“Γκρεμίστε” το κάστρο του Βαντούζ

Ο Αποστόλης Λάμπος ακολούθησε την Εθνική ομάδα στο Λιχτενστάιν κι έκανε ένα μικρό οδοιπορικό στο περιβόητο κάστρο του Βαντούζ (μόνιμη κατοικία της πριγκιπικής οικογένειας) και στους δρόμους της μικροσκοπικής πρωτεύουσας.

Το Βαντούζ μπορείς να το περπατήσεις από τη μία άκρη στην άλλη σε μισή ώρα. Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση που μεταφέρω για να καταλάβετε πως μιλάμε για την τέταρτη μικρότερη χώρα της Ευρώπης, την έκτη μικρότερη χώρα του κόσμου και την τρίτη μικρότερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπη με 38.000 κατοίκους (μόνο πάνω από Βατικανό και Άγιο Μαρίνο).

Μόλις 5000 διαμένουν στην πρωτεύουσα Βαντούζ, ένα “άντρο” τραπεζών, “χωριό” για πλούσιους, πολύ πλούσιους κατοίκους. Αρκεί να αναλογιστείτε πως μιλάμε για την πρώτη (ή δεύτερη ανάλογα τη χρονιά) χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλην εισόδημα με το αφορολόγητο στις 250.000 ευρώ! Ο βασικός μισθός για έναν σερβιτόρο για παράδειγμα ανέρχεται στις 3.000 ευρώ. 

Σε αυτή τη χώρα λοιπόν δεσπόζει το περιβόητο κάστρο του Βαντούζ το οποίο είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Χρειάστηκαν είκοσι λεπτά περπάτημα σε ένα μικρό οφιώδες μονοπατάκι για να φτάσω. Εκεί ζει το δικό του “παραμύθι” ο πρίγκιπας Χανς Άνταμ Β’. Το κάστρο αποτελεί μόνιμη κατοικία της πριγκιπικής οικογένειας και είναι φυσικά κλειστό για το κοινό. 


Το κάστρο όπως φαίνεαι από την πλατεία του Δημαρχείου

Εκεί ο πρίγκιπας δέχεται κυρίως τους επίσημους καλεσμένους του για να μιλήσουν προφανώς για τα οικονομικά τους. Η περιουσία του Χανς ανέρχεται σε 5 δισεκαομμύρια στερλίνες την ώρα που η περιουσία της Βασίλισσας Ελισσάβετ είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια στερλίνες. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της Liechtenstein Global Trust για όσους έχετε τα χρήματά σας σε αυτή την τράπεζα. 


Στο χώρο έξω από το κάστρο


Η οπτική από τη βόρεια πλευρά του κάστρου

Η θέα που έχει από ψηλά είναι μαγευτική, καθώς μπορεί να θαυμάζει τις χιονισμένες άλπεις, ενώ έχει και όλο το Βαντούζ κάτω από τη “μύτη” του. Μια ματιά μέσα από το τηλεσκόπιο μπορεί να σε βάλει ακόμα και στις εξέδρες του Rheinpark Stadion στο οποίο θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδος με το Λιχτενστάιν.


Στο βάθος φαίνεται το Rheipark Stadion κάτω από τις Άλπεις

Στο κέντρο της παλιάς πόλης όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο ξεκινά ένας πεζόδρομος περίπου 200 μέτρων στον οποίο συναντά κανείς λίγα εστιατόρια, κάποια μαγαζιά με σουβενίρ, το μουσείο φιλοτελισμού του Λιχτενστάιν, το Μουσείο Καλών Τεχνών και καταλήγει στην πλατεία όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο της χώρας.


Το δημαρχείο


Το κοινοβούλιο

Έξω από το Μουσείο Καλών Τεχνών το βλέμμα τραβάει μια “Γκόρντα”. Μια από τις ευτραφείς κυρίες του διάσημου Κολομβιανού γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο οι οποίες κοσμούν μερικές πόλεις σε όλο τον κόσμο και το Βαντούζ έχει την τύχη να φλοξενεί μία εξ αυτών. Μετά το τέλος του πεζόδρομου και σε απόσταση 50 μέτρων δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φλόριν που χτίστηκε το 1874. 


Η Γκόρντα του Φερνάντο Μποτέρο


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φλόριν

Το γήπεδο που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση, το  Rheinpark Stadion, βρίσκεται χτισμένο  πάνω στη μια όχθη του Ρήνου ποταμού (εξ ου και το όνομα) και από πάνω του σαν “πίνακας ζωγραφικής” εκτείνονται οι Άλπεις δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό το οποίο εύκολα μπορεί να σε αποσπάσει από τις αγωνιστικές σου υποχρεώσεις.

Αυτά είναι όλα όσα μπορεί κανείς να δει στο Λίχτενστάιν (Λαμπερή Πέτρα σημαίνει το όνομα) το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια τέλεια βάση καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία περικλειόμενο από τις Άλπεις. Κρυμμένο ουσιαστικά ανάμεσα στα βουνά των Άλπεων το “γερμανόφωνο” Λίχτενστάιν απέχει 2 ώρες από το Μιλάνο, 3 ώρες από το Μόναχο, λιγότερο από μια ώρα για ελβετικά θέρετρα τύπου Σεντ Μόριτζ, Νταβός κλπ., και να θέλει κανείς σε 4 ώρες και κάτι βρίσκεται στην Βενετία.

Η Εθνική Ελλάδος όμως που δεν ήρθε για τουρισμό ευελπιστεί να πάρει λίγη λάμψη από την “Λαμπερή Πέτρα” και να φύγει με το διπλό από το Βαντούζ απογοητεύοντας τον Πρίγκιπα Χανς Άνταμ Β’ που θα παρακολυθεί από το κάστρο του την αναμέτρηση.

Από το Βαντούζ για το novasports.gr, Αποστόλης Λάμπος


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.