Το all star που… έσωσε το μπάσκετ!

Το 1951 το αμερικάνικο μπάσκετ βρισκόταν στη δίνη ενός κυκλώνα που απειλούσε να το καταστρέψει. Είχε μόλις ξεσπάσει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο πολύ δημοφιλές (δημοφιλέστερο εκείνα τα χρόνια και από το ΝΒΑ) κολλεγιακό πρωτάθλημα.

Επτά σχολεία και δεκάδες παίκτες βρέθηκαν κατηγορούμενοι γιατί σε συνεργασία με παράνομους ‘’μπουκ’’ έστηναν παιχνίδια παίζοντας κυρίως με τις τελικές διαφορές. Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί εντελώς το πρόγραμμα του πλέον διεφθαρμένου πανεπιστημίου του City College στη Νέα Υόρκη και ορισμένοι από τους παίκτες να οδηγηθούν στη φυλακή.

Τα… απονέρα του σκανδάλου κτύπησαν όλο τον κόσμο του μπάσκετ με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η προσέλευση του κόσμου στο νεσύστατο τότε ΝΒΑ. 

Τότε, λοιπόν ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΝΒΑ Χάσκελ Κοέν έριξε την ιδέα στον πρόεδρο της λίγκας Μορίς Ποντολόφ να διοργανωθεί ένα παιχνίδι μεταξύ των καλύτερων παικτών του πρωταθλήματος στην ίδια λογική με το all star game του μπέιζμπολ. 

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΝΒΑ ήταν κάθετα αρνητικός και χρειάστηκε η παρέμβαση του πολύ ισχυρού στα εσωτερικά της λίγκας ιδιοκτήτη των Μπόστον Σέλτικς Γουόλτερ Μπράουν. 

Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης των Σέλτικς όχι μόνο ήταν αισιόδοξος για την επιτυχία του all star αλλά πρότεινε στο ΝΒΑ να διοργανωθεί ο αγώνας στη Βοστώνη και ανέλαβε ο ίδιος να καλύψει τυχόν οικονομικές ζημιές αν το ματς δεν είχε επιτυχία!

Κάπως έτσι στις 2 Μαρτίου του 1951 οι καλύτεροι παίκτες της Ανατολικής και της Δυτικής Περιφέρειας έδωσαν ραντεβού στο Μπόστον Γκάρντεν. Η επιλογή των 10 παικτών για την κάθε ομάδα έγινε από τα μέλη του συνδέσμου Αμερικάνων δημοσιογράφων του μπάσκετ και φυσικά δεν έμεινε εκτός κανένα από τα μεγάλα αστέρια του πρωταθλήματος. 

Μεταξύ των καλύτερων παικτών της εποχής όπως οι Ανατολικοί Ντιρκ Μαγκουάιρ, Ντολφ Σέις και οι δυτικοί Ραλφ Μπρέντ, Αλεξ Γκρόζα, Τζορτζ Μάικαν χώρεσαν και τρεις ρούκις μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα θρύλος του ΝΒΑ Μπομπ Κούζι. 

Τις δύο ομάδες κοουτσαραν οι προπονητές που μια εβδομάδα πριν τον αγώνα δούλευαν στις ομάδες με το καλύτερο ρεκόρ. Ο Τζον Κούντλα των Λέικερς τη Δύση και ο Τζο Λάπσικ των Νικς την Ανατολή. Τ ματς σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία αφού στο Μπόστον Γκάρντεν πήγαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι τη στιγμή που ο μέσος όρος προσέλευσης είχε πέσει εκείνη τη σεζόν στις 3.500. 

Η Ανατολική ομάδα πήρε μάλλον άνετα τη νίκη με 111-94 με τον Εντ Μακόλεϊ, σέντερ των Μπόστον Σέλτικς να κερδίζει τον τίτλο του πρώτου MVP στην ιστορία των all star game. Ο Μακόλεϊ που έπαιξε συνολικά σε επτά all star στη διάρκεια της καριέρας του σκόραρε 20 πόντους αλλά κυρίως σταμάτησε το μεγάλο αστέρι της Δυτικής ομάδας Τζορτζ Μάικαν στους 12 με μόλις 4 εύστοχα σουτ! 

Και άρπαξε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη μέσα από τα… χέρια του Ντολφ Σέις των Σίρακιουζ Νάσιοναλς που σκόραρε 15 πόντους και πήρε 14 ριμπάουντς. Η επιτυχία εκείνου του πρώτου αγώνα έγινε αφορμή τα all star games να γίνουν θεσμός και σχεδόν 70 χρόνια αργότερα να αποτελούν μια ατραξιόν για το ΝΒΑ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.