Απλή νίκη με πολυσύνθετα οφέλη

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη 3-0 του ΠΑΟΚ επί του Απόλλωνα Σμύρνης στο γήπεδο της Τούμπας και τα οφέλη που έχει ο «Δικέφαλος» του Βορρά από το συγκεκριμένο ματς.

Και ο Απόλλων Σμύρνης προστέθηκε στη λίτσα των φετινών «θυμάτων» του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Εκεί όπου σε δεκατρείς επίσημους αγώνες από το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν για προκριματικά Europa League, Πρωτάθλημα και Κύπελλο μετράει μόνο νίκες σε δεκατρείς – συνολικά – αγώνες που έχει δώσει ως τώρα, εκ των οποίων οι έξι (σ.σ. ο ένας δόθηκε στον Καυτανζόγλειο) μετρά ισάριθμες νίκες. Κι αυτό συνιστά … δυνατή έδρα, μια βασική αρχή για την επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί και για τη φετινή σεζόν. Ενα επίτευγμα, που αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πώς ξεκίνησε αυτή η σεζόν, τους … κλυδωνισμούς και την αμφισβήτηση που υπήρξαν για να φτάσει ως εδώ και πλέον άπαντες ν’ αναπνέου πιο ήρεμα. 

Το σενάριο για τη χτεσινή αναμέτρηση ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Ο Απόλλων Σμύρνης θα διαφύλατε τα μετόπισθέν του με κάθε τρόπο «ροκανίζοντας» το χρόνο και μόλις του παρουσιαζόταν η ευκαιρία θα προσπαθούσε να φύγει γοργά στην αντεπίθεση για να «πλήξει» τον ΠΑΟΚ. Για να μπορέσει να τα καταφέρει ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του χρειάζονταν υπομονή, επιμονή, «καθαρό» μυαλό προκειμένου οργανωμένα να μπορέσουν να διασπάσουν την πυκνή συνοχή της ομάδας του Γιώργου Παράσχου και να πετύχουν το πρώτο γκολ που θα έκανε τη συνέχεια σαφώς πιο εύκολη. Οπερ κι εγένετο … Ισως όχι ακριβώς έτσι, αλλά όλα όσα προηγήθηκαν μέχρι το πρώτο γκολ της αναμέτρησης ήταν ακριβώς έτσι κι από ατυχία δεν είχαν καταφέρει οι γηπεδούχοι ν’ ανοίξουν το σκορ νωρίτερα αφού μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν δυο σημαντικότατες ευκαιρίες για γκολ, με την πλέον έντονη εξ αυτών ν’ ανακόπτεται από τον Σταύρο Τσουκαλά στο 5’ πάνω στη γραμμή της εστίας της ομάδας του.   

Πλέον υπάρχει και μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ο «Δικέφαλος» έχει κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων του. Κάτι που γίνεται αντιληπτό και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την εκάστοτε αναμέτρηση μαζί του. Κάτι που το βλέπει κανείς και στην αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών του. Από το ξεκίνημα του χτεσινού αγώνα, σε μια ιδιαίτερη μέρα ελέω της πολύ μεγάλης συγκέντρωσης για την ονοματοδοσία της γείτονας χώρας, οι γηπεδούχοι έδειξαν τις διαθέσεις τους. Πήραν τον έλεγχο του αγώνα, κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα κι αρχικά επέλεξαν ν’ αναπτυχθούν από τις πτέρυγες. Είτε από δεξιά με τον Μάτος, καθώς ο Κάμπος συνέκλινε στον άξονα για να του δίνει το χώρο, είτε από αριστερά όπου Βιεϊρίνια και Μακ εξ αρχής έδειξαν αμφότεροι πως βρίσκονταν σε πολύ καλή μέρα. Παράλληλα όμως, υπήρξε και μια ανησυχία που αφορούσε τον Μαουρίσιο, λόγω του ότι σ’ ένα από τα τελευταία σουτ της προθέρμανσης ένιωσε μια ελαφριά ενόχληση, εξ ου και το από νωρίς … «ζέσταμα» του Σακχόφ, μέχρι το εικοστό λεπτό. 

Ο ποδοσφαιριστής που λύτρωσε αρχικά τον Απόλλωνα στο 5’ έμελλε να είναι αυτός από τα πόδια του οποίου θα ξεκινήσει το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ στο 27’. Η πίεση των γηπεδούχων, η ορθή (αλληλο)κάλυψη τον οδήγησαν σε μια παράλληλη μεταβίβαση. Ο Μακ καιροφυλακτούσε, έκλεψε την μπάλα, έβγαλε ιδανικό ένα – δυο με τον Πρίγιοβιτς, πρόλαβε τον Χουάντερσον στην έξοδό του και άνοιξε το σκορ, σε μια καίρια χρονική στιγμή γενικά για την ομάδα του και ειδικά για τον ίδιο, που εδώ και καιρό αποζητά τον παλιό, καλό του εαυτό. Είχε να σκοράρει από την εκτός έδρας νίκη στην Ξάνθη, όμως δεν ήταν μόνον το γκολ αλλά η εν γένει εμφάνισή του. Τη θέση του στο αρχικό σχήμα την είχε απωλέσει από τον Λημνιό και σε συνάρτηση με την ποινή των τριών αγωνιστικών είχε χάσει πολύτιμο έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Η ευκαιρία όμως που του δόθηκε εκ νέου από την τεχνική ηγεσία δεν την άφησε να πάει χαμένη κι αυτό είναι ένα μέρος από τη φιλοσοφία που διέπει την ομάδα για όσους αγωνίζονται και για όσους περιμένουν ν’ αγωνιστούν. Αυτό συνιστά υγιή ανταγωνισμό προκειμένου να δημιουργούνται ακόμη και … νεύρα για όποιον θέλει ν’ αποδείξει ότι μπορεί να παίξει, ώστε όταν μπει να δώσει ότι έχει και δεν έχει. Κι επειδή στην κουβέντα αυτή θα μπει κι ο Πρίγιοβιτς, η απάντηση του Ρουμάνου τεχνικού την περασμένη Παρασκευή για το συγκεκριμένο θέμα διαχείρισης δίνει μια εξήγηση, αρεστή ή όχι, σωστή ή λάθος. Το αποτέλεσμα μετράει και μέχρι στιγμής αυτά τον δικαιώνουν προς το παρόν. 

Στο αμέσως επόμενο λεπτό οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν αντίδραση, ένα σουτ εκτός περιοχής κόντραρε σε δυο αμυντικούς του ΠΑΟΚ ευνοώντας τον Ναδάλες αλλά πριν εκείνος σουτάρει εντός περιοχής βγήκε ο Πασχαλάκης κι έδιωξε. Το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, από κόρνερ του Πέλκα με τον Μάτος να κάνει την κάθετη κίνηση για την κεφαλιά. Ο Βραζιλιάνος για … χιλιοστά δε βρήκε την μπάλα επηρεάζοντας όμως τον Κονέ που βρισκόταν πίσω του, πάνω στο πόδι του οποίου χτύπησε η μπάλα για να καταλήξει – εκ νέου – στα δίχτυα. 

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Απόλλων μπήκε με ορμή. Μια ορμή που ανέκοψε ο Βαρέλα αποφασιστικά, εκκινώντας και τη διαδοχική αντεπίθεση. Ο Μαουρίσιο έβγαλε τετ α τετ τον Πέλκα με τον διεθνή μεσοεπιθετικό να πλασάρει άουτ. Στο 56’ έμελλε να είναι η καλύτερη ευκαιρία των φιλοξενούμενων με τον Βαρέλα να κάνει λάθος εκτίμηση, η μπάλα να φτάνει στον Ναδάλες κι εκείνος με μονοκόματο σουτ να σημαδεύει την … οριζόντια δοκό του Πασχαλάκη. Δυο λεπτά μετά, ο Πέλκας είχε μια – ακόμη – σπουδαία ευκαιρία να σκοράρει, όταν έπειτα από εξαιρετικές συνεργασίες βρέθηκε εντός περιοχής αλλά το πλασέ του σταμάτησε στα πόδια του Χουάντερσον, που είχε δεύτερη διαδοχική, εντυπωσιακή απόκρουσε σε σουτ εκτός περιοχής του Μακ. Το ίδιο έκανε και στο 66’ σε αντίστοιχο σουτ του Πρίγιοβιτς, ενώ στην αντιστροφή των ρόλων στο 78’ ο Πασχαλάκης μπλόκαρε το σουτ του Μενδρινού, διατηρώντας το μηδέν στην εστία του για ένα ακόμη αγώνα, τον έκτο από τότε που πήρε θέση βασικού. Σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ΠΑΟΚ συνειδητά έδωσε μέτρα στον αντίπαλο, προκειμένου ν’ ανοίξει τις γραμμές του και να προσπαθήσει να φύγει με καλύτερες προϋποθέσεις στην επίθεση. Στο 77’ ο Λημνιός αντικατέστησε τον Κάμπος και στο 81’ ο Ελ Καντουρί, που επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του, πήρε τη θέση του Πέλκα. 

Τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τον «Δικέφαλο» από το 84’ και μετά καθώς ο Ναδάλες αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Πρίγιοβιτς στις καθυστερήσεις με εξαιρετικό πλασέ από ασίστ του Μάτος. Ο Βραζιλιάνος, μπορεί να μην είχε τη συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του που είχε σε άλλους αγώνες, αλλά αφ’ ενός δε χρειάστηκε, αφ’ ετέρου ήταν εξαιρετικός ανασταλτικά, όπως κι ο Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος δε, συνέθεσε εξαιρετικό δίδυμο με τον Μακ δημιουργικά και μαζί με τον «αθόρυβο» Τσίμιροτ ήταν στους διακριθέντες της ομάδας του. Ο ΠΑΟΚ πήρε αυτό που ήθελε χωρίς να χρειαστεί να υπερβάλει εαυτόν. Αντιθέτως άφησε την εντύπωση πως ακόμη έχει πολλά και σημαντικά περιθώρια βελτιώσης, αλλά πλέον ξέρει πως να διαχειριστεί τον κάθε αγώνα και τις δυνάμεις του, εν όψει και της συνέχειας, σύμφωνα με την οποία την Τετάρτη στις 21.45 θα υποδεχτεί τον Ατρόμητο στην Τούμπα για τον πρώτο εκ των δυο αγώνων για τους «8» του Κυπέλλου. Σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής, άφησε πίσω του δυο βαθμούς την ΑΕΚ κι ακολουθεί κατά πόδας τον Ολυμπιακό στον ένα βαθμό. Οι λεπτομέρειες συνεχίζουν να κάνουν τη διαφορά και μέχρι ν’ ανταμώσουν μεταξύ τους οι διεκδικητές του τίτλου στην Τούμπα, όλα δείχνουν πως αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Αρκεί να παραμείνει σταθερός, συνεπής και αποτελεσματικός. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.