Ποδοσφαιρικά τσιφτετέλια και θεσμικά… Γιουσουφάκια!

Ο Απόστολος Νταλούκας σχολιάζει την δράση του τριημέρου σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

Μεγάλη ποδοσφαιρική βραδιά, αυτή της δεύτερης πράξης στους “8” του Europa Leagua στο μεταμεσονύχτια – ακόμα και για την Central Europe Time – αυλαία των προημιτελικών στις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της γηραιάς ηπείρου!
Πόσα πολλά έχουμε να κρατήσουμε από όλες αυτές τις συναρπαστικές αναμετρήσεις… Πάρα πολλά, ευχάριστα, ελκυστικά και δημιουργικά για τους λάτρες του ποδοσφαιρικού θεάματος, μα προπάντων διδακτικά για όλους εμάς που θέλουμε να συγκριθούμε με την “πολιτισμένα” προηγμένη ποδοσφαιρική Ευρώπη!
Μάθαμε πως στοιχειοθετείται ως αθλητική υπόσταση μια ομάδα, που θέλει το θέρος να σκορπίσει φιλοδοξίες περί υψηλών προσδοκιών μετά διεθνών προοπτικών… Είδα τρία ματς του πρώην κυπέλλου ΟΥΕΦΑ να βγάζουν ρυθμό, πάθος ενέργεια και ένταση στην παράταση, κάνοντας με να αναζητήσω με μια κάποια θλίψη στην μνήμη μου το πότε για τελευταία φορά Ελληνική ομάδα “πέρασε” σε επόμενη φάση στον έξτρα χρόνο! Κάτι θυμάμαι με τον Ολυμπιακό του Αναστόπουλου στη δεκαετία του ’80 επί του Άγιαξ στο προ …Καλατράβα ΟΑΚΑ. Πιο έντονα θυμάμαι 2,5 δεκαετίες (!!) αργότερα την ΑΕΚ στην Τυφλίδα, τον ΠΑΟΚ επί της Ουντινέζε στην Τούμπα και πιο εντυπωσιακά την πρόκριση του “δικεφάλου” στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσέ!
Αυτά ξεσκονισμένα και βγαλμένα, ένεκα των περιστάσεων, από το χρονοντούλαπο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ιστορίας… Στο δια ταύτα τώρα, και γυρίζοντας δύο 24ωρα – χρονικά – πίσω, έχω να πω και προπάντων να ευχηθώ, κανείς διαιτητής στις δικές μας εγχώριες διοργανώσεις να μην κάνει τα εγκλήματα όπως αυτά στιγμάτισαν την αναμέτρηση Ρεάλ – Μπάγερν στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. 
Κατά καιρούς, προ και μετά Σούπερ Λίγκα εποχών, έχουμε χτίσει ως Τύπος κι ως λαός με αυξομειωμένη φίλαθλο-οπαδική ιδιότητα “μύθους και πραγματικότητες” πάνω σε θεωρίες… “παράγκας” και αμφισβήτησης πάνω στην υποκειμενική, για τα ενδότερα, πραγματικότητα του “ανθρώπινου λάθους”! Φευγαλέα, και υπό το καθεστώς της απόλυτης ανατριχίλας, περνάει από τη σκέψη μας και …εξορκίζεται η ιδέα, παρόμοια λάθη να συμβούν σε κανένα δικό μας γήπεδο με πολύ κόσμο στις εξέδρες!!
Εδώ όμως είχαμε σοβαρότατα λάθη σε ματς δύο ΜΕΓΑΘΗΡΙΩΝ… Ναι, στο ίδιο γήπεδο όπου ο Ολυμπιακός της “ψωροκώσταινας” είδε πριν από 17,5 χρόνια τον Ρομπέρτο Κάρλος να αποκρούει ως αξιοζήλευτος γκολκίπερ σουτ προς της γραμμής και ο καταξιωμένος, τότε, στις τάξεις της ΟΥΕΦΑ, Μάρκους Μέρκ με τον βοηθό του αγνόησαν προκλητικά το σκίρτιμα του “μικρού ψαριού” για χάρη του “μεγάλου”…
Τα ηθικο-πλαστικά διδάγματα των διαφορετικών μέτρων και σταθμών δεν σταμάτησαν όμως σε μια “τραβηγμένη” 2η κίτρινη και σε ένα γκολ του CR7 από αντικανονική θέση. Στα αποδυτήρια “καταξιωμένοι” άσσοι της Μπάγερν επιχείρησαν να λιντσάρουν τους Μαγυάρους διαιτητές, κι αν κανείς αναμένει την επιβολή κυρώσεων για το σοβαρότατο περιστατικό, ας του… ευχηθώ προσωπικά “Υγεία και Μακροημέρευση” αφού ως “ευτυχισμένος” θνητός μπορεί και να ζήσει για άλλα 100 χρόνια!!
Και να του θυμίσω τις ποινές ποδοσφαιριστών, πάλι του Ολυμπιακού, σε έναν αγώνα στο Λιόν το Νοέμβρη του 2000 όταν μετά τη λήξη πήγαν να διαμαρτυρηθούν στον διαιτητή Μπένκο δίχως να τον αγγίξουν. Τέσσερις αγωνιστικές έως και έξι μήνες “έφαγαν” οι Ζε Ελίας, Άντζας και Γκάμπριελ Άλβες… Τόσο απλά!
Δεν ανέφερα τυχαία το Λιόν, αφού εκεί διαδραματίστηκε και διατρανώθηκε ως φαινόμενο θλιβερής σύγκρισης για εμάς τους “θνητούς” στο νότιο κομμάτι της Βαλκανικής αυτό το επταήμερο, άλλη μια διδακτική – όχι απαραίτητα με ευχάριστο αντίκτυπο – ιστορία σε αυτή τη φάση των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.. 
Την περασμένη εβδομάδα στο νεόδμητο στάδιο της πρωτεύουσας του περιφέρειας του Ροδανού (Rhône), ο αγώνας της τοπικής ομάδας με την Μπεσικτάς πέρασε στην ιστορία περισσότερο για τα μεγάλης έκτασης επεισόδια (τα “εκτεταμένα” του πολυσυζητημένου δικού μας αθλητικού ποινικού κώδικα μοιάζουν με… γυμναστικές επιδείξεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αρχές Ιουνίου) παρά για την συναρπαστική εξέλιξή του, όπου η Λιόν ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 σημειώνοντας δύο γκολ στα τελευταία λεπτά. Και εδώ όμως μετά τα μεσάνυχτα της CET (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) αφού από το ξύλο και τα αναρίθμητα βεγγαλιικά στις εξέδρες, τις συμπλοκές έξω από το γήπεδο, την είσοδο χιλιάδων (!!!) φιλάθλων μέσα σ’ αυτό, ο αγώνας είχε ξεκινήσει (εδώ θέλει μάλλον περισσότερα θαυμαστικά… !!!!!) με καθυστέρηση μιας ώρας!
Το Ευρωπαϊκό (σε θεσμικό ποδοσφαιρικό επίπεδο, όπως λέμε… UEFA) “θαύμα” διατρανώθηκε με τις κωμικοτραγικές αποφάσεις των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, σύμφωνα με τις οποίες η Λιον και η ομάδα της Κωνσταντινούπολης τιμωρήθηκαν με ανασταλτικού χαρακτήρα “αποκλεισμό” από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις… Εν ολίγοις και επί τις ουσίας, “λαϊκιστί”, τους αέρισαν τα…”εσωτερικά γεννητικά όργανα” ή μήπως δεν είναι έτσι; 
Η ιστορία μας έχει διδάξει πως η Τουρκική διπλωματία σε πολλά επίπεδα έχει ισχυρές ρίζες, όμως σε μια τέτοια περίπτωση, και βλέποντας το γεμάτο γήπεδο στην ρεβάνς της Μπεσίκτας με την Λιόν, φέρνουμε στις μνήμες μας τις ποινές που έχουν επιβληθεί σε Ελληνικές ομάδες για “πταίσματα” μπρος τα όργια του Λιόν!! 
Από τον ετήσιο αποκλεισμό του Ολυμπιακού το 1991 για ένα κέρμα στο κεφάλι του Βραζιλιάνου παίκτη Σερέζο (κι όταν είχε τελειώσει το ματς με την Σαμπντόρια στο παλιό “Γ.Καραϊσκάκης”), την τιμωρία της Τούμπας σε ματς ΠΑΟΚ – Παρί Σεν Ζερμέν για μικροσυμπλοκές οπαδών του ΠΑΟΚ, μεταγενέστερα σε ματς με τη Ραπίντ Βιέννης, ως τις διαδοχικές τιμωρίες στο ανακαινισμένο Φαληρικό γήπεδο, μετά από “καπνογόνα”, “ρίψεις αντικειμένων” και λοιπών άλλων παραβάσεων που όμως δεν διατάραξαν σε καμιά περίπτωση την ομαλή διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών αγώνων.
Υ.Γ.1: Όντως Τουρκικές ομάδες (Φενέρμπαχτσέ, Γαλατάσαράϊ) αποκλείστηκαν από τις διεθνείς διοργανώσεις για την αποδεδειγμένη συμμετοχή τους σε “στημένους” αγώνες! Εκεί όπου η αναμφισβήτητη επιρροή των γειτόνων μας, έπεσε προφανώς πάνω σε “άλλα” συμφέροντα…
Υ.Γ.2: Διαχρονικά για τις προαναφερόμενες κι άλλες παρόμοιες ιστορίες οι παράγοντες της Ελληνικής Ομοσπονδίας τι θα έχουν να διδάξουν στους νεότερους περί της δικιά τους “επιρροής”;


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.