Αποπληρωμή χρεών, τίτλος, Champions League, γήπεδο

Όταν το "θέλω να βεβαιώσω τον κόσμο του ΠΑΟΚ ότι τηρώ τους λόγους που έχω δώσει" του Ιβάν Σαββίδη βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του και μεταβαίνει στο "όλα είναι μπροστά μας". Ο Ευγένης Δαδαλιάρας γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο για τις... πασχαλινές "ασπρόμαυρες" ημέρες
Δημοσίευση: 26/04/2019 - 14:32
Είχε συγκίνηση η φιέστα που οργάνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην Τούμπα την Κυριακή των Βαΐων. Πολλή συγκίνηση... Τα 34 χρόνια προσμονής για τον τίτλο δεν ήταν λίγα γι' αυτό το μεγάλο κλαμπ, διάστημα κατά το οποίο η λέξη που ακουγόταν περισσότερο από όλες ήταν "υπομονή". Από το βράδυ της 21ης Απριλίου, όμως, το μότο άλλαξε. Επικρατεί πλέον το "όλα είναι μπροστά μας!", που είπε ο Ιβάν Σαββίδης στα αποδυτήρια του ιστορικού γηπέδου στην κάμερα της NOVA, αμέσως μετά το τέλος της μεγάλης γιορτής.

Πριν πάμε στο "όλα είναι μπροστά μας", όμως, καλά είναι να θυμηθούμε τι είναι αυτά που άφησε πίσω του ο ιδιοκτήτης "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ. Διότι, είναι καλός ο τίτλος, αλλά πριν από αυτόν προηγήθηκαν πράγματα εξίσου σημαντικά με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα. Πράγματα, που μέχρι τον Αύγουστο του 2012 οι οπαδοί της ομάδας δεν μπορούσαν να φανταστούν καν.

Το πρώτο -και πιο σημαντικό- είναι η αποπληρωμή των χρεών προς το δημόσιο. Ο ΠΑΟΚ πέταξε από πάνω του ένα βραχνά εκατομμυρίων (για την ακρίβεια, 10.886.000 ευρώ), όταν ο Σαββίδης, στις 12 Μαΐου του 2015, έδωσε την επιταγή στη ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Η ατάκα του αμέσως μετά την αποπληρωμή, ότι "μόλις ήπια ένα ποτήρι τσάι, που κόστισε 10.886.000 ευρώ" έχει μείνει ιστορική.

Για όσους δεν θυμούνται ή για όσους είναι νεότεροι σε ηλικία και τώρα αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, να σημειώσουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2012, που πήρε την πλειοψηφία των μετοχών της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης, στην ημερήσια ειδησεογραφία του "ασπρόμαυρου" ρεπορτάζ κυριαρχούσαν θέματα σχετικά με την πληρωμή ή όχι των παικτών της ομάδας, την εξόφληση ή όχι του ΦΠΑ και άλλα παρόμοια τινά. Η απόσταση αυτού του τύπου της ειδησεογραφίας με το πόσα χρήματα ξόδεψε η "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ για να διοργανώσει τη φιέστα τίτλου είναι τεράστια! Κι αυτή η απόσταση διανύθηκε σε μόλις επτά χρόνια. Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα!

Το δεύτερο -επίσης πολύ σημαντικό- που άφησε πίσω του ο Σαββίδης είναι η υπόσχεση για την κατάκτηση του τίτλου. Επί των ημερών του, ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τρεις τελικούς Κυπέλλου (το 2014, το 2017 και το 2018), εκ των οποίων οι δύο είχαν ευτυχή κατάληξη για τους "ασπρόμαυρους". Σημαντικές επιτυχίες, όμως, όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι αυτός ο τίτλος που πραγματικά έχει νόημα να πάρει μια ομάδα είναι του πρωταθλητή. Αυτός είναι ο τίτλος που δημιουργεί νέους οπαδούς και που οδηγεί με λιγότερο κόπο στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι αυτόν τον τίτλο τον πήρε ο "Δικέφαλος".

Κάπου εδώ, ερχόμαστε στην επόμενη ημέρα και στον επόμενο στόχο για τον ΠΑΟΚ. Η αποπληρωμή των χρεών και η κατάκτηση της πρώτης θέσης δεν είναι τα μόνα που πέτυχε ο Σαββίδης στην επταετή -ως τώρα- παρουσία του στον "Δικέφαλο". Ήταν, όμως, τα πιο κομβικά και γι' αυτό σταθήκαμε ιδιαίτερα. Καλύπτουν τα πιο βασικά στη δήλωση του ιδιοκτήτη της ομάδας "θέλω να βεβαιώσω τον κόσμο του ΠΑΟΚ ότι τηρώ τους λόγους που έχω δώσει". Δήλωση, που έκανε αμέσως μετά την κατάθεση της επιταγής για την αποπληρωμή των χρεών. Ό,τι είπε, το έπραξε. Πλέον, σειρά παίρνει η δήλωση "όλα είναι μπροστά μας"!

Η συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι το must του ποδοσφαιρικού κόσμου στην Ευρώπη. Ο απόλυτος στόχος για ένα σύλλογο, πέρα από την κατάκτηση της πρωτιάς στη χώρα του. Στα 27 χρόνια που υπάρχει ως θεσμός, ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει ποτέ να διαβεί την πόρτα των ομίλων. Κι αυτό τον έχει πάει πίσω ως σύλλογο σε πολλά επίπεδα. Επομένως, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ελλάδα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος. Ο πρώτος από τα "όλα είναι μπροστά μας" του Ιβάν Σαββίδη.

Ο δεύτερος είναι η ανακατασκευή του γηπέδου. Η Τούμπα έκλεισε φέτος 60 χρόνια ζωής. Στέγασε γενιές και γενιές "ασπρόμαυρων". Γνώρισε πολύ καλές και λιγότερο καλές ομάδες του ΠΑΟΚ, που με τη σειρά τους είχαν στιγμές χαράς, αλλά και πίκρας. Οι σύγχρονοι καιροί, όμως, απαιτούν από το σύλλογο να αφήσει πίσω του την εποχή του ρομαντισμού και να πάει ένα βήμα πιο κάτω, αν θέλει να προοδεύσει. Ο Ιβάν Σαββίδης δηλώνει με κάθε τρόπο πρόθυμος γι' αυτό. Αν πιάσει κι αυτόν το στόχο, θα είναι σα να έχει πάρει δέκα πρωταθλήματα μαζί ο "Δικέφαλος"!

Κι επειδή μας αρέσει να βλέπουμε τα σφαιρικά, ένα τέτοιο πρότζεκτ δεν αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ. Αφορά ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, που παλεύει δεκαετίες να γίνει ξανά -όπως ήταν στις αρχές του αιώνα, αλλά και στο μεσοπόλεμο- μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Θα είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το μετρό, η Εγνατία οδός, τα αξιοθέατα της πόλης. Γι' αυτό και είναι τεράστιο στοίχημα!

Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και χαρά!