Εδραιώνει την πρωτεκαθεδρία του…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη 3-1 του ΠΑΟΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας και την παραμονή του «Δικέφαλου» του Βορρά στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε – και – από τους Ζωσιμάδες, επικρατώντας 3-1 του ΠΑΣ Γιάννινα (9’ Πέλκας, 39’ και 45’+ Πρίγιοβιτς – 71’ Κόντε), διεύρυνε το εντυπωσιακό νικηφόρο σερί του και παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας δέκα αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και δυο πριν από την έναρξη των ντέρμπι στην Τούμπα, πρώτα με τον Ολυμπιακό και δυο εβδομάδες μετά με την ΑΕΚ. Σε μια έδρα που παραδοσιακά, πλην ελαχίστων περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε δυσκολίες, παρουσία πληθώρας οπαδών του, κατέθεσε πάθος, συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, πήρε εξ αρχής τα ηνία του αγώνα δείχνοντας πως δεν ήταν διατεθειμένος να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο παρά μόνον με τους τρεις βαθμούς της νίκης. 

Για του λόγου το αληθές, είχε την πρώτη σημαντικά καλή στιγμή του στο πρώτο μόλις – λεπτό, όταν σε σέντρα του Μακ ο Πρίγιοβιτς έβαλε το πόδι του με την μπάλα να παίρνει καμπύλη περνώντας πάνω από τον Βελλίδη και λίγο πάνω από την οριζόντια δοκό. Δεύτερη ευκαιρία στο 6’, με σουτ με του Κάμπος με το αριστερό του – όχι το καλό του – πόδι και την μπάλα να περνάει άουτ. Τις δυο … προειδοποιήσεις διαδέχτηκε το γκολ του Πέλκα τρία λεπτά μετά, μ’ εξαιρετική ατομική ενέργεια του Βιεϊρίνια που συνέκλινε προς τον άξονα, έβγαλε τον Μακ αριστερά. Ο Σλοβάκος με σέντρα βρήκε τον Πρίγιοβιτς στο δεύτερο δοκάρι, εκείνος έπιασε την κεφαλιά κι ο Πέλκας άνοιξε το σκορ, με τους γηπεδούχους να διαμαρτύρονται ως προς τη νομιμότητα της θέσης του διεθνούς μεσοεπιθετικού. Ηταν το ταιριαστό επιστέγασμα μιας πολύ καλής εκκίνησης σ’ ένα σημαντικότατο αγώνα και για τις δυο ομάδες.

Ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε με ζηλευτή αγωνιστική πειθαρχία στο παιχνίδι του, ιδανικές αποστάσεις ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τις γραμμές του, με κατοχή και ορθή κυκλοφορία μπάλας, αναζητώντας την ανάπτυξη – κυρίως – από τις πτέρυγες. Πέντε λεπτά μετά την επίτευξη του τέρματος ήταν η σειρά των ανθρώπων του να διαμαρτυρηθούν για πέναλτι, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Μακ συρτά και διαγώνια ο Βιερίνια όντας εντός περιοχής με τη μια έπιασε το σουτ με το αριστερό, υποστηρίζοντας πως η μπάλα σταμάτησε στο χέρι του Μπέριου. Με τους Μαουρίσιο και Σάκχοφ να εναλλάσονται στο χώρο του κέντρου και αντίστροφες προωθήσεις – κυρίως του Βραζιλιάνου – ο Κάμπος βρήκε διάδρομο στο 18’ για να μπει στην περιοχή του ΠΑΣ και με δυνατό σουτ να δοκιμάσει την ετοιμότητα του Βελλίδη, που έδιωξε σε κόρνερ. Δυο λεπτά νωρίτερα, ο Γιάννης Πετράκης είχε υποχρεωθεί στην πρώτη του αλλαγή, καθώς ο Λίλα αποχώρησε λόγω ενόχλησης στον αριστερό προσαγωγό με τον Μανθάτη να τον αντικαθιστά και τον Ελληνα τεχνικό να μετατρέπει το σχηματισμό της ομάδας του σε 4-3-3 ή πιο ευδιάκριτα 4-1-4-1. 

Μια κίνηση που πρόσκαιρα αποσυντόνισε τους αντιπάλους του, κυρίως σ’ ότι είχε να κάνει με την κυκλοφορία, την κατοχή και την ανάπτυξη, έχοντας ως όφελος κάποια μέτρα στο γήπεδο για τους Ηπειρώτες. Εντούτοις, η αντίδραση ήρθε σε συνθήκες αντεπίθεσης στο 29’ με τον Πέλκα να βγάζει τετ α τετ – υπό γωνία – τον Πρίγιοβιτς, αλλά και πάλι με  διπλή σωτήρια απόκρουση ο Βελλίδης είπε «όχι» στον Σέρβο επιθετικό. Η πρώτη καλή στιγμή για τους Γιαννιώτες ήρθε στο 31’ από κόρνερ του Βιντάλ, πήρε την κεφαλιά ο Τζημόπουλος για να μπλοκάρει ο Πασχαλάκης. Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας του «Δικεφάλου» προσπάθησε να βγάλει γοργά στην επίθεση την ομάδα του, κάτι όμως που δεν απέδωσε καρπούς, με οδηγίες από τον πάγκο να αποφεύγει τα βολέ, τροφοδοτώντας τους αμυντικούς για μια πλέον ορθολογική ανάπτυξη. 

Ο ΠΑΟΚ, προηγούμενος στο σκορ, ανέβασε και πάλι ρυθμό και προσπάθησε με υπεραρυθμία στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής να «τρυπήσει» τον συμπαγή άξονα που δημιουργούσε η πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων και το κατάφερε στο 39’, έπειτα από ανέβασμα του Βαρέλα, ο οποίος πήγε στο 1-2 με Κάμπος, έκανε το γύρισμα στον Πρίγιοβιτς κι εκείνος με περίτεχνο τακουνάκι νίκησε τον Βελλίδη διπλή προσπάθεια βάζοντας γερές βάσεις για την τελική επικράτηση. Ωστόσο, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και πάλι ο Σέρβος με προβολή αξιοποίησε την πολύ όμορφη προσπάθεια του Μακ, που έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, η μπάλα κόντραρε στον Μπέριο παίρνοντας καμπύλη και παρά την υπερπροσπάθεια του Μιχαήλ σημειώσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στην αναμέτρηση πιστοποιώντας την αγωνιστική του άνοδο και στους εκτός έδρας αγώνας, ως επιβράβευση της εν γένει πολύ καλής του παρουσίας.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός ήταν σαφώς πιο … «πεσμένος», στη λογική και της διαχείρισης δυνάμεων εν όψει του δεύτερου αγώνα Κυπέλλου της προημιτελικής φάσης με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Η πρώτη καλή στιγμή για τους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου ήρθε στο 55’ όταν έπειτα από κόρνερ, σε μακρινό αλλά πολύ δυνατό σουτ του Βιεϊρίνια με «σκάσιμο», έδιωξε ο Βελλίδης δύσκολα. Στο 64’ νέα διείσδυση του εξαιρετικού – και για πρώτη φορά «μασκοφόρου» – Πέλκα, με σουτ από τα όρια της μικρής περιοχής, κόπηκε από προβολή αμυντικού. Γενικότερα, η παρουσία του απέδειξε πόσο πολύτιμο στοιχείο αποτελεί για την ομάδα με συμμετοχή στην ανάπτυξη αλλά και ανασταλτικά καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που επέστρεψε ταχύτατα για να κόψει. Οι ευκαιρίες συνεχίστηκαν για τον ΠΑΟΚ και δη για τον Πρίγιοβιτς καθώς στο 66’ ο Μαουρίσιο τον έβγαλε σε πλεονεκτική θέση εντός περιοχής αλλά το χατ τρικ του το αρνήθηκε και πάλι ο Βελλίδης διώχνοντας με υπερένταση σε κόρνερ. Στο ίδιο λεπτό έκανε το ντεμπούτο του ο Αζεβέντο. Η χρησιμοποίηση του Βραζιλιάνου στο αριστερό άκρο της άμυνας έδωσε την ευκαιρία – για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό – να περάσει στη φυσική του θέση ως δεξί εξτρέμ, με τον Κάμπος να πηγαίνει στον πάγκο. 

Η αντίδραση του ΠΑΣ ήρθε στο 68’ κι έπειτα από λάθος του Βαρέλα, με τον Γιάκο να πιάνει αδύναμο σουτ εκτός περιοχής, δίχως ν’ ανησυχεί τον Πασχαλάκη. Ομως τρία λεπτά, η επίμονη στόχευση των γηπεδούχων για εκδήλωση επιθέσεων από την πλευρά του νεοεισελθόντα Αζεβέντο απέδωσε καρπούς, με τον Μανθάτη να βγάζει τη σέντρα και τον Κόντε με κεφαλιά – προ του Βαρέλα – να μειώνει σε 3-1, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, βάζοντας τέλος και στο εντυπωσιακότατο σερί του Πασχαλάκη, καθώς αυτό ήταν και το πρώτο γκολ που δέχτηκε από τη μέρα που πήρε φανέλα βασικού πριν από – σχεδόν – δυόμιση μήνες. Στο 79’ ο Λημνιός πέρασε αντί του Μακ, που έδειξε σημάδια κόπωσης. Ο ΠΑΣ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, αποπειράθηκε να πολλαπλασιάσει την πίεση και στο 84’ ο Τσικάρσκι έπιασε δυνατό σουτ εντός περιοχής στη δεξιά γωνία του Πασχαλάκη, όμως ο πορτιέρε του ΠΑΟΚ ήταν σε ετοιμότητα. 

Βλέποντας την ομάδα του να αδυνατεί να κρατήσει μπάλα ο κ. Λουτσέσκου στο 86’ έριξε και τον Μπίσεσβαρ στον αγώνα στη θέση του Πέλκα αλλάζοντας εκ νέου τις ισορροπίες του αγώνα. Στο 89’ ο Ολλανδός έβγαλε το 1-2 με Πρίγιοβιτς εντός περιοχής, πραγματοποιώντας δυνατό σουτ που απέκρουσε ο Βελλίδης. Στο 91’ ο Βιεϊρίνια τροφοδοτεί τον Πρίγιοβιτς αλλά το κακό του κοντρόλ δίνει το χρόνο στον Βελλίδη να τον προλάβει πριν εκτελέσει και τέλος, στο 92’ και πάλι ο Βιεϊρίνια πραγματοποίησε – εντός περιοχής – δυνατό σουτ στη δεξιά γωνία του Βελλίδη, μς τον τελευταίο να διώχνει σε κόρνερ.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον κόσμο της ομάδας, τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία κι όχι μόνον να πανηγυρίζουν αντιλαμβανόμενοι πως σταδιακά κι έπειτα από πολύ καιρό η πίεση μεταφέρεται από αυτούς στους διώκτες τους πλέον. Οι διαδοχικές επιτυχίες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, διοχευτεύονται ορθά ως «δίψα» για τη συνέχεια και μεγαλώνουν το χαρακτήρα αυτού του συνόλου. Μια αίσθηση που εδώ και λίγο καιρό ξεπερνά τις τέσσερις γραμμές των αγωνιστικών χώρων κι όπως όλα δείχνουν θα τη συνοδεύει μέχρι τέλους ως μια πανίσχυρη πεποίθηση που είναι και απόρροια στέρησης πολλών ετών τώρα. Ενα πανίσχυρο συναίσθημα που «ανάγκασε» ακόμη και τον μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ομάδας να βρεθεί ξανά, έπειτα από πολύ καιρό, σ’ εκτός έδρας αγώνα, στέλνοντας κι αυτός με την παρουσία του το δικό του μήνυμα στην ομάδα. Δε χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως κάθε συνέχεια θα είναι και πολύ πιο δύσκολη, σε όλα τα επίπεδα. Τα περιθώρια στενεύουν μπαίνοντας στην τελική ευθεία κι η οποιαδήποτε δράση ή αντίδραση θα αγγίξει ή θα προσπαθήσει ν’ αγγίξει την κορύφωσή της. 

Αυτό το στοίχημα καλούνται να κερδίσουν τεχνική ηγεσία, ποδοσφαιριστές και κόσμος, προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους μέχρι τέλους. Η ισχύς εν τη ενώσει …. Επόμενος σταθμός, Περιστέρι. Ο δεύτερος προημιτελικός με τον Ατρόμητο για την υπεράσπιση των κεκτημένων. Μια – ακόμη – αποστολή με υψηλότατο βαθμό δυσκολίας κόντρα στη θετική έκπληξη της σεζόν. Υπάρχουν όμως μέρες ως τότε … Και μια μικρή παρένθεση. Το … ποιός είναι ο καθένας, τί θέλει και πού αποσκοπεί δεν το δείχνει σήμερα, ούτε χτες αλλά σε βάθος χρόνου, πολλών ετών και μέσα από πολλές δύσκολες δοκιμασίες. Τα …. «νομίζματα» είναι για τις … τράπεζες, γιατί η ευγένεια κι ο σεβασμός πολλές φορές εκλαμβάνονται κι ως αδυναμία. Μέγα λάθος … Σύντομα περισσότερα εφόσον χρειαστεί. Προς το παρόν … καλή δύναμη, καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα σε όλους ….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.