Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι … σύμπτωση

Ο Κωστής Μπότσαρης ανοίγει , στο blog του, το κεφάλαιο, Κάρλος Ζαμπράνο...

Εδώ και λίγο καιρό έχει «ανοίξει» μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τον Κάρλος Ζαμπράνο.  Ο 29χρονος Περουβιανός ήταν ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού ο ετήσιος δανεισμός του από τη Ρουμπίν Καζάν επιτεύχθηκε όχι απλώς την τελευταία ημέρα, αλλά την ύστατη ώρα, με ένα λάθος της ρωσικής ομάδας να θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωσή του. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας μέσα από την UEFA προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού για την απόκτηση – έστω και για μια σεζόν αρχικά – ενός ικανότατου κεντρικού αμυντικού, με εξαιρετική θητεία στο γερμανικό πρωτάθλημα, σε καλή ηλικία και με διάθεση να δείξει, να αποδείξει προκειμένου να επιστρέψει και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Αλλωστε η αδιαμφισβήτητη ποιότητά του ήταν αυτή που έπεισε την ιδιοκτησία να δαπανήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των δυο εκατομμυρίων ευρώ ως ενοίκιο για να του φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος.
 
Νοτιοαμερικανός με γνωστά τα στοιχεία που συνοδεύουν τους ποδοσφαιριστές αυτών των χωρών για το χαρακτήρα τους, το ποδοσφαιρικό τους προφίλ και τις ηγετικές του ικανότητες, έδειχνε να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποζητούσε ο ΠΑΟΚ για να προσθέσει έναν ποδοσφαιριστή με νοοτροπία πρωταθλητή στο δυναμικό του, ικανό ν’ αντέξει την πίεση, να κατευθύνει μαεστρικά την αμυντική γραμμή, να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του στις δύσκολες στιγμές και να συμβάλλει καταλυτικά στο να περάσει εύκολα ή δύσκολα από κάθε λογής κακοτοπιά που την περίμενε στα γήπεδα – ειδικά – των αντιπάλων της.
 
Ολο αυτό το συμπαγές σενάριο όμως κατέρρευσε πανηγυρικά από τον εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν κι αποβλήθηκε μέχρι και σήμερα. Ο Ζαμπράνο εδώ και καιρό δεν υπολογίζεται από την τεχνική ηγεσία κι όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για αίτια που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με εκείνον τον αγώνα, αλλά με την εν γένει παρουσία του στην ομάδα, στην καθημερινότητά της, εντός κι εκτός γηπέδων. Το προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως ο εν λόγω ποδοσφαιριστής θα επιστρέψει στο Καζάν κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο με τον ΠΑΟΚ να διακόπτει τον δανεισμό του, καθώς το … ισοζύγιο της προσφοράς του σε σχέση με το κόστος είναι εξαιρετικά ασύμφορο.
 
Το σίγουρο είναι πως σίγουρα κάτι έχει συμβεί. Δηλαδή ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός δεν είναι καθ’ όλα αθώος. Την ίδια στιγμή όμως γεννώνται κι άλλα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης κίνησης ήταν γνωστό εξ αρχής. Μάλιστα, προχώρησαν σ’ αυτήν με την προοπτική ν’ αποκτηθεί το προσεχές καλοκαίρι εφόσον όλα κυλούσαν ομαλά και διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σεζόν επιτυχιών. Αρα οι προϋποθέσεις υπήρχαν για να συμβεί αυτό.
 
Τώρα, αν εκείνος βρήκε περιθώρια για να βγάλει κάτι διαφορετικό σίγουρα δεν ευθύνεται μόνον αυτός. Γιατί στην ίδια συζήτηση μπορεί να μπει και το παράδειγμα του Ουάρντα, που στον ΠΑΟΚ ήταν άλλος άνθρωπος και στον Ατρόμητο – μέχρι στιγμής – δείχνει να είναι κάποιος άλλος, αντιστρόφως ανάλογα από ότι τον χαρακτήριζε ως κάτοικο Τούμπας. Η ουσία του πράγματος έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές, που καλώς ή κακώς, κυρίως κάτω των τριάντα κι ειδικά με τους μη Ευρωπαίους, είναι σα μικρά, κακομαθημένα παιδιά. Αν αφήσεις ένα μικρό παιδί ελεύθερο μέσα σ’ ένα σπίτι ν’ αλωνίζει μόνο του, το πλέον πιθανό είναι να το … γυρίσει ανάποδα σε βαθμό τέτοιο που να χρειάζεται … ανακατασκευή. Αν όμως το περιορίσεις σε μια γωνία του σπιτιού, το επιτηρείς και το προσέχεις, δύσκολα θα καταφέρει να ξεφύγει και να σου κάνει τη μεγάλη ζημιά θέτοντας σε κίνδυνο και τον εαυτό του. Ο γονιός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη – αν όχι όλη – κι όχι το … παιδί.
 
Ο Ζαμπράνο είναι περιουσία του «Δικεφάλου», με ημερομηνία λήξης αλλά και προοπτική επέκτασης αυτής. Κάτι που σημαίνει πως έπρεπε να προσεχθεί, όπως ανάλογα πρέπει να προσέχονται όλα τα ανθρώπινα κομμάτια της περιουσίας αυτής. Και για το καλό της ομάδας και για το καλό του ίδιου. Κάποιος να του μιλήσει. Κάποιος να τον έχει από κοντά. Κάποιος να καταφέρει να τον βοηθήσει να κατανοήσει πόσο ωφέλιμο θα ήταν για τον ίδιο να ενταχθεί στο γενικότερο κλίμα του συνόλου. Κάποιος να του δώσει να καταλάβει πόσα πολλά έχει να δώσει στην ομάδα αλλά και πόσα πολλά έχει να πάρει απ’ αυτήν. Και για έναν ποδοσφαιριστή που έχει μπροστά του και ζωντανό το κίνητρο της συμμετοχής σε Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταφέρει κάποιος. Αν πάλι ο ίδιος έχει υποπέσει σε τόσο μεγάλο ατόπημα, ασυγχώρητο τότε … όλα καλώς καμωμένα. Αλλά αν δεν υπήρχε η σημαντικότατη αγωνιστική άνοδος του Βαρέλα, που μαζί με το φιλότιμο των υπολοίπων καλύπτουν επαρκώς τα του κέντρου της άμυνας, τότε το πρόβλημα θα ήταν ακόμη σημαντικότερο. Και σε μια χρονιά που τίθεται το πρωτάθλημα ως βασικός στόχος τέτοια προβλήματα δεν πρέπει να υπάρχουν ή πιο σωστά, τέτοια λάθη δεν πρέπει να γίνονται, είτε εξ αρχής είτε κατά τη διαρκεία και πολύ περισσότερο πλησιάζοντας προς το τέλος. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.