Ο ‘’νόμος του ΟΑΚΑ’’ και τα δόγματα της νέας Ευρωλίγκα

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για την 29η αγωνιστική της Euroleague και τις εμφανίσεις των ελληνικών ομάδων την περασμένη εβδομάδα.

Φτάσαμε αισίως μια στροφή πριν το τέλος της κανονικής περιόδου και μετά από ένα μαραθώνιο 29 αγωνιστικών η θεωρία των όψιμων επικριτών του νέου συστήματος της Ευρωλίγκα πρέπει να βρουν ένα βαθύ λαγούμι να κρυφτούν. Η θεωρία περί….αδιαφορίας των μισών ομάδων μετά τον πρώτο γύρο έχει καταπέσει όπως πύργος από άμμο. Χώρια που μια εβδομάδα πριν σεταριστούν τα ζευγάρια των πλέι οφ από τις πρώτες εννιά ομάδες της βαθμολογίας μόνο δύο (ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακός που συμπτωματικά παίζουν και μεταξύ τους την τελευταία αγωνιστική) είναι πρακτικά αδιάφορες. Ο κόσμος του μπάσκετ έχει απολαύσει μια διοργάνωση με φοβερά θρίλερ, ανατροπές αγωνιστικές και βαθμολογικές και έχω την εντύπωση ότι το μπάσκετ συλλήβδην κέρδισε πολλούς φίλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Well done senior Bertomeu.

Οι αρχικές προβλέψεις μας που είχαν κατατεθεί και στην Super Euroleague από πολύ νωρίς αλλά και σε παλαιότερα άρθρα στο σάιτ της Nova έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά. Άλλωστε δεν βασίστηκαν σε ικανότητες Πυθίας ή του μάντη Τειρεσία αλλά σε απλά μαθηματικά. Οι 16 νίκες πλην ακραίου σεναρίου (μπορεί να προκύψει με ισοβαθμία Νταρουσάφακα-Ερυθρού Αστέρα) φτάνουν για την πρόκριση και οι 19 για το πλεονέκτημα έδρας.

Αυτή ακριβώς τη 19η νίκη θα ψάξει στο Τελ Αβίβ ο Παναθηναϊκός κόντρα στην αδιάφορη Μακάμπι. Όσο, τέλος πάντων, αδιάφορη μπορεί να είναι μια ομάδα που κουβαλάει μεγάλη Ευρωπαϊκή ιστορία και βαριά φανέλα.

Εκεί που διαψευστήκαμε ήταν η αξία των εκτός έδρας νικών. Μάλλον τις…υπερτιμήσαμε αφού τελικά ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι η αξία της έδρας και επί του προκειμένου ο ‘’νόμος του ΟΑΚΑ’’ έχουν μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα! Ο Παναθηναϊκός έκλεισε την κανονική περίοδο κερδίζοντας 14 από τα 15 εντός έδρας παιχνίδια του, έχασε μόνο από τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι ‘’ειδικών συνθηκών’’ και τελικά αυτή η σταθερότητα είναι που τον φέρνει ante portas με το πλεονέκτημα έδρας. Μπορεί η Μπάμπεργκ να ήταν η ομάδα που έχασε τα περισσότερα κλειστά παιχνίδια αλλά ο Παναθηναϊκός έδειξε μια άλλου είδους αξιοζήλευτη σταθερότητα…Τα 21 από τα 29 παιχνίδια του κρίθηκαν με μονοψήφια διαφορά πόντων! Έχασε μόνο δύο φορές εύκολα και αυτές στον πρώτο γύρο της σεζόν: Στη Βαρκελώνη και στην Πόλη από τη Φενέρ. Έχασε μια φορά δύσκολα στο ΟΑΚΑ και άλλες πέντε σε κλειστά παιχνίδια μακριά από αυτό… Και από τις 18 νίκες του οι 12 ήταν με διαφορές από 9 πόντους και κάτω!

Στο φινάλε της περιόδου τον χωρίζει μόνο μια νίκη από τον Ολυμπιακό που κέρδισε τα περισσότερα παιχνίδια με αντιπάλους που διεκδικούσαν ή μπήκαν στα πλέι οφ αλλά έχασε ουκ ολίγα με ομάδες από το κάτω ράφι της βαθμολογίας. Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν πάνω κάτω το ίδιο. Συνεπώς, στο τέλος δικαιώνεται και άλλη μια θεωρία που είχαμε πολλάκις αναφέρει και στις εκπομπές της Nova και από αυτή εδώ τη διαδικτυακή γωνιά. Από τη στιγμή που όλοι παίζουν με όλους σε ένα πρωτάθλημα με μεγάλο εύρος και διάρκεια ούτε το πρόγραμμα παίζει μεγάλο ρόλο, ούτε η σειρά των αγώνων αλλά μόνο η συγκομιδή νικών. Αυτοί που έλεγαν ‘’ας κερδίζουμε και στο τέλος βλέπουμε δικαιώθηκαν’’.
 
Πρακτικά το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου δεν έχει αποφευχθεί 100%. Υπάρχει ένα τελευταίο σενάριο, ακραία αλλά υπαρκτό που στέλνει τον Παναθηναϊκό έκτο. Να ηττηθεί στο Τελ Αβίβ, να χάσει την ίδια ώρα η Μπασκόνια στην έδρα της από την Ούνικς και να νικήσουν η Εφές στη Μαδρίτη τη Ρεάλ και η Φενέρ στο γήπεδό της τη Μπαρτσελόνα. Δύσκολο να γίνει αλλά ο τελευταίος που είπε για τη φετινή Ευρωλίγκα ‘’αυτό δεν μπορεί να συμβεί’’ χάθηκε κάπου στα βάθη του χρόνου. Για αυτό και το καταθέτουμε. Κατά τα λοιπά όλα τα υπόλοιπα πιθανά και απίθανα σενάρια βγάζουν τον Παναθηναϊκό 4ο η 5ο. Εάν ο ίδιος νικήσει στο Τελ Αβίβ εξασφαλίζει την 4η θέση είτε μόνος του, είτε σε ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό εφόσον οι ερυθρόλευκοι ηττηθούν στη Μόσχα.

Εάν ο Παναθηναϊκός στραβοπατήσει στο Τελ Αβίβ πέραν του σεναρίου που τον στέλνει στην 6η θέση και το αναλύσαμε λίγο πιο πάνω θα βρεθεί ενώπιος των εξής πιθανών τελικών κατατάξεων.

1. Ισοβαθμία μόνο με τη Φενέρ. Μένει 5ος.
2. Μόνος 4ος εάν χάσουν όλα τα υπολειπόμενα ματς Φενέρ, Εφές και Μπασκόνια ή Εφές και Μπασκόνια κερδίσουν μόνο ένα από τα δύο.
3. Ισοβαθμία μόνο με την Εφές. Έχει λογικά το πλεονέκτημα αφού οι δύο ομάδες έπαιξαν παρατάσεις στα ματς των δύο γύρων (οι διαφορές στις παρατάσεις δεν μετράνε με το νέο σύστημα της Ευρωλίγκα) και στη συνολική διαφορά πόντων που είναι το επόμενο tie break έχει +56 πόντους αυτή τη στιγμή έναντι του +24 της Εφές. Μια διαφορά 32 πόντων δεν καλύπτεται με βάση τη λογική τον Παναθηναϊκό να παίζει στο Τελ Αβίβ και την Εφές στη Μαδρίτη.
4. Ισοβαθμία μόνο με την Μπασκόνια. Έχει πλεονέκτημα με τις δύο νίκες επί των Βάσκων.
5. Τριπλή ισοβαθμία με Φενέρ, Εφές. Μένει 5ος με τέταρτους τους Τούρκους (+15 στις διαφορές των αγώνων μεταξύ των τριών ομάδων) και την Εφές 6η.
6. Τριπλή ισοβαθμία με Φενέρ και Μπασκόνια. Είναι το πλέον….επιθυμητό σενάριο αφού παίρνει την 4η θέση, η Μπασκόνια σκαρφαλώνει 5η και πέφτει στην 6η η Φενέρ.
7. Τετραπλή ισοβαθμία με Φενέρ, Εφές, Μπασκόνια, όλες δηλαδή τις ομάδες που μπορούν να φτάσουν τις 18 νίκες. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την τέταρτη θέση χάρη στις δύο νίκες επί της Μπασκόνια, η Εφές είναι 5η, η Μπασκόνια 6η και η Φενέρ πέφτει στην έβδομη θέση.

Με δέκα συνολικά πιθανά σενάρια τερματισμού του Παναθηναϊκού μόνο ένα από αυτά (10% ποσοστό) βγάζει πλέον εμφύλιο…Άρα, η λογική των πραγμάτων λέει ότι αν ο Παναθηναϊκός νικήσει στο Τελ Αβίβ θα παίξει με πλεονέκτημα έδρας μάλλον με τη Μπασκόνια και αν η Εφές νικήσει στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός θα τη βρει στο δρόμο του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και ένα σούπερ ζευγάρι στα πλέι οφ. Αυτό των δύο περσινών φιναλίστ: ΤΣΣΚΑ εναντίον Φενέρ. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ολυμπιακός θα βρει μπροστά του στο δρόμο για την Πόλη τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς. Εάν ο Παναθηναϊκός δεν πάρει το πλεονέκτημα έδρας θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα αυτός τη Φενέρ! Είτε έτσι, είτε αλλιώς μάλλον θα έχουμε μια ακόμη ελληνική μάχη εναντίον Φενέρ, Ομπράντοβιτς, Σλούκα και σία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.