«Μαγικός» Πέλκας, χορταστικός ΠΑΟΚ

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την εύκολη νίκη 4-0 του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, η οποία διατηρεί τον «Δικέφαλο» του Βορρά σε τροχιά τίτλου.

Μπροστά σε περισσότερους από είκοσι πέντε χιλιάδες κόσμου ο ΠΑΟΚ συνέχισε το εξαιρετικό του σερί στην Τούμπα κι επιβλήθηκε 4-0 (8’, 51’ Πέλκας, 68’ πεν. Κουλούρης, 77’ Πρίγιοβιτς) του Παναθηναϊκού, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πέλκα. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός του «Δικεφάλου» ήταν αυτός που με δυο προσωπικά του γκολ, ένα στο ξεκίνημα του κάθε ημιχρόνου, έβαλε τις στέρεες βάσεις για την επικράτηση της ομάδας του κόντρα σ’ έναν αντίπαλο που για δέκα και κάτι λεπτά έπαιζε με αριθμητικό μειονέκτημα λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη του Ινσούα. Πιο συγκεκριμένα από το 68’ μέχρι και το 79’, όταν κι ο Μακ αντίκρυσε την απευθείας κόκκινη κάρτα λόγω διαπληκτισμού με τον Βιγιαφάνιες, ενώ ο Αργεντινός τιμωρήθηκε με κίτρινη.
 
Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ξεκίνησε δυνατά, με ορμή και πάθος, εκπορευόμενα κι από την κερκίδα, έδειξε να ελέγχει τον αγώνα, πήρε μέτρα στο γήπεδο κι ευτύχησε να προηγηθεί μ’ ένα καταπληκτικό γκολ του Πέλκα μόλις στο 8’ με εξαιρετικό μακρινό σουτ. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως αυτό θα του έδινε μεγαλύτερη ώθηση για τη συνέχεια, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Παναθηναϊκός, αν και αγωνιζόταν δίχως «καθαρό» επιθετικό λόγω προβλήματος της τελευταίας στιγμής του Μόλινς, έβγαλε αντίδραση, ανέβασε τις γραμμές του και πίεσε σημαντικά τους γηπεδούχους δημιουργώντας πρόβλημα στην ανάπτυξη. Μια εικόνα, η οποία ανάγκασε τον Ρουμάνο τεχνικό να ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του να μικρύνουν τις αποστάσεις, να εκμεταλλευτούν όλο το πλάτος του γηπέδου για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν επιτυχώς στα νέα δεδομένα που είχαν θέσει οι αντίπαλοί τους. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως από ένα σημείο και μετά ο Πασχαλάκης προτιμούσε συνειδητά να δίνει συνέχεια στον αγώνα με βολέ, παρά τροφοδοτώντας τους πλησίον σ’ αυτόν αμυντικούς, όπως συμβαίνει συνήθως.
 
Το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στα δυο αμυντικά χαφ, Κάνιας και Μαουρίσιο, αφού δεν είχαν κίνηση δίχως την μπάλα ενώ δεν υπέπεσαν σε πολλά λάθη κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Την ίδια στιγμή και οι δυο πτέρυγες δυσλειτουργούσαν επιθετικά, αφού ο Λημνιός είχε πρόβλημα με τον Ινσούα κι η συνεργασία του με τον Μάτος δεν έβγαλε κάτι ουσιαστικό, ενώ και ο Μακ είχε προβλήματα με τον Γιόχανσον και τις βοήθειες που του έδιναν οι Κολοβέτσιος – Κουτρουμπής. Με τον αγώνα να εξελίσσεται σε λεπτές ισορροπίες, η προσμονή για το δεύτερο μέρος έγινε ακόμη μεγαλύτερη ως προς τί θα μπορούσε ν’ αλλάξει. Κι όμως … άλλαξαν πολλά. Οι «πράσινοι» θέλησαν να προσδώσουν μεγαλύτερη επιθετικότητα στο παιχνίδι τους και με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Χίλιεμαρκ πήρε τη θέση του Γιόχανσον. Ωστόσο, πριν προλάβει να φανεί η επίδραση της συγκεκριμένης διαφοροποίησης, ο Πέλκας έβαλε και πάλι το … πόδι του. Από πλάγιο που εκτέλεσε ο Κρέσπο, βρέθηκε εντός περιοχής, απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του και πλάσαρε ιδανικά τον Διούδη για το 2-0.
 
Ο τρόπος με τον οποίο σημείωσε το γκολ αυτό περισσότερο και λιγότερο το σκορ φάνηκε να κλονίζουν σημαντικά τον Παναθηναϊκό. Εξι λεπτά μετά, ο Τσίμιροτ αντικατέστησε τον Κάνιας κι ο Μαουρίσιο, που ρωτήθηκε από τον πάγκο για το αν μπορεί να συνεχίσει για να γνέψει έπειτα από λίγο καταφατικά, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, θυμίζοντας την αγωνιστική εικόνα που είχε πριν από τον τραυματισμό του. Στο 66’ είναι ο Βραζιλιάνος που δοκιμάζει δυνατό σουτ εκτός περιοχής κι ο διαιτητής κ. Στυλιαράς υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών για χέρι του Ινσούα, που σήμανε και την αποβολή του με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Την εκτέλεση ανέλαβε – και πάλι – ο Κουλούρης για να ανεβάσει το δείκτη του σκορ στο 3-0. Ενα λεπτό μετά ο Χουλτ αντικαθιστά τον Αλτμαν, ενώ στο 73’ ο Πρίγιοβιτς μπαίνει αντί του Κουλούρη και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα στο 77’, με κίνηση …. πίβοτ διαμορφώνει αυτό που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Δυο λεπτά μετά ο Βιγιαφάνες δέχεται πίεση από δυο αντιπάλους του, ο Μακ δέχεται χτύπημα από κίνηση στα … «τυφλά» με το χέρι του Αργεντινού. Κακώς αντιδρά με χειροδικεία κι αποβάλλεται. Αυτό δεν άλλαξε την απόφαση για την Τρίτη αλλαγή του ΠΑΟΚ, καθώς ο Λημνιός διαμαρτυρήθηκε για κράμπες λόγω κόπωσης και στο 82’ έδωσε τη θέση του στον Κάμπος.
 
Το τέλος του αγώνα βρίσκει τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν. Εβγαλαν ένα ντέρμπι με τον Πέλκα ν’ αποδεικνύει – για μια ακόμη φορά – ότι μπορεί να ενσαρκώσει το ρόλο του ηγέτη και σε μια όχι και τόσο καλή μέρα της ομάδας δημιουργικά να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση κάνοντας τη διαφορά. Συνέχισαν το εντυπωσιακό σερί στην έδρα τους με εξαιρετική παραγωγικότητα. Κι ακόμη και σε μια τέτοια μέρα κατάφεραν να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα νώτα τους χάρη στην εν γένει πολύ καλή αμυντική λειτουργία αλλά με ιδιαίτερη μνεία σε Βαρέλα και Μαλεζά ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Τέλος ικανοποίησαν τον κόσμο που επέστρεψε στην Τούμπα για πρώτη φορά έπειτα από έξι αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αλλά κινδυνεύει με νέα τιμωρία στην επόμενη – πλέον – φορά που θ’ ανάψει πυρσός στην κερκίδα, καθώς η μια από τις δυο (σ.σ. φορές) που υπήρχαν ως περιθώριο «κάηκε» χτες. Επόμενος και τελευταίος σταθμός για τον πρώτο γύρο τα Χανιά. Εκεί όπου ο «Δικέφαλος» δε θα έχει σίγουρα τον τιμωρημένο Μακ αλλά και τον προσφάτως εγχειρισμένο Βιεϊρίνια. Εχοντας καταφέρει να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ομάδα που ασφυκτιά για βαθμούς ούσα στην τελευταία θέση και με μονοψήφια συγκομιδή βαθμών ως τώρα. Γι’ αυτό κι η προσπάθεια που θα καταβάλει θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Καλή εβδομάδα σε όλους, καλή συνέχεια και καλή δύναμη …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.