαραίτητη φθορά, ο Ολυμπιακός εμφάνισε από την αρχή τις αρρυθμίες που συνόδευσαν τον αρχηγό του. Με την άμυνα του Καλάθη να κάνει τη μισή δουλειά και τον εκάστοτε ψηλό να την συμπληρώνει άψογα, ο Βασίλης Σπανούλης κατέληξε να φτάσει σε σχεδόν μηδενικό δείκτη δημιουργίας (1ασίστ/5λάθη).

Ο Ολυμπιακός των 12 νικών σε 17 ματς στην Ευρωλίγκα είναι 16ος και τελευταίος στον τομέα των ασίστ. Περνά 14.6 τελικές πάσες ανά αγώνα, από τις οποίες οι 6.5 έρχονται από τον αρχηγό του, πάει να πει το 44.5%. Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς που από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι βραχυκύκλωσαν σε μονότονο 5v5 παιχνίδι, μην καταφέρνοντας παρά ελάχιστα να βρουν φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Ταυτόχρονα, το αργό τέμπο εξυπηρέτησε άψογα το κλειστό rotation των φιλοξενούμενων. “Παίζαμε όλο το βράδυ σε κόντρα ρυθμό”, ομολόγησε ο Μίλαν Τόμιτς.

Η νίκη του Παναθηναϊκού επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά πως τα σερί δημιουργούν υποσυνείδητη χαλάρωση και πως η μπασκετική υπερηφάνεια και ο εγωισμός μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητο καύσιμο, αν διοχετευτούν σωστά. Με την πλειονότητα των διεκδικούμενων φάσεων να βάφονται πράσινες, το πλεόνασμα επιθυμίας έπειθε και τον πιο ανυποψίαστο. “Βαρεθήκαμε να χάνουμε από τους ίδιους”, είπε ο Ρίβερς. “Σε καυγά, αν σε δείρει κάποιος τρεις φορές, τι θα κάνεις;”, ρώτησε ρητορικά ο Γκέιμπριελ.

Η επόμενη ημέρα δίνει στον Παναθηναϊκό σημαντική ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια και κρίνεται σημαντικότερη από την ήττα του Ολυμπιακού. Χωρίς να παραγνωρίζεται σε καμία περίπτωση η δυνατότητα διεκδίκησης ενός τίτλου, μεγαλύτερη αξία για τον Παναθηναϊκό Superfoods είναι να αγοράζει με τέτοιου είδους ηρεμία, πίστη στο πλάνο και αισιοδοξία, μακριά από κρίσεις ομφαλοσκόπησης και κλυδωνισμούς που θα έφερνε άλλη μια ήττα. Στην απέναντι πλευρά, ο Ολυμπιακός έχει κάνει παραπάνω από καλό ξεκίνημα στη σεζόν για να κλαψουρίσει για ένα χαμένο κύπελλο. Αν μείνει αήττητος τον υπόλοιπο Γενάρη στην Ευρωλίγκα, θα έχει σχεδόν κλειδώσει το πλεονέκτημα της έδρας. Στη γωνία, περιμένει η Μπασκόνια. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.