Βαδίζοντας με τον… Λίλα προς την Εβδομάδα των Παθών!

Ο Απόστολος Νταλούκας γράφει στο προσωπικό του blog για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τον Άντι Λίλα.

Πήρε σοβαρές διαστάσεις το νέο (δυστυχώς) ατόπημα του Αλβανού διεθνή μέσου του ΠΑΣ Γιάννινα Άντι Λίλα ο οποίος συμπληρώνει πλέον 6,5 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στο Ελληνικό ποδόσφαιρο!

Σε μια τόσο ευαίσθητη εποχή όπου άπαντες οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε ζητήματα που διεγείρουν κοινωνικά συναισθήματα, ο 31χρονος αθλητής προκάλεσε – με την δημοσιοποίηση μέσω των social media την… χαζομάρα του μην τυχόν και δεν πάρουμε χαμπάρι τα «επικίνδυνα» σκιρτήματά του – χλευάζοντας το θρησκευτικό φρόνημα των φιλάθλων, των παραγόντων, των συμπαικτών και του προπονητή της ομάδας απ’ όπου εξασφαλίζει, ουχί λιτά, τα ως προς το ζην!

Εδώ, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα όπως και ο κάθε θεσμικός φορέας με άμεσο αντίκτυπο σε ένα μεγάλο κομμάτι της φίλαθλης κοινωνίας, οφείλει να παρέμβει ΑΜΕΣΑ και προπάντων ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!

Μέσα στις πολλές αντιδράσεις όπως αυτές προέκυψαν από την ώρα που το επίμαχο βίντεο (!) του Λίλα δίπλα σε έναν εκπρόσωπο του θρησκευτικού δόγματός του έκανε ταχύτατα το γύρω του διαδικτύου,  οι άνθρωποι του «Άγιαξ της Ηπείρου» εφόσον θελήσουν να δώσουν τη δικιά τους διάσταση, καλό είναι να σταχυολογήσουν ορισμένες σοβαρές πτυχές της ιστορίας..

Κατ’ αρχήν, έχουμε την «δημόσια συγγνώμη» του Ιμάμη προφανώς ως μια πρώτη «αμυντική αντίδραση» προκειμένου να διαφυλαχτεί το κατ’ εξακολούθηση πληγωμένο από τόσο ευαίσθητα δεδομένα, προφίλ του ποδοσφαιριστή αλλά και του ιδίου του θρησκευτικού εκπροσώπου.

Η υπέροχη δικιά μας θρησκεία που δομήθηκε, διαδόθηκε Αποστολικά, κορυφώθηκε και καθιερώθηκε ΚΥΡΙΩΣ στη συνείδησή μας, στηρίζεται στην ΜΕΤΑΝΟΙΑ και τη ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ.. Είμαι βέβαιος πως πρώτος απ’ όλους έχει συγχωρέσει στοργικά τον Λίλα (όπως θα έκανε και με τον κάθε συνάνθρωπό μας στη θέση του) ο θρησκευτικός ποιμενάρχης της περιοχής των Ιωαννίνων, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάξιμος ο οποίος χοροστάτησε πρόσφατα στον Αγιασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα!

Το θέμα είναι πως στην εποχή μας ο θεσμικοί παράγοντες πρώτοι απ’ όλους οφείλουν να υψώσουν ασπίδες προστασίας σε τέτοια φαινόμενα επιλέγοντας την ουσιαστική πρόληψη από την οποιαδήποτε σπασμωδική καταστολή.

Στην κορύφωση του Θείου δράματος, Εκείνος πάνω στο Σταυρό είχε αναφωνήσει : «Πάτερἄφες αὐτοῖς• οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι».. 

Αντιμετωπίζοντας την περίπτωση του Λίλα, όπου όντως κάποιος μάλλον δεν έχει καταλάβει τα τελευταία χρόνια τι κάνει και πόσο επικίνδυνα το κάνει,  αυτοί που καλούνται να τον συνετίσουν αποτελεσματικά είναι οι εργοδότες του!!
Να ξεκαθαρίσω, ταπεινά, πως οι όποιες κυρώσεις προς τον Αλβανό ποδοσφαιριστή όσο βαθύτερες προκύψουν, τόσο… πιο ρηχά θα καλλιεργήσουν το έδαφος για την αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων στο μέλλον! Και το λέω αυτό από την στιγμή που οι αθλητές διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων πληθαίνουν στην χώρα μας κι αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο!

Το να προστεθεί μια παράγραφος στους συμβαλλόμενους όρους και η οποία θα προστατεύει την ομάδα, το λαϊκό «αίσθημα» και κυρίως τον ίδιο τον αθλητή από παρόμοια λάθη στο μέλλον προφανώς και είναι θεμιτό και προπάντων χρήσιμο σε μια τόσο ευαίσθητη συμπόρευση.
Ακόμα κι αυτές οι υπερ-ευαίσθητες σε ζητήματα διαφορετικότητας αρχές, η UEFA και η FIFA δεν θα προβάλλουν  αντιρρήσεις στο να προσυμφωνούμε τα αυτονόητα από τα τρέχουμε και να μην φτάνουμε στην πορεία, στην δίνη των αντιδράσεων του όχλου, αφού τότε σε κάθε περίπτωση θα είναι αργά..

Το συγκεκριμένο, μεμονωμένο ευτυχώς, περιστατικό ας λειτουργήσει ως εφαλτήριο μιας θετικότατης προσέγγισης τόσο «λεπτών» καταστάσεων έτσι ώστε στην πορεία να αντιμετωπίζουμε λιγότερο αμήχανα και πιο προσεγμένα παρόμοια θέματα!
Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις στο ζήτημα της Πνευματικής αντιμετώπισης του κάθε Άντι Λίλα παραθέτω μια αληθινή ιστορία που μας έρχεται από το 1961!

Μόσχα, την εποχή όπου ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έχει ολοκληρώσει ένα τεράστιο, για εκείνη την εποχή, επίτευγμα επιστρέφοντας από το διάστημα ως ο πρώτος άνθρωπος που το «επισκέφθηκε»!

Στην δεξίωση του Κόμματος στο Κρεμλίνο προς τιμήν του, προσκεκλημένος ήταν και ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος.. Ο Γκαγκάριν όταν έφτασε μπροστά στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στην ΕΣΣΔ είπε : « Μακαριότατε, πήγα στο διάστημα, ανέβηκα τόσο ψηλά αλλά δεν βρήκα το Θεό… Δεν τον είδα!»

Ο Πατριάρχης του απάντησε, ευθύς αμέσως : «Τον γνωρίζετε κύριε Γκαγκάριν τον Θεό; Τον γνωρίζετε έτσι ώστε εάν τον βλέπατε να του μιλούσατε;”

Ο Ρώσος κοσμοναύτης, μάλλον αμήχανα δεν απάντησε αρκούμενος σε ένα κοφτό.. «νιέτ» για να συνεχίσει ο Πατριάρχης Αλέξιος με ήρεμη φωνή :

«Ελάτε αγαπητέ μου λίγες μέρες να σας μιλήσω για το Θεό… Να σας Τον γνωρίσω, έτσι ώστε όταν με το καλό ξαναπάτε εκεί πάνω να Τον δείτε και να επικοινωνείτε μαζί Του όποτε θέλετε, βρίσκοντάς Τον μέσα στην ύπαρξή σας..»


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.