Οδηγός… επιβίωσης με τα τελευταία 65 σενάρια

Ο Δημήτρης Καρύδας αναλύει στο προσωπικό του blog τα σενάρια πρόκρισης για τους δυο “αιωνίους” μετά τις ήττες τους από Ρεάλ Μαδρίτης και Ζαλγκίρις Κάουνας στην τελευταία αγωνιστική της Euroleague.

Προφανώς χρειαζόταν ένας συνδυασμός ταλέντου του Αλφρεντ Χίτσκοκ και γνώσεων του Αλμπερτ Αϊνστάιν για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο φινάλε στην Ευρωλίγκα. Με κλειδωμένες πλέον όλες τις ισοβαθμίες και μια αγωνιστική για το φινάλε έξι ομάδες είναι στην κόψη του ξυραφιού με ορισμένες απ΄ αυτές να νιώθουν λίγο πιο σίγουρες από κάποιες άλλες. Και τα σενάρια….επιβίωσης στην Ευρωλίγκα να μοιάζουν με τον τέλειο γόρδιο δεσμό αφού το βαθμολογικό μπέρδεμα και το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής δημιουργούν ένα εκρηκτικό σύνολο και την απόλυτη….σπαζοκεφαλιά. Αν υπολογιστεί ότι πέραν της πρόκρισης σε δεύτερο χρόνο παίζεται και η….κατάταξη τότε μιλάμε για το τέλειο χάος! Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν 65 διαφορετικά πιθανά ή απίθανα σενάρια και συνδυασμοί είναι ένα γεγονός που μιλάει από μόνο του. Πριν πάμε στα επί μέρους ας παραθέσουμε το πρόγραμμα των ενδιαφερόμενων την τελευταία αγωνιστική και με τη χρονική σειρά διεξαγωγής των αγώνων ανά ημέρα αφού ενδεχόμενα και αυτό μπορεί να παίξει κάποιο μικρό ή μεγάλο ρόλο.

ΠΕΜΠΤΗ 4 Απριλίου

ΤΣΣΚΑ-Μπασκόνια
Εφές-Αρμάνι
Παναθηναϊκός-Μπουντούτσνοστ
Ρεάλ-Ζάλγκιρις

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Απριλίου

Φενέρμπαχτσε-Μακάμπι
Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα

Γενικές παρατηρήσεις:

-Η Μπάγερν είναι εκτός συνέχειας. Υπάρχει μόνο ένα σενάριο (το…65ο) που θα μπορούσε να δώσει ελπίδες στους Γερμανούς. Να κερδίσουν οι ίδιοι και να χάσουν ταυτόχρονα Αρμάνι, Ολυμπιακός, Ζάλγκιρις και Μακάμπι. Ακόμη όμως και σε αυτή την πενταπλή ισοβαθμία δεν έχουν πλεονέκτημα πρόκρισης. Σ’  αυτό το τελευταίο σενάριο δημιουργείται πενταπλή ισοβαθμία από την οποία προκρίνεται παίρνοντας την 8η θέση η Ζάλγκιρις.

– Μπασκόνια και Παναθηναϊκός  είναι οι μοναδικές ομάδες που κρατάνε την τύχη στα χέρια τους. Προκρίνονται 100% με νίκη. Καμία από τις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες δεν περνάει εξασφαλισμένα με νίκη αφού χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων.

– Η ΤΣΚΑ είναι η μοναδική ομάδα με την ευχέρεια να διαλέξει αντίπαλο. Δεν μπορεί να αλλάξει τη δική της θέση αλλά αν χάσει από τη Μπασκόνια ξέρει ότι δεν θα βρει τους Βάσκους στα πλέι οφ αλλά κατά πάσα βεβαιότητα τον Παναθηναϊκό! Το απίθανο είναι ότι διαλέγει παίζοντας πρώτη (και όχι τελευταία) χρονικά.

– Η Ζάλγκιρις έχει τα περισσότερα σενάρια υπέρ της σε περίπτωση που νικήσει αλλά είναι η μοναδική ομάδα πλην Μπασκόνια και Παναθηναϊκού που μπορεί να προκριθεί με ήττα! Αρκεί να χάσουν ταυτόχρονα Αρμάνι, Ολυμπιακός και Μακάμπι!!! Και στην περίπτωση αυτή δεν την ενδιαφέρουν καν τα αποτελέσματα Μπασκόνια και Παναθηναϊκού.

Ειδικές παρατηρήσεις:

MΠΑΣΚΟΝΙΑ: Είναι στην καλύτερη θέση από όλους. Περνάει αν νικήσει στη Μόσχα αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα των ισοβαθμιών είναι ότι προκρίνεται εάν ηττηθεί σε 29 από τις 32 πιθανές περιπτώσεις ισοβαθμίας που προκύπτουν στις 15 νίκες! Μένει έξω μόνο α. αν ηττηθούν Ζάλγκιρις, Μακάμπι, Παναθηναϊκός και νικήσουν Αρμάνι-Ολυμπιακός, β. αν νικήσουν Παναθηναϊκός, Αρμάνι, Ολυμπιακός και ηττηθεί η Ζάλγκιρις ή ταυτόχρονα Ζάλγκιρις και Μακάμπι. Πιθανότητες πρόκρισης: 100% με νίκη, 90,6% με ήττα

ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ: Μπλέκει σε πιθανές περιπέτειες μόνο αν ηττηθεί από τη Μπονυτούτσνοστ. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως προκρίνεται σε 15 από τις 32 περιπτώσεις που η πρόκριση θα κριθεί σε απλές ή πολλαπλές ισοβαθμίες στις 32 νίκες. Εάν ηττηθεί χρειάζεται οπωσδήποτε ήττα της Ζάλγκιρις σε πρώτο χρόνο και μετά ήττες του Ολυμπιακού και της Μακάμπι. Πιθανότητες πρόκρισης: 100% με νίκη, 46,8% με ήττα.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ: Εφόσον νικήσει κρατάει σε μεγάλο ποσοστό την τύχη στα χέρια της. Από τις 60 ισοβαθμίες που την αφορούν εφόσον νικήσει μόνο τρία σενάρια την αφήνουν εκτός. Μένει εκτός σε τετραπλή ισοβαθμία με Ολυμπιακό, Ζάλγκιρις και Μακάμπι, σε τριπλή με Ζάλγκιρις και Μακάμπι και σε τριπλή με Παναθηναϊκό, Μακάμπι. Πιθανότητες πρόκρισης: 95% σε περίπτωση νίκης, 0% σε ήττα.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ: Σε λίγο….χειρότερη μοίρα από την Αρμάνι αλλά επίσης κρατάει σε μεγάλο ποσοστό την τύχη στα χέρια της. Εάν νικήσει υπάρχουν μόνο πέντε από τα 60 πιθανά σενάρια που την αφήνουν εκτός… Μένει έξω εάν νικήσουν όλοι πλην Ολυμπιακού και Μακάμπι, εάν νικήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πλην της Μπασκόνια, εάν νικήσουν όλοι εκτός Ολυμπιακού, Μπασκόνια ή αν νικήσουν όλοι πλην Μπασκόνια, Μακάμπι. Γενικά εφόσον νικήσει κινδυνεύει μόνο αν ηττηθούν κυρίως Μπασκόνια και Ολυμπιακός…Πιθανότητες πρόκρισης: 91,6% σε περίπτωση νίκης. Αξιοσημείωτο είναι όπως προαναφέραμε ότι αν ηττηθούν ταυτόχρονα Αρμάνι, Ολυμπιακός και Μακάμπι η Ζάλγκιρις προκρίνεται ακόμη και με ήττα χωρίς να την ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα Μπασκόνια και Παναθηναϊκού!!! Είναι η μοναδική ομάδα με πιθανότητα πρόκρισης χωρίς νίκη την τελευταία αγωνιστική απ΄ αυτές που έχουν 14 νίκες αυτή τη στιγμή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σε δύσκολη θέση πλέον αφού δεν κρατάει την τύχη στα χέρια του. Χρειάζεται τη νίκη και συνδυασμούς αποτελεσμάτων για να προκριθεί. Προκρίνεται μόνο σε 17 από τις 60 πιθανές περιπτώσεις ισοβαθμιών. Εάν νικήσουν Μπασκόνια και Παναθηναϊκός προκρίνεται μόνο σε περίπτωση ταυτόχρονης ήττας Αρμάνι και Ζάλγκιρις. Εάν νικήσει η Μπασκόνια και ηττηθεί ο Παναθηναϊκός θέλει και πάλι ήττα της Αρμάνι η της Ζάλγκιρις ή σε κάποιες περιπτώσεις και των δύο μαζί. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στην περίπτωση που ηττηθούν και η Μπασκόνια και ο Παναθηναϊκός. Εάν νικήσει ο Παναθηναϊκός και ηττηθούν οι Βάσκοι δεν αλλάζει πάλι η κατάσταση αφού η τύχη του θα κριθεί από τους αγώνες της Αρμάνι και της Ζάλγκιρις. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν νικήσει η Αρμάνι ο Ολυμπιακός έχει πλέον μόνο 4 σενάρια πρόκρισης υπέρ του και αν νικήσει η Ζάλγκιρις άλλα 4. Κανένα όμως αν νικήσουν και οι δύο ταυτόχρονα! Πιθανότητες πρόκρισης: 28,3%

                ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Σε ακόμη χειρότερη μοίρα από τον Ολυμπιακό είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη. Υπάρχουν μόνο 7 μαθηματικά σενάρια που δίνουν δικαίωμα στους Ισραηλινούς να συνεχίσουν και φυσικά όλα προϋποθέτουν και δική τους νίκησε μέσα στην Πόλη επί της Φενέρμπαχτσε. Πιθανότητες πρόκρισης: 11,6%

Tip 1: Με τις περισσότερες ενδιαφερόμενες ομάδες να αγωνίζονται εκτός έδρας αποκτά ιδιαίτερη αξία ένα διαφορετικό στατιστικό στοιχείο. Την πρώτη σεζόν του νέου φορμάτ σημειώθηκαν 87 εκτός έδρας νίκες στην κανονική περίοδο. Πέρσι ο αριθμός ανέβηκε στις 89. Φέτος, έχουν σημειωθεί 84 κάτι που σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για 3-4 εκτός έδρας νίκες την τελευταία αγωνιστική. Όχι πολύ καλό δείγμα….

Tip 2: Κατ΄ επανάληψη με τις αναλύσεις μας μέσα στη σεζόν σε πείσμα όλων των διαφορετικών απόψεων και ερμηνεύοντας την τάση που υπήρχε υποστηρίζαμε ότι φέτος θα κατέβει κατά πάσα πιθανότητα το όριο πρόκρισης στις 15 νίκες. Και αυτό πλέον είναι δεδομένο αφού μια (τουλάχιστον) ομάδα θα προκριθεί με 15 νίκες.

Καλό κουράγιο την ερχόμενη εβδομάδα….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.