Ολυμπιακός: Στον Μαρτίνς πάντα άρεσαν τα… “πολυμπάκ”

Από τον Τοροσίδη και τον Γκασπάρ στον Ραφίνια, ο Πέδρο Μαρτίνς επιλέγει παίκτες που καλύπτουν παραπάνω από μία πλευρές!

Ο τρόπος επιλογής των προσώπων που θα επανδρώσουν την άμυνα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας φανερώνει πολλά για τη φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή. Έτσι και ο Πέδρο Μαρτίνς δίνει μεγάλη σημασία σε συγκεκριμένα στοιχεία των ποδοσφαιριστών που αποκτούνται απ’ τον Ολυμπιακό ή στην εξέλιξη των ήδη υπάρχοντων στο ρόστερ. Ο τρόπος σκέψης του Πορτογάλου τεχνικού αποτυπώνεται εδώ και 2,5 περίπου σεζόν στην στελέχωση του Ολυμπιακού με ακραία μπακ. Στον Πέδρο Μαρτίνς δεν αρέσει να “φυλακίζεται” ένας παίκτης στη μία ή στην άλλη πλευρά, αλλά επιθυμεί ποδοσφαιριστές με αμφιδέξια αντίληψη του χώρου. Βαφτίσαμε αυτούς τους παίκτες “πολυμπάκ” με μια πλήρως αδόκιμη λέξη, αλλά χρήσιμη για το συγκεκριμένο κείμενο.

Τρανταχτά παραδείγματα της περασμένης σεζόν ήταν ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Μπρούνο Γκασπάρ. Οι δύο παίκτες βοήθησαν κυρίως στη φυσική τους θέση, ωστόσο έπαιξαν με άνεση και την αριστερή πλευρά όταν τους το ζητήθηκε. O νυν τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Βασίλης Τοροσίδης, αγωνίστηκε ως αριστερό μπακ σε τέσσερα ματς. Μάλιστα έπαιξε εκεί και στον νικηφόρο τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ, το οποίο ήταν και το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.

Σε άλλα τέσσερα ματς ο Μπρούνο Γκασπάρ αγωνίστηκε στην αριστερή πτέρυγα την περασμένη σεζόν. Μάλιστα το ένα απ’ αυτά ήταν ο επικός επαναληπτικός με την Άρσεναλ στο Emirates για τη φάση των 32 του Europa League, όπου πήρε τη θέση του Βαλμπουενά για 34 λεπτά και έπαιξε στα αριστερά της μεσαίας γραμμής, δίνοντας πολύτιμες βοήθειες στα μετόπισθεν.

Η αντίστοιχη φετινή περίπτωση είναι ο Ραφίνια! Ο έμπειρος Βραζιλιάνος αμυντικός μετράει στην πλούσια καριέρα του 48 ματς ως αριστερό μπακ με Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε. Ο πρώτος προπονητής που τον μετέφερε στ΄αριστερά ήταν ο Φέλιξ Μάγκατ το μακρινό 2010, σε μία νίκη της Σάλκε επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στην Μπάγερν του εμπιστεύθηκαν το αριστερό άκρο της άμυνας οι Πεπ Γκουαρδιόλα, Κάρλο Αντσελότι, Γιούπ Χάινκες και Νίκο Κόβατς. Να σημειώσουμε πως δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη θέση, μόνο σε παιχνίδια χαμηλής δυναμικότητας. Συγκεκριμένα έχει παίξει σε εννέα ματς στο Champions League και σε 32 στην Bundesliga ως αριστερό μπακ. Κορυφαία του στιγμή στην… ανορδόδοξη για τον ίδιο πλευρά του γηπέδου, ήταν το Σούπερ Καπ Γερμανίας του 2014, όταν η Μπάγερν επικράτησε 7-6 της Ντόρτμουντ στα πέναλτι. Ο Ραφίνια στο προηγούμενο πέρασμα του στην Ελλάδα, ως αντίπαλος της ΑΕΚ, με τη φανέλα της Μπάγερν στις 23 Οκτωβρίου 2018 έπαιξε ως αριστερό μπακ και οι Βαυαροί επικράτησαν 2-0 στο ΟΑΚΑ. 

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως ο Πέδρο Μαρτίνς διαθέτει μια σούπερ αξιόπιστη λύση για το αριστερό άκρο της άμυνας, σε περίπτωση ταυτόχρονης απουσίας των Χοσέ Χολέμπας και Ρούμπεν Βινάγκρε. Ούτε φροντιστήριο χρειάζεται ο Ραφίνια, ούτε καθοδήγηση, μπαίνει και παίζει απευθείας στο αντίθετο άκρο. Το δεξί άκρο θα το καλύψει φυσικά ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.