ΠΑΟ-Βιλερμπάν: Επιστροφή στο… παρελθόν

Ο Δημήτρης Καρύδας ξεφυλλίζει το αρχείο του και θυμάται τις πρώτες επισκέψεις της Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ.

Μπορεί η διαδρομή της ιστορίας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ να έχρισε και δικαίως τον Παναθηναϊκό ως μια από τις δυναστείες της ηπείρου αλλά η αλήθεια είναι ότι το μπάσκετ έχει πολύ βαθιές ρίζες στα περίχωρα της Λιόν! Η Βιλερμπάν είχε την τιμή να είναι μια από τις λιγοστές ομάδες που έπαιξαν στην πρώτη βερσιόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πίσω στο μακρινό 1958 όπου αποκλείστηκε από τη Βελγική Άντερλεχτ. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες όμως για να συναντηθούν οι δρόμοι της με αυτούς του Παναθηναϊκού στο κορυφαίο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Αυτό συνέβη την περίοδο 1996-97 όταν η Βιλερμπάν εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ φουριόζα για να ανταμώσει με τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό που όμως είχε μετατραπεί σε μια παράξενη ομάδα υπό την καθοδήγηση του Μάλκοβιτς και δεν είχε σχέση με την ομάδα που μερικούς μήνες νωρίτερα είχε κερδίσει το τρόπαιο στο Μπερσί του Παρισιού. Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μια βαριά ήττα στη Βαρκελώνη, από τη διψασμένη για ρεβάνς Μπαρτσελόνα και η Βιλερμπάν τον βρήκε….μπόσικο και νίκησε με 72-66. Ένας παλιός γνώριμος του Ελληνικού μπάσκετ, ο Αμερικάνος γκαρντ Ντιλέινι Ραντ ήταν ο παίκτης του αγώνα σκοράροντας 31 πόντους. Ο Ραντ που ήταν ανακάλυψη του….ΠΑΟΚ μια δεκαετία νωρίτερα και είχε παίξει μόνο σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια με τον ‘’Δικέφαλο’’ στη διαδρομή όχι μόνο ρίζωσε στο Βιλερμπάν αλλά έγινε και παίκτης-σύμβολο της Γαλλικής ομάδας. Στην κορυφή του Αστρομπάλ υπάρχει πλέον η φανέλα του με το νούμερο 4 δίπλα σε ένα άλλο θρυλικό 4άρι. Αυτό του Αλέν Ζιλ που έπαιξε για σχεδόν 25 χρόνια στην ομάδα και αργότερα έγινε και προπονητής της για μια δεκαετία. Η Βιλερμπάν έχει μάλλον το παγκόσμιο ρεκόρ: Έχει αποσύρει δύο φανέλες και τις δύο με το ίδιο νούμερο!!! Το 4 που φόραγε στη δεκαετία του ’70 ο Ζιλ και το 4 του Ντιλέινι Ραντ.

Παναθηναϊκός και Βιλερμπάν ξαναβρέθηκαν στο ΟΑΚΑ τον επόμενο…αιώνα. Οι Γάλλοι επέστρεψαν σχεδόν πριν από 20 χρόνια, στις 4 Ιανουαρίου του 2001 για παιχνίδι της….Σουπρολίγκα, της αντι-διοργάνωσης που είχε φτιάξει η ΦΙΜΠΑ κόντρα στην Ευρωλίγκα που είχε μόλις δημιουργηθεί. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης φόρτωσε το Γαλλικό καλάθι με 21 πόντους σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην μεγάλη Ευρωπαική καριέρα του, Μποντιρόγκα και Ρέμπρατσα έβαλαν 19 και 18 αντίστοιχα και ο Παναθηναϊκός νίκησε αρκετά δύσκολα με 86-82. Ο ‘’Ντόλαρ’’ Μπιλ Εντουαρντς που ήδη είχε περάσει από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Βιλερμπάν με 13 πόντους.

Το μέτρημα των αναμετρήσεων ΠαναθηναϊούΒιλερμπάν στο ΟΑΚΑ συνεχίστηκε….πέρσι όταν έπαιξαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι σε αγώνα Ευρωλίγκα. Λίγο πριν το lock down της σεζόν στις 24 Ιανουαρίου ο Νικ Καλάθης νίκησε μια βαριά ίωση που παραλίγο να τον κρατήσει εκτός αγώνα και μοίρασε 17 ασίστ κάνοντας σμπαράλια τη Γαλλική άμυνα. Ο Φριντέτ είχε 10/12 σουτ για 22 πόντους και ο Παναθηναϊκός νίκησε με ‘’κατοστάρα’’ μάλιστα τους Γάλλους (100-88). Ο νυν ΝΒΑer Τεό Μαλεντόν στην καλύτερη ίσως εμφάνιση της σεζόν με 19 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.