Φέρντιναντ Πόρσε: Ο πατέρας του σκαραβαίου και η συγκλονιστική ζωή του (video).

Φίλος του Αδόλφου Χίτλερ; ή ένα λαμπρό μυαλό; Ο δημιουργός της Porsche, του σκαραβαίου (Volkswagen Beetle) αλλά άλλων οχημάτων πέθανε σαν σήμερα στη Στουτγκάρδη. Ας δούμε μερικούς σταθμούς στη ζωή του.

Φίλος του Αδόλφου Χίτλερ; ή ένα λαμπρό μυαλό; Ο δημιουργός της Porsche, του σκαραβαίου (Volkswagen Beetle) αλλά άλλων οχημάτων πέθανε σαν σήμερα στη Στουτγκάρδη. Ας δούμε μερικούς σταθμούς στη ζωή του.

Καθηγητής, σχεδιαστής και μηχανικός αυτοκινούμενων μέσων (όπως τον χαρακτήριζαν τότε), ο Φέρντιναντ Πόρσε, έγινε γνωστός για την δημιουργία του «Σκαραβαίου» (γερμανικά: Käfer) της Volkswagen, αλλά και για την φιλία του με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Γεννήθηκε στην πόλη Βρατισλάνς (στην Τσεχία) και σπούδασε στο τεχνικό πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1898 συνεργάστηκε με την εταιρεία Jakob Lohner & Co που άρχισε να ερευνά την εξέλιξη και την απόδοση τον ηλεκτρικών κινητήρων στα αυτοκινούμενα μέσα. Ήταν η επιτυχία του αγωνιστικού Αustro Daimler το 1906, το οποίο τον κράτησε στην κατασκευή και βελτίωση αγωνιστικών αυτοκινήτων. Δέκα χρόνια μετά ανέλαβε γενικός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας Austro-Daimler Co. ενώ την ίδια χρονιά έλαβε τον τιμητικό βαθμό διδασκαλίας από το τεχνικό πανεπιστήμιο της Βιέννης και από το τεχνικό πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Το 1923 μετακινήθηκε στη Στουτγάρδη, όπου και ανέλαβε διευθυντής στην εταιρεία Daimler.

Το 1931 ίδρυσε την εταιρεία Porsche GmbH. με πρώτο project της εταιρείας η σχεδίαση ενός αυτοκινήτου με φτηνή παραγωγή και χαμηλή τιμή αγοράς, το οποίο ονόμασε Volkswagen (αυτοκίνητο του λαού). Το πρόγραμμα αυτό το χρηματοδότησε ο Αδόλφος Χίτλερ. Όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το υπό κατασκευήν εργοστάσιο άρχισε να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το επιβατικό Volkswagen. Ο Φέρντιναντ Πόρσε δέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Γ΄ Ράιχ και ανακατασκεύασε το επιβατικό Volkswagen δημιουργώντας τα στρατιωτικά οχήματα Kubelwagen και Schwimmwagen (αμφίβιο). Σχεδίασε, επίσης, τα άρματα μάχης Tiger I, Tiger II και Elefant. Μετά το τέλος του πολέμου ο Πόρσε για είκοσι μήνες κρατήθηκε φυλακισμένος από τους Γάλλους στην Ντιζόν. Μάλιστα για να μειωθεί η ποινή του βοήθησε στο Project 109, το γνωστό αργότερα Dauphine.

Η χρονιά του 1948 ήταν αυτή που ο Φέρντιναντ Πόρσε πήρε τα ανταλλακτικά από το Beetle και δημιούργησε το Roadster 356, που ήταν το πρώτο όχημα που έφερε το όνομα της εταιρείας Πόρσε. Δύο χρόνια μετά ευτύχησε να δει το όνειρό του πραγματικότητα, με την μαζική πλέον παραγωγή των οχημάτων Πόρσε. 

Ήταν το 1951 πέθανε που έχασε τη ζωή του από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ 
το 1999 του δόθηκε, μετά θάνατον, το βραβείο του Μηχανικού Αυτοκινήτων του Αιώνα.

Δείτε το video με την εξέλιξη των μοντέλων της Porsche


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.