28 Απριλίου 1966: Το κτίσιμο μιας δυναστείας

Οι τελικοί του ΝΒΑ το 1966 είχαν παραπάνω από ένα λόγους για να μείνουν στην ιστορία. Από το ξεκίνημα τους στις 17 Απριλίου μέχρι το ανατρεπτικό φαινάλε τους 11 μέρες αργότερα, το βράδυ της 28ης Απριλίου.

Οι τελικοί του ΝΒΑ το 1966 είχαν παραπάνω από ένα λόγους για να μείνουν στην ιστορία. Από το ξεκίνημα τους στις 17 Απριλίου μέχρι το ανατρεπτικό φαινάλε τους 11 μέρες αργότερα, το βράδυ της 28ης Απριλίου. 

Για τους Μπόστον Σέλτικς ήταν η 10η συνεχόμενη εμφάνιση σε τελικούς του επαγγελματικού πρωταθλήματος και η κορύφωση της δυναστείας που είχαν κτίσει ο απόλυτος team player Μπιλ Ράσελ με τον θρυλικό κόουτς Ρεντ Αουερμπαχ! Ήδη, ο ‘’Κόκκινος’’ (από το χρώμα των μαλλιών του) Αουερμπαχ στο ξεκίνημα της σεζόν είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την προπονητική και είχε προκαλέσει όλο το ΝΒΑ με τη δήλωση του. 

‘’One last shot on me’’, είχε πει ζητώντας από τις αντίπαλες ομάδες να αποκαθηλώσουν τη δυναστεία που είχε κτίσει στη Βοστώνη και ήδη μετρούσε 9 σερί παρουσίες σε τελικούς και 7 σερί τίτλους. Το δεύτερο σοκ ήταν ότι έχρισε διάδοχο του τον καλύτερο παίκτη της ομάδας του, τον Μπιλ Ράσελ που θα γινόταν την επόμενη περίοδο (1966-67) ο πρώτος έγχρωμος Αμερικάνος που θα κοουτσαρε ομάδα του ΝΒΑ. Και το έκανε σε μια στρατηγικά επιλεγμένη στιγμή.
 
Το τελευταίο τανγκό έμοιαζε τέλεια χορογραφημένο για τους Σέλτικς. Έφτασαν για 10η σερί χρονιά στους τελικούς και το αντίπαλο δέος τους ήταν ο παραδοσιακός εχθρός από τη Δυτική Ακτή. Οι Λέικερς. Ο πρώτος τελικός ήταν αληθινό σοκ για τους πράσινους της Βοστώνης. Πέταξαν στα σκουπίδια μια μεγάλη διαφορά και τελικά έχασαν στην παράταση με 133-129. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο παμπόνηρος Αουερμπαχ  ανακοίνωσε τον διάδοχο του που ακόμη φορούσε τη φανέλα με το νούμερο 6 και έπαιζε στους τελικούς! Η αναστάτωση από τις δηλώσεις του ‘’Κόκκινου’’ έκλεψαν το μομέντουμ που είχε δημιουργήσει στους Λέικερς η απίθανη ανατροπή του πρώτου τελικού. 

Στην πορεία οι Σέλτικς θα κέρδιζαν τους τρεις επόμενους τελικούς και έμοιαζε πλέον να πατάνε σε στέρεο έδαφος με το προβάδισμα του 3-1. Αλλά οι Λέικερς κατάφεραν να επιστρέψουν και να ισοφαρίσουν τη σειρά σε 3-3 κάτι που θα χρειαζόταν να περάσουν ακριβώς 50 χρόνια για να επαναληφθεί το 2016 όταν κάτι ανάλογο πέτυχαν οι Καβαλίερς απέναντι στους Γουόριορς! Οι Λέικερς του 1966 οδήγησαν τους τελικούς σε ένα ακόμη classic, ένα Game 7 που θα έκρινε τον πρωταθλητή αλλά η βενζίνη τους είχε τελειώσει. Στο Μπόστον Γκάρντεν στις 28 Απριλίου του 1966 οι Σέλτικς θα έπαιρναν τη νίκη και τον τίτλο με 95-93, αφού προηγήθηκαν και πάλι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα αλλά κινδύνευσαν από ένα ακόμη comeback των Καλιφορνέζων στα τελευταία λεπτά. 

Στο τέλος του αγώνα ήταν για 8η σερί χρονιά πρωταθλητές, ο Ρεντ Αουερμπαχ άναψε ένα από τα κλασικά Τσόρτσιλ πούρα του στα αποδυτήρια και χαμογέλασε στον καλύτερο παίκτη και διάδοχο του. Ο Μπιλ Ράσελ είχε μόλις περάσει στην κατηγορία των ‘’πρώην μπασκετμπολιστών’’ και στη δική του προπονητική ιστορία που άρχισε μερικούς μήνες αργότερα έμελλε να προστεθούν άλλοι δύο τίτλοι πρωταθλητή με τους Σέλτικς το 1968 και το 1969. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.