Ο μακρύς κι ανηφορικός δρόμος της αναδιάρθρωσης

Ο Αποστόλης Νταλούκας γράφει στο προσωπικό του blog για την επικείμενη αναδιάρθρωση των επαγγελματικών (και μη;;) κατηγοριών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο επισημαίνοντας τα οφέλη της όπως και τα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν από αυτή.

Tο βέβαιον λοιπόν είναι πως οδεύουμε προς την πολυσυζητημένη και λαοπρόβλητη (σε αθλητικό, κοινωνικό, εμπορικό και πολιτικό πλαίσιο) αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών επαγγελματικών κατηγοριών.

Των όσων, τέλος πάντων, μείνουν και ανα-διαμορφωθούν έτσι ώστε «το ποδόσφαιρό μας να γίνει πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό..»

Λίγο έως πολύ ο κόσμος έχει μια ιδέα το πώς θα είναι οι Σούπερ Λιγκ 1 & 2, η Φούτμπολ Λιγκ.. Ως εδώ, καλώς εάν και όποτε καταλήξουμε (!!)

Καλώς, βεβαίως – βεβαίως όπως το όριζαν χρόνια τώρα οι εταιρίες (προσωπικά θυμάμαι 2-3 φορές την deloitte να προτείνει πρωτάθλημα 12 ομάδων στην τότε Α’ εθνική και μετέπειτα στην Σούπερ Λίγκα) που τις καλούσαν οι παράγοντες της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας οι οποίοι αρχικά συμφωνούσαν, κανά δύο φορές το μισο… εφάρμοσαν αλλά εν τέλει κατέληγαν στο «αγαπημένο» τους… «Top-16»!

Το πρωτάθλημα δηλαδή με 16 ομάδες όπως ολοκληρώνεται την Κυριακή του Θωμά σε μια συμβολική ημέρα, καθώς «πιστοί» και «άπιστοι» της ιδέας μιας επόμενης μέρας με προοπτική και μέλλον, θα κλείσουν την αυλαία προκειμένου να περιμένουμε όλοι εμείς το τι θα βγει μέσα από το… παραβάν στα τέλη του ερχόμενου θέρους.

Για την ώρα μένουμε στις εξαγγελίες των επίσημων θεσμών του ποδοσφαίρου με τις ίδιες τις ομάδες εν μέρει ικανοποιημένες από το «υλικό σκέλος» της υπόθεσης, δηλαδή… τις παροχές!! 

Ακόμα βέβαια δεν έχουμε ακούσει το πώς εξασφαλίζεται το θεμελίωμα των συγκεκριμένων παροχών προς το λαοφιλές άθλημα. Το να λέμε πως οι «άστεγες» θα τελούν για έναν ακόμη χρόνο υπό την σκέπη της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης είναι μια κουβέντα… Τώρα (υπό τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες) αυτή η κουβέντα!

Αναφερόμαστε στην δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων έτσι ώστε, για παράδειγμα, τα 800 χιλιάρικα – ή ένα ικανοποιητικό μέρος αυτών – που θα πάρει κάθε σύλλογος της αναβαθμισμένης 2ης τη τάξει κατηγορίας θα πάνε στο ποδόσφαιρο προκειμένου να το ανασυγκροτήσουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις των διεθνών φορέων του αθλήματος!

Αναφερόμαστε στην επαγγελματική μορφή που θα έχει η 3η τη τάξει κατηγορία, η Φούτμπολ Λιγκ με πολύ λιγότερα χρήματα, παρόμοια λειτουργικά έξοδα (δεν μιλάμε για τα συμβόλαια ή ότι θα υπάρχει από δαύτο) και ένα δομικό πλαίσιο με κλίση περισσότερο προς το πεδίο της αβεβαιότητας παρά σε κάτι προβλέψιμο! 

(*) Βάζοντας μια παρένθεση, θα περιμένω με ενδιαφέρον και την τοποθέτηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών μετά τις αρχαιρεσίες της 6ης Μαϊου..

Πως δηλαδή θα μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα στην συγκεκριμένη κατηγορία με ομάδες από τα τέσσερα σημεία του Ελληνικού ορίζοντα.

Πολύ περισσότερα ερωτηματικά εγείρονται  για το υπόλοιπο σκέλος του εν μέρει υποβαθμισμένου χώρου στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Εκεί δηλαδή όπου οι ομάδες της φετινής Γ’ Εθνικής – όσες δεν έχουν προαχθεί κι όσες δεν ξαναγύρισαν ως υποβιβασμένες στον ρομαντισμό της… σίτας – επί της ουσίας έχασαν αυτόματα μια κατηγορία παρότι οι περισσότεροι εξ αυτών πληρούσαν τις προϋποθέσεις ακόμα και για την προσδοκώμενη προαγωγή τους (ούτε καν μετεξεταστέους δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανείς)!

Από αυτόν τον πυλώνα ανέκυψαν και οι περισσότερες αντιδράσεις καθώς πολλοί βουλευτές – βασικά του κυβερνητικού φάσματος – εισέπραξαν άμεσα τις αντιδράσεις και εξίσου άμεσα τις μετέφεραν προς το μεγαλύτερο γραφείο της Γ.Γ.Α!

Η αναδιάρθρωση με το παρόν Πολιτειακό πλαίσιο περιλαμβάνει μια εμφανισιακά καλοστημένη βιτρίνα όμως από κει και πέρα, στο βάθος και στο γεωγραφικό – κυρίως αυτό – εύρος, ο προβληματισμός είναι δεδομένος..

Θαρρώ πως αυτή η ιστορία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει… Ως φίλαθλος – περισσότερο – ελπίζω, αφενός ότι είναι να γίνει να μην περάσει μέσα από την «πρέσα» της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας κι αφετέρου να…. αδικήσει όσο γίνεται λιγότερο κόσμο! 

Διότι πέραν των βαρύγδουπων εξαγγελιών κείνο το μεσημέρι της 8ης Απριλίου έξω από το γραφείου του Υφυπουργού Αθλητισμού στους γνώστες του αντικειμένου έγινε άμεσα αντιληπτό πως από τη συγκεκριμένη υπόθεση πολλοί θα ευνοηθούν κι ακόμα περισσότεροι θα υποστούν τις συνέπειές της! 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.