Ευρωλίγκα: Μια… φούσκα, μα ποια… φούσκα;

Η περιβόητη πρόταση Μεσίνα κρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ‘’ανεφάρμοστη’’. Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τη δημιουργία ‘’φούσκας’’ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα.

Υπάρχουν και προτάσεις για…..φούσκες που ‘’ξεφουσκώνουν’’ πολύ γρήγορα. Όπως αυτή που δημοσιοποίησε πριν από μια εβδομάδα περίπου ο Έτορε Μεσίνα όταν πρότεινε να τελειώσουν πρώτα τα εθνικά πρωταθλήματα και στην πορεία να ολοκληρωθεί η Ευρωλίγκα αφού πρώτα έχει διακοπεί για σχεδόν ένα τετράμηνο ή κάπου τόσο. Η πρόταση που εντελώς συμπωματικά χρονικά ήταν πολύ κοντινή με την τηλεδιάσκεψη της Ευρωλίγκα με τις εθνικές λίγκες θεωρήθηκε ως…..γέφυρα για τα σχέδια του Τζόρντι Μπερτομέου. Μόνο που η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και απέχει πολύ απ΄ αυτές τις ερμηνείες.

Στη Βαρκελώνη δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την πρόταση του Μεσίνα πριν αυτή δημοσιοποιηθεί. Και από ότι λένε οι πληροφορίες μας δεν τους απασχόλησε ως ιδέα ιδιαίτερα και μετά το άκουσμα της. Δεν συζητήθηκε καν ως μια προοπτική αφού υπήρχαν οφθαλμοφανή ζητήματα που έμεναν άλυτα εάν και εφόσον εφαρμοζόταν:

1/ Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στην Ευρωλίγκα ότι η επιδημία θα έχει κοπάσει όταν θα έρθει η ώρα να….ξαναρχίσουν οι αγώνες. Μην ξεχνάμε ότι η σεζόν 2019-20 σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο και ακυρώθηκε οριστικά το καλοκαίρι. Σε εποχές δηλαδή που θεωρητικά η επιδημία έχει φθίνουσα και όχι αυξητική πορεία. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και του χρόνου;

2/ Ακόμη και αν η προοπτική να σταματήσει τώρα η Ευρωλίγκα και να ξαναρχίσει κάποια στιγμή μέσα στο 2021 έπεφτε ως πρόταση στο τραπέζι είναι βέβαιο ότι θα υπήρχαν δύο σημαντικοί πόλοι αντίθεσης και αντίδρασης: Οι χορηγοί και τα τηλεοπτικά κανάλια που συνεργάζονται με την Ευρωλίγκα. Αμφότερες οι δύο πλευρές έχουν πληρώσει για να συνεργάζονται με μια διοργάνωση που διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τέλη Μαΐου και όχι με μια…..fast food διοργάνωση που θα διαρκέσει δύο, άντε το πολύ τρεις μήνες.Στην Ευρωλίγκα το ξέρουν και δεν έχουν σκοπό να βάλουν σε δοκιμασία τις σχέσεις τους με τους δύο βασικούς άξονες χρηματοδότησης της λίγκας. Ειδικά τέτοια εποχή και με τέτοιες συνθήκες.

3/Σημαντική επίσης τροχοπέδη για οποιαδήποτε σχετική σκέψη αποτελεί και το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ευρωλίγκα με τις εθνικές λίγκες είναι ‘’τυπικές’’ τα τελευταία χρόνια και επίσης, παρά την παρουσία του μετριοπαθούς και άκρως συζητήσιμου Ανδρέα Ζαγκλή στο πόστο του γ.γ. της ΦΙΜΠΑ δεν έχουν γίνει –για την ώρα- κάποιες ουσιαστικές κινήσεις προσέγγισης με τη ΦΙΜΠΑ. Για να μπορούσε να συζητηθεί έστω η πρόταση Μεσίνα στα σοβαρά έπρεπε να υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων αλλά και της Ευρωλίγκα με τις τοπικές λίγκες. Να σημειώσουμε ότι η τηλεδιάσκεψη του Μπερτομέου με τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών λιγκών που έγινε δύο μέρες μετά την πρόταση Μεσίνα ήταν η ετήσια καθιερωμένη. Και η Ευρωλίγκα για να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις και υπάρξουν πολλαπλές ερμηνείες έσπευσε στο δελτίο τύπου που ακολούθησε να διευκρινίσει ότι ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Η ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ.

Η πρόταση Μεσίνα λοιπόν αποδείχθηκε εκτός από ουτοπική στην πράξη και θνησιγενής αφού δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την Ευρωλίγκα. Η αλήθεια πάντως είναι μια. Σχέδιο για τη δημιουργία ‘’φούσκας’’ ή καλύτερα σκέψεις που αφορούν το ζήτημα υπάρχουν. Αλλά μόνο ως εναλλακτικά σενάρια. Ο Τζόρντι Μπερτομέου στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη Νοva λίγο πριν την έναρξη της νέας σεζόν είχε πει ότι ‘’προσπαθούμε να έχουμε σενάριο για τα πάντα. Ναι υπάρχει σκέψη για δημιουργία φούσκας αλλά αυτό μόνο και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα για την ολοκλήρωση της σεζόν’’. Πριν λοιπόν γράψουμε ποιο ακριβώς είναι αυτό το σχέδιο, σκέψη ή σενάριο αξίζει να πούμε τα εξής: Αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη της σεζόν. Παρά τις αναβολές αγώνων, κάτι που άλλωστε περίμεναν στη Βαρκελώνη, η ικανοποίηση του Τζόρντι Μπερτομέου και των συνεργατών του προκύπτει από ορισμένα άλλα στοιχεία:

ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον των παιχνιδιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη δεδομένη απραξία των παικτών για πολλούς μήνες.

– Οι συμφωνίες με χορηγούς και τηλεοπτικά δίκτυα ενδέχεται στο τέλος της σεζόν να έχουν δημιουργήσει νέο ιστορικό ρεκόρ για τη διοργάνωση.

Με αυτά τα δεδομένα η σεζόν προβλέπεται εκτός δραματικών εξελίξεων να κυλήσει όπως μέχρι σήμερα που έχουμε διανύσει περίπου το 20% της κανονικής περιόδου. Με αναβολές, με προβλήματα αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των αγώνων να ολοκληρώνονται. Φτάνουμε και στην περιβόητη υπόθεση ‘’φούσκα’’. Εφόσον επαναλαμβάνουμε τα δεδομένα ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ και προς το χειρότερο υπάρχει μόνο μια σκέψη αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία φούσκας. Εάν ο αριθμός των αναβληθέντων αγώνων που θα είναι σε εκκρεμότητα στο τέλος της κανονικής περιόδου δεν είναι διαχειρίσιμος χρονικά να μαζευτούν οι ομάδες που θα χρωστάνε παιχνίδια σε μια πόλη και να κλείσουν εκεί την κανονική περίοδο. Θέμα ‘’έδρας’’ δεν υφίσταται ούτως ή άλλως αφού τα περισσότερα ματς γίνονται σε άδεια γήπεδα. Μόνο αυτή η σκέψη ως καταληκτικό εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βαρκελώνη και κανένα άλλο ενδιάμεσο σενάριο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.