Η (μπασκετική) όπερα της πεντάρας

Το πρωτάθλημα της Basket League δεν λέει να ξεκινήσει και το επαγγελματικό μπάσκετ βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Ο Δημήτρης Καρύδας αποκαλύπτει όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Το πρωτάθλημα της Basket League οδεύει από τη μια αναβολή στην άλλη, 96 ώρες πριν τη θεωρητική έναρξη του δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ομάδων που θα παίξουν αλλά και το αν η περιβόητη τηλεοπτική διαχείριση θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός σε ζωτικά θέματα λειτουργίας και δομής του πρωταθλήματος αν υπήρχε αποδείχθηκε ολοκληρωτικά λανθασμένος και το πρώτο κτύπημα δόθηκε με την πρώτη αναβολή που ήταν εντελώς αχρείαστη. Σε μια σεζόν που εξ΄ αρχής προβλεπόταν προβληματική λόγω έλλειψης κόσμου, απουσίας χορηγών, έλλειψης ομάδων που είχαν τα προβλεπόμενα για να παίξουν χρειάστηκε να γίνουν δύο κληρώσεις και να δοθεί ήδη μια αναβολή. Θεωρητικά, το πρωτάθλημα βουλιαγμένο στην απαξίωση όσο ποτέ άλλοτε από το 1992 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΣΑΚΕ θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Θεωρητικά γιατί με τον ΕΣΑΚΕ και τις ομάδες του ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.

Ας γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου όταν ξεκίνησε η αλυσίδα των λαθών. Τον περασμένο Μάρτιο ομάδες και ΕΣΑΚΕ βιάστηκαν να ‘’λοκάρουν’’ το πρωτάθλημα και να ακυρώσουν τη σεζόν χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό πλάνο για την επόμενη ημέρα. Τότε, πρυτάνευσε η λογική να τελειώσει η σεζόν για δύο λόγους που ήταν περίπου κοινό μυστικό στους κόλπους του ΕΣΑΚΕ: Τα ταμεία των ομάδων, όπως συνήθως ήταν άδεια και η λήξη της σεζόν τις βοηθούσε να λύσουν ένα μέρος από τα οικονομικά προβλήματα.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν ότι εξασφαλιζόταν η παραμονή τόσο του Άρη, όσο και του ΠΑΟΚ στην κατηγορία. Μια ματιά στην ‘’τελική’’ βαθμολογία της σεζόν δείχνει ότι με τις καλύτερες των προοπτικών μια εκ των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης θα υποβιβαζόταν. Ενδεχόμενα και οι δύο. Τότε, μάλιστα υπήρχε η ιδέα ενός πρωταθλήματος 16 ομάδων την επόμενη σεζόν στη λογική του ‘’να χωρέσουν όλοι’’. Τώρα πως φτάσαμε σε ένα πρωτάθλημα 11 ή 12 ομάδων είναι μια άλλη παράπλευρη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην καταστροφική ιδέα των 16 ομάδων (και της διανομής των πενιχρών τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγιών) είχε αντιταχθεί μόνο ένας παράγοντας δημόσια: Ο Φίλιππος Κότσης του Περιστερίου. Όλοι οι υπόλοιποι έδειχναν να βολεύονται χωρίς κανείς να εξετάζει το αυτονόητο: Τα χρήματα δεν φτάνουν για 14 ομάδες, πως θα έφταναν για 16;

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα στο τραπέζι του ΕΣΑΚΕ είχαν πέσει μερικές παράξενες ιδέες που όμως συζητήθηκαν στα σοβαρά. Όπως για παράδειγμα η κατάργηση των πλέι οφ και η αντικατάσταση τους με ένα Final-6, η θέσπιση μιας μορφής play out για τον υποβιβασμό. Αναγκαία αλλά σημαντική υποσημείωση: Οι σχετικές ασκήσεις επί χάρτου γίνονταν χωρίς καν να υπάρχει η παραμικρή επαφή με χορηγούς ή τηλεοπτικά κανάλια για να ‘’μετρηθεί’’ η εμπορική τους βαρύτητα.

Η απόφαση της ΕΟΚ να μην ανέβουν περισσότερες από δύο ομάδες από την Α2 αποτέλεσε μια απρόσμενη, σχεδόν καλοδεχούμενη λύση την περασμένη άνοιξη. Η ΕΟΚ ήθελε τεχνηέντως να κλείσει με αυτό τον τρόπο τον δρόμο μιας πιθανής επιστροφής του Ολυμπιακού στη Basket League, άσχετα αν ποτέ δεν μάθαμε ούτε εμείς, ούτε καν οι άνθρωποι του ΕΣΑΚΕ τις πραγματικές προθέσεις των ‘’ερυθρόλευκων’’.

Κάπως έτσι έμειναν 14 ομάδες αλλά με εξαιρετικά αμφίβολο το πόσες θα έπαιρναν την έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Στο ενδιάμεσο προέκυψε η διάλυση του Ρεθύμνου και η σπουδή του ΕΣΑΚΕ να κάνει την κλήρωση. Σε μια εποχή που επτά από τις εναπομείναντες ομάδες δεν είχαν πάρει δικαιολογητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ!!! Πριν καλά-καλά τελειώσουν τα διαδικαστικά ξεκίνησε ο τραγέλαφος με τον Πανιώνιο που για μέρες ολόκληρες προσπαθούσε να… εκδιωχθεί από το πρωτάθλημα και τελικά αποχώρησε εκούσια. Μιλάμε για μια ομάδα που δεν είχε ρόστερ, προπονητή αλλά ούτε καν και γήπεδο αφού η έδρα που είχε δηλώσει (Μπεφόν) ήταν ακατάλληλη στην παρούσα φάση και είχε ζητήσει να παίζει στο… ΟΑΚΑ!!! Αυτή ήταν η δεύτερη εναλλακτική δηλωμένη έδρα του Πανιωνίου. Το ΟΑΚΑ! Η αποχώρηση του Πανιωνίου μείωσε τις ομάδες σε 12 αλλά προ της κωμικοτραγικής εξέλιξης (σε πρωτάθλημα με ζυγό αριθμό ομάδων να έχουν δύο ρεπό κάθε Σαββατοκύριακο!) και για να αποφύγει μια παγκόσμια πρωτοτυπία ο ΕΣΑΚΕ υποχρεώθηκε να κάνει και μια δεύτερη κλήρωση και να καταρτίσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για πρωτάθλημα 12 ομάδων. Μόνο που οι ομάδες μπορεί και να μην είναι 12…

Στη διαδρομή ο Ιωνικός Νικαίας που είχε και πέρσι ανάλογα προβλήματα βρέθηκε εκτός Basket League, αλλά…..επέστρεψε παίρνοντας τη θέση του Διαγόρα που είχε ανέβει από την Α2 είχε δηλώσει αδυναμία συμμετοχής, άλλαξε τοποθέτηση για 24 ώρες, διάστημα αρκετό ώστε να παραχωρήσει το δικαίωμα του στον Ιωνικό. Μόνο που μέχρι σήμερα ο Ιωνικός δεν έχει πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα καταφέρει.

Την ίδια ώρα πιστοποιητικό συμμετοχής δεν έχει πάρει ούτε ο νεοφώτιστος Χαρίλαος Τρικούπης που κέρδισε παράταση χρόνου λόγω της ελαστικής αντιμετώπισης διατάξεων για τις νεοφώτιστες ομάδες. Η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει και κανείς δεν μπορεί να πει αν το πρωτάθλημα θα αρχίσει με 12, 11 ή 10 ομάδες.

Ταυτόχρονα στον ΕΣΑΚΕ το κουβεντολόι των τελευταίων μηνών άρχιζε και τελείωνε με την παράξενη εμμονή για το ποια γήπεδα είναι κατάλληλα και πληρούν τις προδιαγραφές χωρητικότητας. Μικρή τεχνική λεπτομέρεια: Δυνατότητα παρουσίας φιλάθλων δεν υπάρχει και ενδεχόμενα δεν θα υπάρχει για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν αλλά στους κύκλους της λίγκας καταναλώθηκε μπόλικη φαιά ουσία και ενέργεια για ένα θέμα που αντικειμενικά είναι ήσσονος σημασίας.

Τα προβλήματα βέβαια με την αδειοδότηση των ομάδων δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν κάθε χρόνο. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μορφής… ΚΕΠ στον ΕΣΑΚΕ ώστε να συγκεντρώνονται εκεί όλα τα αιτήματα-θέματα των ομάδων και να προωθούνται μαζικά στην ΕΕΑ δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν για μια ακόμη χρονιά η νομική υπηρεσία της λίγκας να κατακλύζεται καθημερινά από επί μέρους αιτήματα των ομάδων τους τελευταίους μήνες. Και είναι θαύμα ότι κατάφερε να ανταποκριθεί με τα μέλη της να δουλεύουν… υπερωρίες! Αυτά βεβαίως είναι ζητήματα ήσσονος σημασίας μπροστά στα… επόμενα!

Τα σοβαρότερα ζητήματα μπήκαν όπως συνήθως κάτω από το χαλί… Ένα σημαντικό ζήτημα που μαστίζει το πρωτάθλημα είναι το θέμα της αξιοπιστίας του. Έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα ‘’παράξενα’’ περιστατικά. Για κάποια από αυτά στον ΕΣΑΚΕ ούτε είδαν, ούτε άκουσαν τίποτα. Για ορισμένα, αριθμητικά λιγότερα, σχηματίστηκαν κάποιοι φάκελοι και στάλθηκαν στον Αθλητικό Εισαγγελέα χωρίς όμως ποτέ να γίνει κάτι συστηματικό. Την ώρα που συνεδρίαζε τον περασμένο Μάιο το ΔΣ της Ενωσης στο τουίτερ ευφάνταστοι χρήστες και σχολιαστές αναρτούσαν σημαίες της… Μαλαισίας.

Αν εξαιρέσουμε τη χρήσιμη γνώση ότι η σημαία της Μαλαισίας (χώρας γνωστής για την εμπλοκή της στον παράνομο στοιχηματισμό) αποτελείται από ερυθρόλευκες οριζόντιες γραμμές, μια ημισέληνο και ένα ήλιο το όλο θέμα δείχνει να μην απασχολεί στα σοβαρά τον ΕΣΑΚΕ. Παρόλα αυτά οι πληροφορίες μου λένε ότι όταν έγινε η πρώτη προσέγγιση της κρατικής τηλεόρασης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι άνθρωποι της λίγκας είπαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΡΤ: ‘’Ξέρουμε ότι έχουμε πρόβλημα και θα προσπαθήσουμε να εξυγιάνουμε το πρωτάθλημα’’.

Σίγουρα, είναι μια ειλικρινής διάθεση, αλλά όχι ο καλύτερος τρόπος να πουλήσεις ένα προϊόν! Προτάσεις υπήρχαν και σε αυτό το θέμα. Με σχεδόν σίγουρη την προοπτική ότι ο κεντρικός χορηγός του πρωταθλήματος θα ήταν μια στοιχηματική εταιρεία, όπως ακριβώς και έγινε στην πορεία, η Ένωση μπορούσε να ζητήσει να μπει στο Διεθνές Σύστημα monitoring αγώνων. Ένα σύστημα που με την ανάλογη αμοιβή παρακολουθεί αθλητικές διοργανώσεις και καταγράφει παράξενα αποτελέσματα και αντίστοιχες συμπεριφορές στοιχηματισμού. Η ιδέα απορρίφθηκε με το απλό αλλά απόλυτο κατανοητό επιχείρημα: ‘’Δεν υπάρχουν λεφτά’’. Κανείς φυσικά δεν σκέφτηκε το αυτονόητο: Ότι μια διοργάνωση με χορηγό στοιχηματική εταιρεία μπορεί να ζητήσει αυτά τα χρήματα από τον χορηγό της (και να τα πάρει) για απόλυτα κατανοητούς λόγους. Έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μάθουμε αν η Επιτροπή Διαφάνειας που δημιουργήθηκε εδώ και μερικούς μήνες στον ΕΣΑΚΕ λειτουργεί, κάθε πότε συνεδριάζει και ποιες αποφάσεις έχει πάρει για την εξυγίανση της λίγκας.

Πέρα από ουτοπικές προσεγγίσεις, αδιάφορες προτάσεις και καιροσκοπικές τοποθετήσεις στους κύκλους της ένωσης υπάρχουν πάντα μερικές καλές ιδέες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που αφορούσε ένα καινοτόμο project που θα συζητιόταν αφορούσε τον… ΑΟ Μυκόνου! Στο τραπέζι της λίγκας έπεσε μια πρόταση για συμμετοχή της νησιωτικής ομάδας που παίζει στη Γ΄ εθνική για ένα χρόνο στη Basket League. Σαν μια μορφή ενός πειραματικού σχεδίου, ένα μεταβατικό μοντέλο που θα αφορούσε τη συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδας για μια σεζόν. Κάτι που προφανώς θα άλλαζε άρδην και τη λογική της λεγόμενης wild card. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση ο ΑΟ Μυκόνου διέθετε ένα καινούργιο γήπεδο 1200 θέσεων που δεν είναι σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του πρωταθλήματος αλλά όπως προαναφέραμε μιλάμε για μια σεζόν χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες.

Επίσης, το γήπεδο είναι ιδιοκτησίας του συλλόγου, προνόμιο που δεν απολαμβάνει καμία ομάδα της Basket League πλην του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στους φακέλους των ομάδων στην ΕΕΑ αφού οι περισσότερες χρωστάνε νοίκια στα εκχωρημένα, από το κράτος, γήπεδα-έδρες που χρησιμοποιούν. Στην ίδια πρόταση αναφερόταν ότι ο σύλλογος έχει εξασφαλισμένο μπάτζετ ανάλογο με των ομάδων της Basket League και ότι αν το γηπεδικό ζήτημα δεν λυνόταν (στο τυπικό και όχι στο ουσιαστικό σκέλος) μπορούσε να μετακομίσει και εκτός νησιού.

Τι θα κέρδιζε η Basket League; Σκεφθείτε απλά πόσοι παγκόσμιας λάμψης και κλάσης αθλητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, το promotion που θα έκαναν δωρεάν και με μεγάλη προθυμία στην τοπική ομάδα και όλα τα σχετικά και ο υπολογισμός βγάζει αυτόματα ένα μεγάλο κέρδος. Πως αντιμετωπίστηκε η ιδέα; Στην αρχή με πολλά γέλια αλλά όταν στην πορεία κατάλαβαν ότι είναι σοβαρή οι περισσότεροι κρύφτηκαν και απλά την άφησαν να ‘’πεθάνει’’. Γιατί; ‘’Περιττά έξοδα, ένα παραπάνω ταξίδι χωρίς κέρδος’’, μου εξομολογήθηκε με περισσή ειλικρίνεια ένα μέλος του ΔΣ που του υπέβαλλα τη σχετική ερώτηση. Προφανώς ο στόχος των ομάδων είναι ένα πρωτάθλημα περιορισμένο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, άντε και στην Πάτρα ή τη Λάρισα με τις μετακινήσεις να γίνονται οδικώς. Και αν τα πράγματα σφίξουν παραπάνω υπάρχουν και τα… ΚΤΕΛ για ώρα ανάγκης. Ο ίδιος άνθρωπος πάντως μου πρόσθεσε κάτι ακόμη μέσα στην απόλυτα ειλικρινή απάντηση του: ‘’Το πρόβλημα δεν είναι να αποτύγχανε η εφαρμογή ενός τέτοιου πειράματος. Εδώ παίζουν άλλοι και άλλοι στο πρωτάθλημα. Για σκέψου όμως να πετύχαινε;’’…

Το τελευταίο αλλά μείζον ζήτημα που είχε να διαχειριστεί όλους αυτούς τους μήνες ο ΕΣΑΚΕ ήταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Μια ευτυχής για την λίγκα συγκυρία έφερε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια την προοπτική της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η ευτυχής συγκυρία για τη λίγκα ήταν το γεγονός ότι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ γνώριζαν από την άνοιξη ότι οι ξεχωριστές συμφωνίες που είχαν υπογράψει θα άλλαζαν και ήταν υποχρεωμένοι να αποδεχθούν μείωση συμβολαίων. Σε μια στρατηγικής και οικονομικής σημασίας κίνηση οι δύο σύλλογοι που αποτελούν και το πιο σημαντικό εμπορικό κομμάτι της Basket League αυτή τη στιγμή αποφάσισαν να ενταχθούν στην κεντρική διαχείριση. Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ΕΣΑΚΕ μπορούσε να μιλήσει για λογαριασμό 12 ή 14 ομάδων δεν έγινε καμία προσέγγιση της αγοράς. Όπως λέγεται η συμφωνία με την κρατική τηλεόραση έμοιαζε εξ΄ αρχής ως η μοναδική λύση αφού όπως ακούγεται στους κύκλους της ένωσης εξαιρετικά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης όχι απλά την έβλεπαν με καλό μάτι αλλά την υποστήριξαν διακαώς.

Κάπως έτσι, ο ΕΣΑΚΕ υποσχέθηκε μια συμφωνία που θα αφορούσε αρχικά 14 ομάδες και αργότερα 12. Η συμφωνία θεωρητικά είναι κλεισμένη αλλά αυτή τη στιγμή κολλάει και μάλιστα άσχημα με αφορμή την ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες για να αποδεσμευθεί από το συμβόλαιο που τη δένει με άλλο τηλεοπτικό σταθμό η ΑΕΚ πρέπει να επιστρέψει κάποια χρήματα (σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές υπάρχει μια ρήτρα αποδέσμευσης) κάτι που δεν θέλει ή αδυνατεί να κάνει στην παρούσα φάση ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με την κρατική τηλεόραση.

Το αποτέλεσμα είναι τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος να μην υπάρχει ακόμη επίσημο πρόγραμμα, να είναι άγνωστο ποιο ή ποια κανάλια θα μεταδώσουν τα παιχνίδια της πρεμιέρας, η κεντρική διαχείριση να είναι στον αέρα και κατ΄ επέκταση ακόμη και το τζάμπολ της διοργάνωσης. Αν αυτό συνδυασθεί με το πρόβλημα συμμετοχής του Ιωνικού και την πιθανότητα νέας συρρίκνωσης του αριθμού των ομάδων τότε είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να υποστηρίξουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι το Σάββατο οι ομάδες θα βρίσκονται στη θέση τους στα γήπεδα για το ξεκίνημα της σεζόν. Χειρότερα γίνεται;


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.