Βασίλης Σπανούλης (με τη γλώσσα των αριθμών)

Τι ακριβώς έχουν πάθει οι ερυθρόλευκοι τις δέκα τελευταίες αγωνιστικές και πόσο ακριβώς τους έχει επηρεάσει η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στην ενεργό δράση; Ο Δημήτρης Καρύδας επιχειρεί να δώσει την απάντηση.

Το ερώτημα των ημερών που αφορά στον Ολυμπιακό είναι ένα: Τι ακριβώς έχουν πάθει οι ερυθρόλευκοι τις δέκα τελευταίες αγωνιστικές και πόσο ακριβώς τους έχει επηρεάσει η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στην ενεργό δράση. Η απάντηση δεν είναι απλή, ούτε μπορεί να δοθεί απλοϊκά και επιδερμικά. Ακόμη και η γλώσσα των αριθμών δίνει μερικές σαφείς απαντήσεις αλλά αφήνει και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Χρησιμοποιώντας τα αναλυτικά στοιχεία του σάιτ overbasket κάναμε μια «ενδοσκόπηση» στα δέκα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί ο Σπανούλης αναζητώντας την αλήθεια. Πριν καταθέσουμε τα συμπεράσματα μας να τονίσουμε το εξής: Η ανάλυση βασίζεται σε δύο άξονες. Στο τι κάνει ο Ολυμπιακός με ή χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ και δεύτερον με ποιους ακριβώς συμπαίκτες δίπλα του αγωνίζεται ο Σπανούλης.

Σ’  αυτά τα δέκα παιχνίδια, λοιπόν, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει χρησιμοποιήσει 53(!) διαφορετικές πεντάδες με τον Σπανούλη στο παρκέ. Ο μεγάλος αριθμός έχει να κάνει με πολλούς λόγους: Τους τραυματισμούς που ταλαιπωρούν τους ερυθρόλευκους, τον αντίπαλο (ποια ματς απ βολεύουν) και τις επι μέρους συνθήκες των αγώνων. Ορισμένες απ΄ αυτές τις πεντάδες χρησιμοποιήθηκαν για λόγους σκοπιμότητας και στιγμής για μερικά δευτερόλεπτα, κάποιες άλλες όμως είναι σαφώς πιο μόνιμες.

Το συνολικό όμως πρόσημο καταλήγει σε κάθε περίπτωση αρνητικό. Σ’  αυτά τα δέκα παιχνίδια με τον Σπανούλη στο παρκέ έχει -36 (σκόραρε 420 πόντους και δέχτηκε 456). Χωρίς τον Σπανούλη είναι οριακά θετικό με ένα +3(311 πόντοι υπέρ, 309 κατά).

Μόνο σε δύο αγώνες απ΄ αυτή τη δεκάδα ο Ολυμπιακός πήρε περισσότερα με τον Σπανούλη στο παρκέ: Με την ΤΣΣΚΑ (+6, ενώ όταν δεν έπαιζε το πρόσημο ήταν -4) και με την Εφές (+9 και -5 αντίστοιχα). Θετικό πάντως πρόσημο είχε και στους αγώνες με τη Ρεάλ και την Αρμάνι αλλά η αντιστοιχία ήταν πάλι θετικά μεγαλύτερη όταν δεν έπαιζε: +1 και +8 με τη Ρεάλ, +2 και +5 με την Αρμάνι όταν αντίστοιχα έπαιζε ή καθόταν στον πάγκο. Ανάλογα θετικό ήταν το πρόσημο με τη Μακάμπι (+11 με παρόντα τον Σπανούλη, το μεγαλύτερο σ΄ αυτή τη δεκάδα αγώνων) και +19 με οποιαδήποτε άλλη πεντάδα –χωρίς τον αρχηγό του- στο παρκέ. Γίνεται αντιληπτό ότι και στις πέντε νίκες του Ολυμπιακού προκύπτει θετικό πρόσημο με τον Σπανούλη στο παρκέ. Η απόκλιση είναι ανάλογη και στις ήττες όπου και πάλι σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Με τη Μπάμπεργκ 31-40 με Σπανούλη και 34-27 χωρίς αυτόν, με Ζάλγκιρις 43-56 και 25-14 αντίστοιχα και πάει λέγοντας αφού ανάλογη είναι η εικόνα και στις άλλες τρεις εκτός έδρας ήττες του Ολυμπιακού αυτό το διάστημα.

Ο Σφαιρόπουλος έχει χρησιμοποιήσει 53 διαφορετικές πεντάδες παρόντος του Σπανούλη. Μόνο μια απ΄ αυτές έχει παίξει έξι φορές στους δέκα αγώνες: Σπανούλης-Μάντζαρης-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ (αυτό που αποτελούσε την περσινή σταθερή βασική πεντάδα των ερυθρόλευκων). Συνολικά αυτή η πεντάδα έχει μείνει για 18’48’’ παρέα αλλά έχει -7 (49 πόντοι υπέρ και 56 κατά). Τέσσερις φορές έχει εμφανιστεί η θεωρητικά πιο επιτυχημένη πεντάδα: Με Σπανούλη, Ρόμπερτς, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ. Έχουν παίξει τον περισσότερο χρόνο από κάθε άλλη πεντάδα (34’54’’) με απολογισμό +4(66-62).

Άλλες έξι πεντάδες έχουν εμφανιστεί από τρεις φορές (στην παρένθεση αναφέρεται το συνολικό σκορ του συγκεκριμένου σχήματος) από τις οποίες φαίνεται να είναι η πιο πετυχημένη αυτή με Σπανούλη-Μάντζαρη-Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Πρίντεζη:

Σπανούλης-Μάντζαρης-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Μακλίν 8’19’’ (14-19)
Σπανούλης-Ρόμπερτς-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Μακλίν  7’11’’ (11-17)
Σπανούλης-Μάντζαρης-Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Πρίντεζης 7’11’’ (17-12)
Σπανούλης-Μάντζαρης-Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Μακλίν  5’42’’ (20-18)
Σπανούλης-Ρόμπερτς-Στρέλνιεκς-Παπανικολάου-Πρίντεζης 5’28’’ (11-13)
Σπανούλης-Ρόμπερτς-Παπανικολάου-Γουίλτζερ-Μακλίν 5’28’’ (2-10)
Σπανούλης-Στρέλνιεκς-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ  4’56’’ (4-11)

Άλλες 13 πεντάδες έχουν εμφανιστεί για δύο φορές. Τον περισσότερο χρόνο χρησιμοποιήθηκαν οι εξής τρεις:

Σπανούλης-Ρόμπερτς-Παπανικολάου-Γουίλτζερ-Μπόγρης 14’44’’ (27-25)
Σπανούλης-Στρέλνιεκς-Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Μακλίν 14’18’’ (28-31)
Σπανούλης-Στρέλνιεκς-Τόμπσον-Παπανικολάου-Παπαπέτρου 9’50’’ (31-15)

ΥΓ Γίνεται αντιληπτό ότι και στην ανάλυση που κάναμε αλλά και σε κάθε ανάλυση ισχύει ο χρυσός κανόνας της στατιστικής: ‘Οσο πιο μεγάλο το δείγμα τόσο πιο ακριβές και κοντά στην αλήθεια. Αλλά πάντοτε οι αριθμοί είναι θέμα ανάγνωσης και ερμηνείας. Εμείς παραθέσαμε τα στοιχεία μιας οκτάωρης έρευνας και από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να βρει τις αλήθειες μέσα από τα νούμερα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.