Ο Ρανιέρι κράτησε τον Σκίμπε

Μετά τη λαίλαπα των προκριματικών για το Euro 2016, η ΕΠΟ στη λογική «το μη χείρον, βέλτιστον» δίνει δεύτερη ευκαιρία στο Γερμανό, ελπίζοντας να αφήσει πίσω του ένα μέτριο φθινόπωρο...

Μετά τη λαίλαπα των προκριματικών για το Euro 2016, η ΕΠΟ στη λογική «το μη χείρον, βέλτιστον» δίνει δεύτερη ευκαιρία στο Γερμανό, ελπίζοντας να αφήσει πίσω του ένα μέτριο φθινόπωρο…

Με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Μια θέση πάνω από την Ιταλία. Όταν τελειώνει η… επίπονη διαδικασία –με 3 διαφορετικούς προπονητές!- για την πρόκριση στο γαλλικό Euro τον Οκτώβριο του 2015, η εθνική είναι τελευταία στον 6ο όμιλο και 37η στο Ranking. Μια θέση κάτω από την Αλβανία. Η φιλική ήττα από το Λουξεμβούργο εκείνο το Νοέμβριο ήταν το πρώτο ματς του Μίχαελ Σκίμπε. Το «ασανσέρ» σταμάτησε στην 52η θέση, όταν τελείωσε το Euro 2016. Αυτή τη στιγμή το όνομα Greece είναι δίπλα στο νούμερο 47. Μολονότι αφήσαμε πίσω μας στον όμιλο ομάδα προερχόμενη από το 2ο group δυναμικότητας (Βοσνία/Ερζεγοβίνη), δεν πήραμε πολλούς πόντους αφού δεν νικήσαμε καμία από τις ομάδες που μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού. Βέλγιο, Κροατία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Τα «μεγάλα ψάρια» σου δίνουν πόντους. Λόγου χάρη μια νίκη επί της Κροατίας, κι ας μην είχε ουσιαστική επιβράβευση, θα μας έφερνε στο 37 της κατάταξης. Πέραν των αριθμών όμως, τελικώς σημειώσαμε πρόοδο με τον Σκίμπε στον πάγκο;

ΝΤΕΦΟΡΜΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ ‘17
Ενώ η άνοιξη φεύγει με τρεις ισοπαλίες ελπίδας, ειδικά η «λευκή» στη Ζένιτσα, το καλοκαίρι κλείνει με το άχρωμο εντός έδρας 0-0 κόντρα στην Εσθονία. Η φοβική προσέγγιση του Γερμανού στοιχίζει, κι ας μένουν όλοι στην απουσία του αρχισκόρερ Μήτρογλου. Η επιμονή του σε παίκτες που δεν έχουν λεπτά συμμετοχής και σε παθητικές τακτικές θα άφηναν εκτός νυμφώνος την εθνική, εάν δεν αυτοκτονούσαν οι Βαλκάνιοι στην Κύπρο και δεν μας ευνοούσε η «καραμπόλα» των αποτελεσμάτων άλλων ομίλων στην ειδική βαθμολογία της δεύτερης θέσης. Το να χάνεις εντός έδρας από το Βέλγιο δεν αποτελεί έκπληξη. Ο τρόπος όμως προβληματίζει. Έχοντας δώσει τόσα μέτρα, κατ’ ουσίαν με 6 αμυντικούς, και τα χαφ σου σχεδόν αγκυροβολημένα λίγο έξω από το ημικύκλιο, είναι σαν να περιμένεις το μοιραίο. Για το οποίο σε έχει προειδοποιήσει στο πρώτο ημίχρονο με σουτ εκτός περιοχής ο κεντρικός αμυντικός Βερτόνγκεν. Και το πέτυχε στο δεύτερο. Αντί να σε πονοκεφαλιάζουν εκείνοι, τόλμησε περισσότερο και προβλημάτισέ τους εσύ, αφού ο…ανακατώσουρας Δώνης βοά πως με ένα ακόμη «ταχύπλοο» μπροστά θα έκανε τη ζημιά. Την οποία τελικά έκανε ο παίκτης από την πίσω γραμμή, Ζέκα. Όμως το ματς-κριτήριο έγινε στο Ζάγκρεμπ.

23 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ
Στις 17 Οκτωβρίου μαθαίνουμε τον αντίπαλο. Οι γεμάτοι αρετές αλλά και συγκεκριμένες αδυναμίες Κροάτες. Το πρώτο ματς στις 9 Νοεμβρίου. Πάει να πει 23 ημέρες γεμάτες διάβασμα για προσεκτικό scouting report. Μιας ομάδας που έχει αλλάξει προπονητή (Τσάτσιτς out, Ντάλιτς in) για το ματς πρόκρισης στην Ουκρανία. Ένα ρίσκο που απέδωσε. Οι απουσίες Μανωλά, Τοροσίδη, Μάνταλου σίγουρα αφαιρούν σφαίρες από το όπλο μας, αλλά προς Θεού, η ζωή συνεχίζεται! Το πλάνο, η στρατηγική θα φέρει το θετικό αποτέλεσμα. Ναι το Α και το Ω είναι οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υπέπεσαν σε μεγάλα λάθη. Ωστόσο, ενδιάμεσα υπάρχουν κι άλλα γράμματα. Το Π που ήταν; Προετοιμασία. Τα ερωτηματικά πολλά. Ουδείς γνώριζε την κίνηση του Πέρισιτς από την αριστερή πλευρά; Τα ανεβάσματα του Βρσάλικο, αφού ο Κράμαριτς αφήνει την πλευρά του για να πατήσει περιοχή; Κάποια «βδέλλα» κολλημένη στο σώμα του Μόντριτς, π.χ. Ζέκα; Όχι 3-5-1-1, αλλά μήπως σύστημα Βελγίου με τις απαραίτητες προσαρμογές; Εννοείται πως στον αθλητισμό οι άσχημες βραδιές είναι μες το πρόγραμμα. Εκείνο το βράδυ πάντως μου άφησε την αίσθηση πως η ενδεκάδα μας ήταν αφημένη στην τύχη της. Σε όλα τα επίπεδα, κυρίως τακτικά. Διαφωνώ με τους περισσότερους. Μπορούσαμε να παίξουμε με το μυαλό των Κροατών και να τους ζορίσουμε. Κι ας αφήναμε τις λεπτομέρειες να κρίνουν την πρόκριση στο Φάληρο. Δεν προκρίνονται πάντα οι πιο ποιοτικές ομάδες, αλλά οι πιο ετοιμοπόλεμες.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ… ΑΠΟΒΛΗΘΟΥΜΕ
Το συμπέρασμά μου είναι πως ο Γερμανός στα κρίσιμα σημεία δεν με «γέμισε». Κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θεωρώ πως έχουμε εν δυνάμει «υλικό τελικής φάσης διοργανώσεων». Ίσως να έχω μεγαλύτερη πίστη στην ικανότητα των διεθνών, από ότι οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Με σωστή διαχείριση, κι όχι στη λογική του κλειστού club. Προαπαιτούμενα δε κατ’ εμέ τα λεπτά συμμετοχής στο σύλλογο, σύμφωνα με το «δόγμα Σάντος». Ανεπίτρεπτο να μένουν έξω από το χορό, παίκτες με αγωνιστικό ρυθμό. Σέβομαι τα «θέλω» των διεθνών, που ζήτησαν να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Σκίμπε. Πρώτο κριτήριο όμως, είναι και πρέπει να παραμένει η προπονητική ικανότητα. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Σωκράτη μετά τη ρεβάνς κόντρα στους Κροάτες. Πλέον, με τη γέννηση του Nations League, προστίθεται μία ακόμη «πόρτα» για το Euro 2020. Δίχως πάντως να είναι εύκολο να την ανοίξεις. Εφόσον ο εκλέκτοράς μας αντλήσει μαθήματα από την προηγούμενη προκριματική φάση και δεν αποδειχθεί πεισματάρης, ελπίδες υπάρχουν. Ειδάλλως, θεωρώ δεδομένο πως η περίοδος εσωστρέφειας θα παραταθεί. Στο χέρι του είναι. Στη ζωή δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια της δεύτερης ευκαιρίας…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.