Βίλι Βιγιάρ: “Πως υπέγραψα τον Αντετοκούνμπο”

Ο Βίλι Βιγιάρ ήταν ο άνθρωπος που υπόγραψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το 2012 για λογαριασμό της Σαραγόσα. O 49χρονος Ισπανός, νυν general manager της Εστουδιάντες, μίλησε στον Χρήστο Καούρη για τον "Greek Freak", για την σημασία του σκάουτινγκ στο σύγχρονο μπάσκετ και τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας.

Ο Βίλι Βιγιάρ, νυν general manager της Εστουδιάντες, ήταν ο άνθρωπος που υπόγραψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το 2012 για λογαριασμό της Σαραγόσα, όμως δεν τον είδε ποτέ να παίζει εκεί. Περνά τις μέρες του ψάχνοντας τους παίκτες που θα βοηθήσουν τον κοιμώμενο γίγαντα μιας ιστορικής ομάδας να ξυπνήσει. Από τον Έντουιν Τζάκσον, τον Σιλβέν Λάντεσμπεργκ και φέτος τον Αλεσάντρο Τζεντίλε, ο 49χρονος Ισπανός εξηγεί τη σημασία του σκάουτινγκ στο σύγχρονο μπάσκετ, «βλέπει» πέμπτο παιχνίδι σε κάθε ζευγάρι των πλέι-οφ και εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός έχει πιθανότητες απέναντι στη Ρεάλ. 

Ο Τζεντίλε δεν είναι ο μοναδικός παίκτης στο ρόστερ των «φοιτητών» που θυμίζει πράγματα στο ελληνικό κοινό. Στον πάγκο της ομάδας είναι ο Τζοσεπ Μαρία Μπεροκάλ, πρώην βοηθός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2014-15, ενώ και ο Φώτης Λαμπρόπουλος αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν. H «Εστού» έπαιξε στο Copa del Rey φέτος, δοκιμάστηκε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τζεντίλε, αλλά με την πρόσφατη νίκη επί της Μπρεογκάν φαίνεται πως σιγούρεψε την παραμονή της στην Liga Endesa. 


Πρώτη εβδομάδα της Ευρωλίγκας με αρκετές εκπλήξεις ήδη. Πως βλέπεις τις σειρές; 

Για μένα όλες οι σειρές θα φτάσουν στο πέμπτο παιχνίδι. Όλες οι ομάδες είναι σε υψηλού επιπέδου και αρκετά ισοδύναμες. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί, όμως κατά τη γνώμη μου η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρμπαχτσε εξακολουθούν να έχουν τον τίτλο του φαβορί για να φτάσουν στο φάιναλ-φορ. 


Θεωρείς πως ο Παναθηναϊκός θα ξαναβρεί μια τόσο μεγάλη ευκαιρία όσο αυτή στο πρώτο παιχνίδι; 

Δεν θα είναι εύκολο για τον Παναθηναϊκό να κερδίσει στη Μαδρίτη, όμως στο προηγούμενο παιχνίδι έδειξαν πως μπορούν. Έμειναν συγκεντρωμένοι, ακόμα και όταν έχαναν με 14 πόντους, κάτι που είναι είναι πολύ καλό γιατί έδειξαν πως έχουν χαρακτήρα.

Τις περισσότερες φορές όταν φτάνει να προηγείται με τέτοια διαφορά οι περισσότερες ομάδες τα παρατάνε, ενώ Παναθηναϊκός συνέχισε να πιστεύει στη νίκη. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις στη Μαδρίτη, αλλά το σίγουρο είναι ότι στη Ρεάλ έχουν θορυβηθεί με ό,τι συνέβη στο πρώτο παιχνίδι, γιατί ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είναι έτοιμος πνευματικά να κερδίσει. 


Η Εστουδιάντες έχει αρκετούς φίλους στην Ελλάδα. Είναι ένας σύλλογος με μεγάλη παράδοση και ιστορία, ο οποίος μοιάζει αυτή τη στιγμή με κοιμώμενο γίγαντα. Πότε θα ξυπνήσει;

Το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτή τη κατεύθυνση δουλεύουμε, όμως πιστεύω ότι χρειάζονται ακόμα 3-4 χρόνια. Νομίζω ότι όταν περάσει αυτό το διάστημα, θα μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα γιατί έχουμε ένα μεγάλο χορηγό, το Movistar, είμαστε η δεύτερη ομάδα της Μαδρίτης και έχουμε τις δυνατότητες να γίνουμε μια καλή ομάδα στην Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουμε σιγά σιγά και ελπίζω ότι σε 2-3 χρόνια θα μπορούμε να παλεύουμε για τα πλέι-οφ ή το κύπελλο. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε μια καλή χρονιά, αλλά να χτίσουμε κάτι που θα αντέξει στο χρόνο. 


Δεν είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν ότι ήσουν ο άνθρωπος πίσω από τη μεταγραφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη Σαραγόσα, τον Δεκέμβριο του 2012. Πες μας αυτή την ιστορία. Πως συνέβη;

Η ιστορία είναι ότι έλαβα ένα e-mail από τον μάνατζερ του με ένα βίντεο πολύ κακής ποιότητας από ένα παιχνίδι juniors. Δεν ξέρω γιατί, αλλά είχα ένα προαίσθημα με τον Γιάννη, γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα παιδί με ύψος πάνω από δύο μέτρα, 17 ετών, να ντριμπλάρει τη μπάλα. Θυμάμαι πως ρώτησαν τον μάνατζερ του «τι συνέβη με αυτόν; Ποιος είναι αυτός ο τύπος;», και μου απάντησε πως δεν έχει χαρτιά, διαβατήριο, αλλά έχει τρομερές δυνατότητες. Δεν ξέρω γιατί, αλλά του απάντησα ότι θα έρθω άμεσα στην Ελλάδα να τον δω. Σε 3-4 μέρες ήμουν σε ένα μικρό γυμναστήριο στην Αθήνα και τον έβλεπα σε δύο προπονήσεις και σε ένα αγώνα του Φιλαθλητικού κόντρα στην ακαδημία του Παναθηναϊκού. 

Αυτό που είδα ήταν τεράστια έκπληξη για μένα, γιατί δεν είχα ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τέτοιον παίκτη. Σε εκείνη την ηλικία μπορούσε να ντριμπλάρει όλο το γήπεδο, ήταν έξυπνος, με καλή νοοτροπία. Είχε τα πάντα! Είναι αλήθεια πως δεν είχε χαρτιά, αλλά όταν τον υπογράψαμε τον Δεκέμβρη όλες οι ομάδες από τις Η.Π.Α έψαξαν να βρουν ποιος είναι. Νομίζω ότι η μεταγραφή του στην Σαραγόσα βοήθησε στο να καταφέρει να βγάλει διαβατήριο: ως εκείνη τη στιγμή δεν τον ήξερε κανείς. Μπορεί στην Ελλάδα να τον ήξεραν κάποιοι, αλλά κανείς δεν εμπιστεύτηκε τις δυνατότητές του. Όταν οι Αμερικανοί σκάουτερ ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όλα άλλαξαν. 

Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή, έγινε Νο.15 στο ντραφτ. Εκείνη τη στιγμή είχα την εντύπωση πως θα ερχόταν στην Σαραγόσα για να παίξει τουλάχιστον 2-3 χρόνια, γιατί ήταν πολύ νέος. Αλλά το Μιλγουόκι αποφάσισε διαφορετικά, και προφανώς έκανε καλά. 


Σκέφτεσαι ποτέ τι θα είχε συμβεί αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε παίξει στην Σαραγόσα για 1-2 χρόνια;

(γέλια) δεν ξέρω, πολύ θα το ήθελα! Σε εκείνη την ηλικία, όλοι οι σκάουτερ μου έλεγαν ότι η πρακτική θα ήταν να παίξει στην Σαραγόσα για 2-3 χρόνια, προκειμένου να ωριμάσει σαν παίκτης. Ήμασταν χαρούμενοι με αυτή την πιθανότητα και θέλαμε να παίξει σαν καθαρός πόιντ γκαρντ. Ούτε πόιντ φόργουορντ, ούτε τίποτα. Είχαμε ξεκάθαρη εικόνα για τη θέση του και θέλαμε να τον δούμε σε εκείνη τη θέση.

Ήταν ένα συναρπαστικό πρότζεκτ, τότε χτίζαμε την ομάδα γύρω από αυτή την ιδέα, γιατί δεν πιστεύαμε ότι το Μιλγουόκι θα τον κρατούσε από τον πρώτο χρόνο. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί στην ACB, θα ήταν τέλεια, αλλά όπως και να έχει οι φίλαθλοι της Σαραγόσα είναι υπερήφανοι, γιατί τώρα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. 


Στην Ελλάδα δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην θέση του general manager σε ό,τι αφορά το σκάουτινγκ, συνήθως οι μεταγραφές είναι υπόθεση του προπονητή και της διοίκησης. Ποια είναι η άποψη σου;

Για μένα είναι κομβικό για την οργάνωση και την ανάπτυξη της ομάδας. Για παράδειγμα, οι ομάδες στο ΝΒΑ έχουν 40 άτομα που δουλεύουν στο τμήμα σκάουτινγκ, υπάρχει ολόκληρο επιτελείο. Εδώ, στην Ευρώπη, συμβαίνει το αντίθετο. Ο προπονητής προσπαθεί να φτιάξει την ομάδα το καλοκαίρι, μαζί με την διοίκηση. Το ζήτημα δεν είναι να φτιάξεις μια ομάδα για ένα χρόνο, να πάρεις 4-5 παίκτες π.χ για να φτάσεις στα πλέι-οφ, αλλά να χτίσεις μια ομάδα με συγκεκριμένη σχέδιο και φιλοσοφία για τα επόμενα χρόνια. Αν είσαι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και έχεις πολλά χρήματα, μπορείς να πάρεις σχεδόν όποιον παίκτη θες, αλλά πρέπει να είσαι σε θέση να έχεις διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τον παίκτη. 

Δεν είναι εύκολο αν σε αυτό ασχολούνται οι προπονητές και ο πρόεδρος. Την ίδια στιγμή αν είσαι ομάδα με μικρότερο μπάτζετ, επενδύεις σε νεαρότερους παίκτες με ταλέντο, οι οποίοι φτάνουν στο επίπεδο που θες σε 2-3 χρόνια. Αλλά αυτή η δουλειά είναι αδύνατον να την κάνει ένας προπονητής, ο οποίος έχει μόνο το καλοκαίρι για να πάρει την απόφαση να αποκτήσει κάποιον, πιθανώς δεν είναι σίγουρος για τις δυνατότητές του. Για μένα είναι απαραίτητο να υπάρχουν επαγγελματίες σκάουτερ, να παρακολουθούν παίκτες όλη τη χρονιά, να ξέρουν την αγορά, να είναι σε θέση να ξέρουν γιατί ένας παίκτης έπαιξε καλά σε μία ομάδα και όχι σε άλλη. Είναι πολλές λεπτομέρειες και πολλές πληροφορίες που χρειάζεται χρόνος και σύστημα για να αποκτήσεις, όμως αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για να πάρει κανείς τη σωστή απόφαση. 

Το e-mail που πήρα τότε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν στάλθηκε μόνο σε μένα, αλλά σε πολλές ομάδες. Όμως πρέπει να έχεις τον χρόνο και την διάθεση για να κάτσεις να δεις ένα βίντεο πολύ κακής ποιότητας. Για εμένα είναι κάτι φυσιολογικό, είναι η δουλειά μου. Όμως είναι πιθανό πως ένας προπονητής ή ένας πρόεδρος να μην έχει τον χρόνο ή την διάθεση να κάνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. 


Το καλοκαίρι καταφέρατε να αποκτήσετε ένα μεγάλο όνομα όπως ο Αλεσάντρο Τζεντίλε, ο οποίος έπαιξε καταπληκτικό μπάσκετ μέχρι τον τραυματισμό του. Πως τον πείσατε να δοκιμάσει στην Εστουδιάντες;

Η περίπτωση του Αλεσάντρο ήταν διαφορετική. Ο Αλεσάντρο ήταν πέρσι συμπαίκτης του Πιέτρο Αραντόρι στην Μπολόνια: ο Αραντόρι είχε παίξει στην Εστουδιάντες στο παρελθόν (σ.σ 2014-15) και έτσι ήταν εύκολο για τον «Άλε» να πάρει πληροφορίες για μας.

Την ίδια στιγμή, παίκτες όπως ο Έντουιν Τζάκσον και ο Σιλβέν Λάντεσμπεργκ έπαιξαν με εμάς και στη συνέχεια βρήκαν πολύ καλά συμβόλαια, ο ένας στην Μπαρσελόνα, ο άλλος παίζει φέτος στην Τουρκ Τέλεκομ.

Νομίζω πως ο Αλεσάντρο κατάλαβε ότι εδώ θα ήταν ένα καλό μέρος για να παίξει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Παρακολουθεί όλα τα πρωταθλήματα, ήξερε τις περιπτώσεις των Τζάκσον και Λάντεσμπεργκ και του άρεσε η ιδέα της Εστουδιάντες για να βοηθήσει την καριέρα του. Όταν δεν έχεις μεγάλο μπάτζετ, είναι πολύ σημαντικό για να φέρεις μεγάλους παίκτες πρέπει να τους προσφέρεις κάτι διαφορετικό. Είναι ανάγκη να δημιουργήσεις το δικό σου, ξεχωριστό brand. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.