event

Η μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής Ελλάδος

Ο σωστός τρόπος που η ΕΠΟ λειτουργεί την Εθνική είναι με σκοπό την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις (και για οικονομικούς λόγους). Γι’ αυτό και παρέχει όλα τα εχέγγυα στους Αναστασιάδη και Μπασινά.
Δημοσίευση: 26/04/2019 - 19:08
Το καλοκαίρι του 2014 ολοκληρώθηκε άκομψα μία σπουδαία δωδεκαετία για την Εθνική μας ομάδα. Μια δωδεκαετία που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε τίποτα δεν είχε να συγκριθεί με τα όσα συνέβαιναν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν κάτι διαφορετικό, κάτι που έμοιαζε εκτός πραγματικότητας. 

Από το 2014 κι έπειτα σα να αποφασίστηκε η Εθνική ομάδα να βαδίσει στα χνάρια του εγχώριου προϊόντος. Με μια λογική διαφορετική από όλα όσα πρέσβευε μέχρι τότε η ομάδα, η ΕΠΟ ουσιαστικά "διέλυσε" την κορωνίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Την άφησε απροστάτευτη. 

Η ομοσπονδία σήμερα φαίνεται πως έχει αντιληφθεί τη σημασία που έχει η Εθνική ομάδα για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμα και οι οικονομικοί λόγοι είναι τεράστιας σημασίας, αφού κάθε συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση γεμίζει το ταμείο της ΕΠΟ η οποία με αυτάρκεια μπορεί να λειτουργεί και να εξελίσσει το άθλημα.

Με απόλυτο λοιπόν στόχο την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις, το πάθημα του παρελθόντος έγινε μάθημα και η διοίκηση Βαγγέλη Γραμμένου άλλαξε ρότα. Η στελέχωση της ομάδας, τα στεγανά, η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας έχουν επανέλθει στην προ 2014 περίοδο. Ίσως ακολουθεί και ακόμα πιο σύγχρονες πρακτικές.

Και καλό θα ήταν να μην προτρέξει κανείς θέλοντας να υποβαθμίσει την επιλογή Αναστασιάδη. Η επιλογή αυτή έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Έγινε αρχικά για να υπάρχει πιο άμεση επικοινωνία με τους παίκτες, από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την νοοτροπία των Ελλήνων παικτών και που έχει την εμπειρία να τους βοηθήσει ψυχολογικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αλλά και να πάρει από αυτούς το κάτι παραπάνω.

Μπασινάς και Γιαννακοπουλος μπήκαν στην ομάδα για να μεταλαμπαδεύσουν ακριβώς εκείνη την νοοτροπία που χρειάζεται η ομάδα και που είχε παλαιότερα η Εθνική. Μπήκαν όμως για να δώσουν και προσωπικότητα σε μια ομάδα η οποία στην μετά-Καραγκούνη εποχή έδειχνε να την έχει χάσει τελείως.

Η μίνι προετοιμασία στο Μπαντ Ραγκάζ πριν τα ματς με Λιχτενστάιν και Βοσνία ήταν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Εκεί η ομάδα άρχισε να "δένει" όλο και περισσότερο και να δημιουργείται ξανά ένα οικογενειακό κλίμα με παίκτες που μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό. Άπαντες λειτούργησαν κάτω από το σύνολο. Ο ένας για τον άλλο. Ο Αναστασιάδης μπορεί να παρατηρήσει και να διαχειριστεί τις όποιες παρασπονδίες.

Και ήθελε κι άλλες μέρες με τους παίκτες του ώστε να δουλέψει και στο κομμάτι της δημιουργίας οικογενειακού κλίματος, αλλά και να έχει τους παίκτες περισσότερες μέρες στη διάθεσή του να δουλέψει πάνω σε κομμάτια της προπονητικής του φιλοσοφία για να αρχίσει να αποκτά και αγωνιστική ταυτότητα η ομάδα.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ο Άγγελος Μπασινάς, με το πράσινο φως της ΕΠΟ, ξεκίνησε διαδικασία ανεύρεσης προπονητικού κέντρου στο εξωετρικό, αλλά και ομάδες για δυνατά φιλικά, ώστε να παρουσιαστεί η ομάδα όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για τα κρίσιμα ματς με Ιταλία και Αρμενία στις 8 και 11 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. 

Παρουσιάζεται λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Εθνική ομάδα να δουλέψει σωστά ώστε να εμφανιστεί πανέτοιμη στο ματς που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης εποχής της. Πάνε πολλά χρόνια που η Ελλάδα φιλοξένησε μια top class ομάδα στη χώρα μας. Αν καταφέρει και πάρει δύο θετικά αποτελέσματα, τότε θα μπει και πάλι ξανά στις ζωές των παράλογα απαιτητικών Ελλήνων φιλάθλων.